Košarka

Planinić i Lončar u finalu Eurokupa

Marko Domljanović • subota, 14.04.2012.
Planinić i Lončar u finalu Eurokupa
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Košarkaši Himkija igrat će u finalu Eurokupa nakon što su u dramatičnoj završnici svladali Spartak iz Sankt Peterburga 77:73, a važnu ulogu u velikom trijumfu imali su i hrvatski košarkaši koji su upisali dvoznamenkasti broj poena.

Poznat je i drugi finalist ovogodišnjeg izdanja Eurokupa, a da borba za trofej prođe sa snažnim hrvatskim predznakom pobrinuli su se košarkaši Himkija koji su u uzbudljivoj završnici nadjačali Spartak iz Sankt Peterburga. Spartak je početkom posljednje četvrtine imao deset koševa viška, ali to na kraju ipak nije bilo dovoljno.

Himki je puno bolje otvorio utakmicu i nakon prve tri i pol minute stiže do 8:2 uz pet koševa raspoloženog Planinića. Sankt Peterburg se vrlo brzo vraća na 8:7, ali Himki novim košem Planinića bježi na 17:9 u osmoj minuti. Halperin tricom smanjuje na 17:14 nešto manje od dvije minute prije predaha, ali igrači Jurija Zdovca do kraja četvrtine nisu postigli ni koša što je Himki itekako iskoristio i serijom od 10:0 osigurao ugodno vodstvo nakon prvih deset minuta.

Prve tri minute druge četvrtine razlika se nije mijenjala, ali tada Spartak kreće u seriju od 8:0 i tricom Beverlyja stiže na 32:26. Uslijedila je serija od osam slobodnih bacanja Lončara i Planinića koju su hrvatski igrači odradili uz samo jednu pogrešku pa se Himki tako još jednom odlijepio na dvoznamenkastu prednost. Međutim, završnica poluvremena u potpunosti pripada Spartaku koji u nešto manje od posljednje četiri minute radi 12:3 i na odmor odlazi sa zaostatkom od samo četiri koša - 42:38.

Momčad bivšeg igrača i trenera Splita na isti je način ušla u drugo poluvrijeme i nakon dvije i pol minute igre Keyru pogađa za prvo vodstvo Spartaka na utakmici - 44:46. Uslijedila je igra koš za koš, ali se u drugoj polovici treće četvrtine Spartak uspijeva malo odmaknuti i košem Likhodeya stiže do 51:57 malo više od dvije i pol minute prije kraja. Himki uzvraća s pet uzastopnih koševa, a četvrtinu tricom zaključuje Zavurev za 56:60.

Kada se Spartak tricama u prve dvije minute posljednje četvrtine odvojio na deset koševa viška činilo se da Himkiju nema spasa, ali tricom Monje razlika se smanjuje na samo 67:68, a u idućem napadu Fridzon pogađa dva slobodna bacanja za potpuni preokret pet minuta prije kraja.

I tu počinje drama. Najprije Halperin i Fridzon pogađaju po jednu tricu sa svake strane, a zatim dvije minute niti jedna momčad ne uspijeva pogoditi koš. Nešto više od dvije minute prije kraja Fridzon pogađa jedno bacanje za 73:71, a na drugoj strani poravnava Dragičević. Slijedi prekršaj na Lončaru koji pogađa samo prvo bacanje, a nakon što je lopta još dva puta promijenila vlasnika Dragičević promašuje šut za dva poena. Priliku da prelomi utakmicu tada dobiva Planinić koji također pogađa samo jedno bacanje, ali Halperin nakon toga gubi loptu i hrvatski igrač ima priliku za popravak. Međutim, ishod je i ovaj put bio isti pa je kod 76:73 Spartak imao priliku spasiti se tricom. Na njihovu žalost, Fridzon blokira Kaširova i zatim pogađa još jedno bacanje za prolaz Himkija u finale.

Upravo je Fridzon bio i najbolji strijelac u redovima pobjednika sa 16 koševa, a dodao je i pet skokova. Lončar je dodao 13 poena (3/11 za dva) i devet uhvaćenih lopti, a Planinić se zaustavio na košu manje uz pet asistencija. Na drugoj strani su Beverly i Halperin zabili po 15 koševa, prvi uz šest skokova, a drugi uz pet asistencija.

Eurokup, završnica

polufinale

Valencia80:70Lietuvos Rytas
Himki77:73Zenit St. Peterburg

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Eurokup, završnica

polufinale

Valencia80:70Lietuvos Rytas
Himki77:73Zenit St. Peterburg

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!