Košarka

Planinić i Lončar s europskim trofejem

Ivor Krapac • nedjelja, 15.04.2012.
Planinić i Lončar s europskim trofejem
Foto: Davor Sajko

Košarkaši Himkija došli su do svojeg prvog naslova u Eurokupu. Na završnom turniru kojem je bila domaćin, momčad iz Moskovske Oblasti je u finalu bila bolja od Valencije, a na putu do pobjede je važne uloge imao hrvatski dvojac u redovima ruskog kluba, Zoran Planinić i Krešimir Lončar...

Finale Eurokupa je ove sezone bilo s jakim hrvatskim okusom. S jedne strane bio je Himki sa Zoranom Planinićem i Krešimirom Lončarom, s druge Valencia s Velimirom Perasovićem na klupi, a europski trofej i plasman u Euroligu pripali su hrvatskom dvojcu na parketu. Himki je sa 77:68 osigurao svoj prvi trofej u ovom natjecanju.

Planinić naslijedio Popovića

Predvodeći Himki do trofeja u nedjeljnom finalu, Zoran Planinić osigurao je i individualno priznanje za najkorisnijeg igrača završnog turnira. Na putu do pobjede nad Spartakom iz Sankt Peterburga u polufinalu (77:73) Planinić je također imao dobar učinak, s 12 poena, pet asistencija i tri skoka.

Poslije prošlosezonskog priznanja za Marka Popovića na putu do Uniksovog slavlja u Trevisu, hrvatski košarkaš je, tako, drugu godinu zaredom zaslužio titulu najkorisnijeg igrača završnog turnira Eurokupa.

U utakmici u kojoj su većim dijelom bili u vodstvu, Himkijevi igrači osigurali su pobjedu tek u završnici, serijom od 7:0 kojom su otišli do 73:66 samo 49 sekundi do kraja. Nakon što se s nekoliko pogođenih trica vratila do 66:66, tih -7 Valencia više nije mogla sustići, pa su u završnim sekundama domaći već mogli početi slaviti.

Prije nego je nešto manje od sedam minuta do kraja morao na klupu poslije dvije uzastopne osobne pogreške, s ukupno pet prekršaja, Zoran Planinić zabio je najviše za nove pobjednike Eurokupa, 19 poena, a dodao je i četiri asistencije. Krešimir Lončar bio je prvi u pratnji, s 14 poena i tri skoka, dok se Amerikanac Chris Quinn pridružio s 11 poena, pet skokova i tri asistencije.

Najefikasniji igrač u momčadi Velimira Perasovića bio je Nik Caner-Medley, s 23 poena i 11 skokova. Serhiy Liščuk bio je jedini preostali dvoznamenkasti Valencijin strijelac, sa 16 poena.

Tijekom prvih deset minuta, domaća momčad uglavnom je bila s vodstvom u rukama, najviše s pet razlike, dok je Valenciji preostalo hvatati zaostatak. Na kraju prve četvrtine bilo je 16:15 za Himki, koji se prvi put nešto ozbiljnije odvojio u drugoj dionici.

Litavcima treće mjesto

Utakmica za treće mjesto, u kojoj je prošle sezone u ovom natjecanju slavila Cedevita, donijela je pobjedu Lietuvos Rytasa. Momčad Aleksandra Džikića je sa 71:62 nadjačala Spartak iz Sankt Peterburga, kojem je na klupi Jure Zdovc.

Lietuvos Rytas došao je do pobjede uz 21 poen i četiri asistencije Renaldasa Seibutisa, dok je najefikasniji Spartakov igrač bio Patrick Beverley (18 poena, četiri asistencije).

Serijom poena Zorana Planinića, domaći su dobro ušli u taj period utakmice, a nakon dva pogođena Lončarova slobodna, u 14. minuti na semaforu je stajalo 28:19. U ostatku četvrtine, Valencia nije prišla ispod četiri poena zaostatka, dok je na kraju prvog poluvremena bilo 37:30 za Himki.

Sredinom treće četvrtine utakmica se ponovno u potpunosti otvorila. Predvođena Liščukom, Valencia je napravila seriju od 8:0 i u 26. minuti okrenula na 45:43, ali srećom za domaće, njihov prazni hod nije trajao dugo. Uzvratili su serijom od 7:0 za povratak u vodstvo (50:45), da bi se, poslije povratka gostiju do 50:50, u posljednjih deset minuta ušlo s 52:50 za Himki.

U završnoj dionici ruska momčad je dvaput odlazila do +5, ali s dvije trice Caner-Medleya i jednom Nanda De Cola, Valencia se nešto više od dvije minute do kraja vratila u egal (66:66). No, Vitalij Fridzon uzvratio je svojom tricom, a poslije neiskorištenih gostujućih napada, Chris Quinn bio je mirne ruke iz četiri slobodna bacanja, za odlazak domaćina do nedostižnih 73:66 u posljednjoj minuti. U preostalih 49 sekundi Valencia nije bila bliže od pet razlike.

Himki je ugrabio svoj prvi europski trofej, poslije izgubljenih finala Eurochallenge kupa iz 2006. i Eurokupa iz '09. godine. S osvojenim naslovom, momčad koju vodi Litavac Rimas Kurtinaitis osigurala je i put u najjače klupsko kontinentalno natjecanje u sljedećoj sezoni.

Eurokup, završnica

finale

Himki77:68Valencia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Eurokup, završnica

finale

Himki77:68Valencia

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.04.2012. u 09:58
    ali njih 2 nisu bili dobri ĐOUK-u za nastup na EP-u....koji idiot i dupeuvlakač. u ovoj novoj repki MORA biti mjesta za zokija i lončara. njima dodati ukića, bogdanovića, pilepića, šarića, tomasa, tomića, žorića i banića. to je 10 igrača, koji bi nosili repku. za preostala 2 mjesta neka se bore... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • narada10815.04.2012. u 23:06
    pa Repesa je prije par dana govorio nesto o "iskrenosti igraca" (tj. da igraju za repku). Sta, zar Kreso i Zoki trebaju dostavit dokumentaciju o radnom stazu, kad su danas po x-ti put pokazali iskrenost i ozbiljnost cak i u kljucnim trenucima (cak i u "clutch"-nim)?? Btw, malo je zapazeno kako se... [više na forumu]
    narada108
  • zgliboti15.04.2012. u 22:01
    Ova dvojica su višak u reprezentacij, odnosno nisu nam potrebna.E moja hrvatska košarko na čelu sa Radićem...HNS,HKS,HRS sve je to isto,dok su ti ljudi na svojim pozicijama hrvatski sport tone sve dublje i dublje.
    zgliboti
  • Obrisan korisnik15.04.2012. u 20:33
    a mi uz ovakve igrače dovodimo strance u repku..živio HKS i gazda Danko
    Obrisan korisnik
  • narada10815.04.2012. u 20:31
    Cestitke Zokiju i Kresi, a bas su njih dvojica bili kljucni. Zoki - iako iskljucen tako rano - je u nekim trenucima apsolutno vladao terenom. Steta za Perasa, ali Himkijeva agresivnost im je osigurala tu prednost koji su manje vise uvijek imali.
    narada108