Hrvatski kup, Polufinale, 18.04.2012., Stadion HNK Cibalia, gledatelja: 3.000
Suci: Zlatko Šimčić (Koprivnica), Siniša Premužaj (Varaždin), Dražen Fejer (Bjelovar)
Cibalia
Cibalia
Frane Vitaić 40'
Petar Tomić 50'
2:1(1:0) Osijek
Tomislav Šorša 58'
Osijek

Junak Šorša spriječio dramu

Damir Žbulj • srijeda, 18.04.2012.
Junak Šorša spriječio dramu
Foto: Hrvoje Knežević

Cibalia je hrabro, kao što su i najavljivali iz Vinkovaca, odigrala uzvratni susret polufinala Hrvatskog nogometnog kupa. Igrači Samira Toplaka, sve do 58. minute, vodili su 2:0 i bili na korak do poravnanja rezultata iz prvog susreta. Tada se Bijelo-plavima ukazao Tomislav Šorša, koji je pogotkom prelomio ovaj slavonski derbi...

Cibalia
Cibalia
Osijek
1
Mladen Matković
4
Marin Matoš
5
Tomislav Čuljak
(do 66')
6
Petar Tomić
(do 57')
7
Dino Kresinger
9
Ivan Koledić
10
Tomislav Pavličić
(do 76')
13
Dario Župarić
22
Frane Vitaić
28
Tomislav Mazalović
30
Mario Lučić
Pričuvni igrači
16
Tomislav Radotić
57'
17
Vlatko Šimunac
66'
8
Jakov Puljić
76'
Trener
Samir Toplak
11
(do 89')
21
(do 54')
Pričuvni igrači
Trener
Stanko Mršić

Bitka za finale i završni obračun za trofej Kupa protiv Dinama, uz osiguranje plasmana u europsko natjecanje iduće sezone, imala je dramatičan zaplet, ali i očekivani rasplet.

Osijek je u prvom polufinalnom dvoboju Hrvatskog nogometnog kupa na domaćem terenu osigurao odličan rezultat za ovaj uzvrat. Velika prednost od 3:0 činila se kao sasvim dovoljna za uspjeh, ali situacija na terenu u novom okršaju krenula je u sasvim drugom smjeru od želja gostiju. Poveli su Vinkovčani pred kraj prvog dijela, a savršeno su potvorili nastavak utakmice, zabili još jedan pogodak, stigavši na korak do izjednačenja. No, gostujući pogodak Šorše u 58. minuti usmjerio je Bijelo-plave prema slavlju.

Minuta šutnje za Božića

Pred početak dvoboja minutom šutnje odana je počast Francu Božiću, dugogodišnjem nogometnom djelatniku i delegatu na jučerašnjem polufinalnom dvoboju Zagreba i Dinama, koji je preminuo tik nakon te utakmice.

Susjedski, slavonski derbi, pred oko tri tisuće navijača, započeo je očekivanim pritiskom domaćih nogometaša. Kako je i najavio strateg Cibalije Samir Toplak, krenuli su na glavu, ali nije to urodilo nekim posebnim opasnim situacijama, osim ponekim kornerom pred osječkim vratima.

Trener gostiju Stanko Mršić odlučio se za defenzivniji pristup svoje ekipe. Svjesno su Bijelo-plavi prepustili inicijativu Vinkovčanima. Međutim, nije bilo posla za vratara Vargića. Ipak, pomalo iznenađujuće, popustila je gostujuća obrana pet minuta prije odlaska na odmor. Koledić je prošao po lijevoj strani, ubacio na drugu vratnicu, gdje je Vitaić, u padu, glavom, zakucao iz blizine loptu u mrežu.

Vitaić se mogao proslaviti na isteku prvog dijela, fantastična prilika otišla je u nepovrat, a zanimljivo kako je Osijek prvih 45 minuta zaključio bez pokušaja prema protivničkim vratima.

Nastavak utakmice domaćin je otvorio na najbolji mogući način. Pogotkom, u posljednje vrijeme odličnog Tomića, samo pet minuta nakon što se krenulo u drugih 45 minuta. Peti udarac iz kuta izveo je Pavličić, nakon velike gužve pokušaje Kresingera blokom su zaustavljali gosti, ali lopta dolazi do Tomića, koji je s nekoliko metara neumoljiv, za veliko slavlje domaćih igrača i navijača.

kadeti, juniori, seniori

Plasmanom nogometaša Osijeka u finale Kupa osiguran je povijesni uspjeh, jer su se u završnici, u svojim dobnim kategorijama, našli i osječki kadeti, ali i juniori.

Samo je pogodak dijelio Cibaliju od izjednačenja rezultata iz prve utakmice, uz dovoljno vremena do kraja za potpuni preokret. No, tada šok za Vinkovčane. Prodor Leškovića po lijevoj strani, ne koristi na petercu Maglica, ali popravio je Tomislav Šorša, koji je ovim golom definitivno potvrdio kako je najkorisniji igrač Bijelo-plavih ove sezone. U tom trenutku Toplakovim igračima trebala su još tri pogotka za prolaz u finale, što se do kraja dvoboja pokazalo kao nemoguća misija.

Osijek je tako osigurao finale Kupa, okršaj s Dinamo za trofej, ali i nastup u Europi iduće sezone. Na dobrom su i putu da u turbulentnoj sezoni osiguraju i prvoligaški status.

Prva utakmica finala igra se 2. svibnja, dok je uzvrat na rasporedu 8. svibnja.

Hrvatski kup

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.04.2012. u 16:23
    di će vam smetat govna... bar ste na koju minutu bili svoji na svome
    Obrisan korisnik
  • russell19.04.2012. u 14:23
    nama govna ne smetaju mi nismo fina gospoda, ali zato jesmo u finalu kupa, btw pozvani ste doći i gledati
    russell
  • Obrisan korisnik19.04.2012. u 11:13
    Ne,nego osjecani...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.04.2012. u 11:07
    biseru ti si premazan govnima
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.04.2012. u 01:29
    baš to, dobro si pročitao
    Obrisan korisnik