Zimski sportovi

Bluesi i Coyotesi traže prolaz kod kuće

Ivan Dominik • subota, 21.04.2012.
Bluesi i Coyotesi traže prolaz kod kuće

Nakon što je u petak navečer izbačen Detroit iz doigravanja, a Nashville postao prva momčad koja je osigurala polufinale konferencije, na rasporedu subotnje večeri našlo se čak pet utakmica u najpopularnijoj hokejskoj ligi svijeta. Na Istoku je stanje komplicirano jer su sve tri serije, koje se igraju u noći na subotu po hrvatskom vremenu, izjednačene na 2:2 u pobjedama, dok će na Zapadu u svojim dvoranama prolaz u polufinala tražiti Bluesi i Coyotesi...

U Istočnoj konferenciji je osim u seriji Pittsburgha i Philadelphije zanimljivo i neizvjesno i u svim ostalim serijama, koje su trenutačno poravnate na 2:2. Serije su nakon utakmica u gradovima niže rangiranih ekipa u "regularnom" dijelu sezone po drugi puta preseljene pa će tako u Madison Square Gardenu ponovno snage odmjeriti NY Rangersi i Ottawa, Boston ugošćuje Capitalse, dok će NJ Devilsi nakon dvije domaće utakmice opet igrati u Sunriseu protiv domaće Floride. Pobjednici tih susreta na Istoku, za nekoliko će dana imati prvu "meč loptu" za prolazak u polufinale te konferencije.

Boston Bruins – Washington Capitals (2:2)

Definitivno najizjednačenija serija dosad u kojoj Boston konstantno povede i u utakmici i u seriji, ali Capitalsi stalno uspijevaju vraćati. Dosad niti jedna momčad nije uspjela ostvariti vodstvo od dva razlike u nekoj od utakmica, a ova je serija, osim toga, jedna od najneefikasnijih.

Stoga je normalno da su glavni protagonisti ekipa u dosadašnjim dvobojima bili obrambeni igrači – kod Bostona je to kapetan Zdeno Chara, a kod Washingtona Braden Holtby, jedno od najvećih iznenađenja play-offa, budući da je on vratar novak. U napadačkom dijelu ne briljiraju glavne zvijezde i dosad nisu viđene velike partije od strane Seguina, Beregrona, Ovečkina i Backstroma.

Međutim, obje ekipe imaju igrače u odličnoj formi, u posljednje je vrijeme kod Bostona to Rich Peverley, a kod Capsa Brooks Laich. No, prema dosad viđenom će i peta utakmica biti sličnija prethodnima bez obzira na forme određenih igrača ili zvijezde obiju ekipa jer je očigledno da su oba tima fokusirana isključivo na obranu.

Florida Panthers – New Jersey Devils (2:2)

Kao i u susretu Bruinsa i Capitalsa, Panthersi i Devilsi su u centimetar poravnati u svojoj četvrtfinalnoj seriji. Teške utakmice koje se odlučuju jednim potezom igrane su dosad u njihovim susretima, a tako će biti i dalje, prema svemu sudeći. Iako nema novo ozlijeđenih igrača, nema ni onih koji su u zavidnoj formi pa se zato obje ekipe moraju osloniti na taktiku svojih trenera i kolektivnu igru.

Napadi su u obje ekipe bili forte tijekom cijele sezone, no sada se momčadi više moraju koncentrirati na obranu. Florida u tom segmentu ima odličnu mješavinu mladosti i iskustva s vrlo dobrim Scottom Clemmensenom na vratima, dok se Devilsi ponajviše oslanjaju na svoju legendu Martina Brodeura, koji je ostvario prvi shutout od davne 2009. godine u doigravanju, a osim što je došao do 100. pobjede u doigravanju stiže još uvijek odlično braniti, a i asistirati.

Naredna će utakmica između dviju radničkih ekipa odlučivati o mnogočemu pa je važnost susreta ogromna. Pobjednik dvoboja u Sunriseu u subotu navečer gotovo će sigurno biti i pobjednik serije što je lako zaključiti ukoliko se pogledaju dosadašnji susreti ovih franšiza tekuće sezone te raspored do kraja njihove serije u ovom doigravanju.

New York Rangers – Ottawa Senators (2:2)

Rangersi su protiv iskusnih Senators u seriju ušli kao izraziti favoriti, ali tu ulogu dosad nisu opravdali svojim igrama i prikazanim na ledu, jer im Kanađani pariraju bez velikih poteškoća. Kao i u "regularnom" dijelu sezone, obrana Rangersa je na visini, ali napad je loš te John Tortorella još uvijek čeka svoje najbolje napadače da prorade. Dobra je vijest za Njujorčane povratak u svoju dvoranu koju uvijek ispune fanatični navijači te potpuni izostanak ozlijeđenih igrača, čime su jedna od rijetkih ekipa u doigravanju s punim rosterom.

Franšiza iz glavnog grada Kanade, s druge strane, ima samo jedan problem s ozljedama, ali je i on povelik jer se radi o izostanku kapetana i živuće legende kluba, Daniela Alfredssona, koji je zbog potresa mozda već neko vrijeme ostavljen po strani. Ottawa također teži za većom efikasnošću kao i njeni protivnici, no bez Alfieja će to biti mnogo teže.

Pred sam susret su tenzije vrlo visoke jer Senatorsi imaju veliku šansu šokirati i doći na sam prag izbacivanja najbolje ekipe Istoka iz prvog dijela sezone. Međutim, to im neće nimalo lako poći za palicom jer su sve svoje slabosti pokazali nebrojeno puta ove godine, dok su Njujorčani, osim izdizanja iz teških situacija, ove sezone poznati po kažnjavanju glupih grešaka.

St. Louis Blues – San Jose Sharks (3:1)

U ovoj je seriji evidentna jedna stvar, a to je veća kvaliteta Bluesa, koji su nakon mučenja u prve dvije utakmice konačno pronašli svoju igru te su došli u situaciju da u sljedeća tri dvoboja sami odlučuju o svojoj sudbini. Sharksi će se teško vratiti u ovoj seriji jer je to već podosta iscrpljena momčad, dok Bluzeri iz susreta u susret igraju sve bolje.

Prije pete utakmice nema većih promjena u samim sastavima ekipa. Bluesima i dalje nedostaje Jaroslav Halak, dok su svi igrači San Josea u lošoj formi osim Joea Thorntona. Bluesi jesu bolja ekipa, pokazivali su to tijekom cijele sezone, a možda i najveća snaga te franšize sjedi na mjestu trenera, gdje iskusni i lukavi Ken Hitchcock i dalje daje kredite Sharksima pozivajući svekoliku javnost na oprez.

"Vrlo brzo rastemo u igri u ovoj seriji, ali na to nas tjera oponentna ekipa. Siguran sam da ne postoji igrač u njihovoj svlačionici koji misli da je sve ovdje gotovo, premda svi znaju da vodimo 3:1. No, vrlo lako je mogao biti i rezultat ovakav samo na drugoj strani, a stoga sam jako sretan što smo baš mi ti koji održavamo razliku", rekao je Hitchcock prije pete utakmice sa Sharksima.

Phoenix Coyotes – Chicago Blackhawks (3:1)

Momčad iz Arizone je na samom pragu senzacije u prvoj rundi doigravanja jer kod kuće imaju šansu desetljeća – ući u polufinale Zapada. Iako se Hawksima u odličnoj formi vratio kapetan Jonathan Toews nakon ozljede, ekipa nije izdržala nalete kompletnije momčadi Coyotesa, koja ih je nadigrala u oba susreta na domaćem ledu.

Chicago je vjerojatno u najtežoj situaciji od svih preostalih momčadi u doigravanju jer su mu povrijeđena dva vrlo važna napadača, Andrew Shaw i Marian Hossa, dok će 'Yotesi lakše nadoknaditi ozljede Martina Hanzala i Laurija Korpikoskog te suspenziju Raffija Torresa. Noćna mora Chicaga dosad su bili vratar Mike Smith i danski napadač Mikkel Boedker koji je odlučio obje utakmice u Vjetrovitom gradu, dok kod Chicaga nema izrazito neugodnog igrača po ekipu Phoenixa.

Zanimljivost vezana uz dvoboj ovih dvaju ekipa jest ta što su ovi klubovi prvi nakon 71 godine koji su sva četiri prva susreta u doigravanju odigrali otišavši u produžetke. Prvi i jedini put u povijesti NHL-a se to dogodilo davne 1951. godine u susretu Montreala i Toronta. No, Hawksima taj rekord neće mnogo značiti ukoliko ne slave u ovoj petoj utakmici, jer će u protivnom biti eliminirani iz daljnjeg natjecanja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!