Zimski sportovi

Bluesi izbacili Sharkse za polufinale Zapada

Ivan Dominik • nedjelja, 22.04.2012.
Bluesi izbacili Sharkse za polufinale Zapada

Vrlo iznenađujući rezultati stižu iz noći sa subote na nedjelju iz NHL-a. Bila je to večer gostiju koji su od pet susreta slavili u tri, a polučili su i nekoliko grandioznih iznenađenja. Samo je jedan od moguća dva polufinalista iskristaliziran na Zapadu, dok se na Istoku vodi velika bitka za svaki gol, svaku pobjedu, svaki pak.

Prvo je na Istoku Washington pobijedio aktualne prvake iz Bostona na njihovom ledu, a još se iznenađenje na očima ljubitelja hokeja nije maknulo kada je Ottawa u Madison Square Gardenu s glatkih 2:0 apsolvirala Rangerse. Florida je kao i prethodne dvije ekipe povela s 3:2 u seriji protiv Devilsa slavljem u svom Sunriseu, dok je Chicago smanjio zaostatak gostujućom pobjedom protiv Phoenixa. Jedini očekivani rezultat zbio se u St. Louisu gdje su domaći igrači po četvrti put nadigrali San Jose Sharkse te tako napredovali u iduću fazu natjecanja.

Boston Bruins – Washington Capitals 3:4 (2:3)

Nakon što je prva trećina pete utakmice Bruinsa i Capitalsa završila bez golova, igra se rasplamsala u drugih 20 minuta, a uključila je šokantna dva pogotka gostiju. Aleksandar Semin započeo je golijadu svojim trećim golom u seriji, a vodstvo momaka iz glavnog grada SAD-a udvostručio je Jay Beagle. Međutim, Boston se brzo ''podigao iz konopaca'' te je izjednačio nakon samo tri i pol minute, a u razmaku od 28 sekundi golovima Dennisa Seidenberga i Brada Marchanda.

Šestorka večeri

Craig Anderson (OTT) – 41 obrana, 100 posto
Alex Pietrangelo (STL) – 2 asistencije, 2 boda
Dennis Seidenberg (BOS) – 1 gol, 1 asistencija, 2 boda
Jason Spezza (OTT) – 2 gola, 2 boda
Jonathan Toews (CHI) – 1 gol, 1 bod
Troy Brouwer (WSH) – 1 gol, 1 bod

Stoga se i na drugi odmor otišlo poravnatim rezultatom, a u nastavak susreta su bolje ponovno ušli gosti. U 44. minuti je za novo vodstvo Capsa zabio Mike Knuble, no Boston se po treći put u dvoboju vratio u rezultatski egal, a ovog je puta junak Bruinsa bio Johnny Boychuk.

No, nasatavak susreta nije donio ništa dobro za momčad Claudea Juliena jer je Bruinsima četvrti gol zabio Troy Brouwer u situaciji s igračem više u kasnoj fazi ogleda. Tim je golom napadač Capitalsa stavio pečat na pobjedu svog kluba te donio Capitalsima vodstvo u seriji od 3:2. Brouweru je za gol asistirao ponajbolji Washingtonov bek tijekom cijele sezone, John Carlson a važna je vijest za obje ekipe ta da Capitalsi imaju priliku za plasman u polufinale Istoka na domaćem ledu.

Florida Panthers – New Jersey Devils 3:0 (3:2)

Florida Panthersi su kod kuće odigrali sličnu utakmicu kao i Boston te su se nalazili i u istoj situaciji prije samog početka susreta. No, za razliku od Bruinsa, momčad iz Sunrisea uspjela je pobijediti NJ Devilse i povesti u seriji s 3:2. U prvom periodu golova nije bilo, ali je zato prvi koji je otvorio utakmicu bio pogodak Krisa Versteega s igračem više nakon točno četiri minute igre u drugoj trećini.

S minimalnom prednošću su Panthersi ušli u posljednji i najvažniji period, a u njemu je potvrdu domaće pobjede sredinom trećine dao Scottie Upshall svojim prvijencem u ovogodišnjem doigravanju. Kada su Devilsima potonule sve lađe pred kraj samog dvoboja, izvadili su vratara Martina Brodeura, međutim, to je rezultiralo novim pogotkom domaćih. Treći gol za Floridu i postavljanje konačnih 3:0 domaćina bio je djelo Tomaša Kopeckog na prazan gol ekipe iz Newarka.

Za pobjedu Panthersa je i više od samih strijelaca triju pogodaka bio vratar Jose Theodore, koji je skupio 30 obrana te nije dozvolio Devilsima da ijednom poentiraju u njegovu mrežu . Zaključavanjem svoje mreže Theodore je donio sigurnost svojim suigračima koji su istu pretočili u vrlo važnu pobjedu. Idući susret ovih dvaju ekipa odličiti će o odlasku serije u sedmu utakjmicu ili polufinalistu na Istoku, a utakmica se ponovno igra u Newarku.

NY Rangers – Ottawa Senators 0:2 (2:3)

Veliki podvig kojim su na prag senzacije došli Ottawa Senatorsi napravili su igrači te kanadske franšize, a radi se o gostujućoj pobjedi na NY Rangersima. Ovogodišnji prvaci Istoka su u vrlo važnoj fazi serije pokleknuli pred nevjerojatno dobrom obranom Kanađana na čelu s igračem utakmice Craigom Andersonom, koji je imao nestvarnu 41 obranu protiv Njujorčana.

Senatorsi su zabili po gol u prvoj i trećoj trećini, dok istih u drugom periodu nije bilo. Za vodstvo Sensa zabio je kanadski hokejaš koji je njihov ponajbolji igrač već dugi niz godina, Jason Spezza, a akciju za gol priredili su mu češki bek Filip Kuba te jedna od najvećih nada kanadskog hokeja, mladi Mark Stone, kojem je ta asistencija bila prvi bod u najjačoj hokejskoj ligi svijeta, a ujedno i u play-offu.

Kako je utakmicu otvorio tako ju je Spezza i zatvorio – pogotkom. Kanađanin je 56 sekundi prije kraja dvoboja pogodio praznu mrežu Rangersa koji su se dali u napad pred kraj treće trećine. Međutim, Ottawa je pobijedila s 2:0 u gostima te će imati priliku svoju prednost braniti u šestoj utakmici u kojoj će se na domaćem ledu moći kvalificirati u sljedeću fazu doigravanja.

St. Louis Blues – San Jose Sharks 3:1 (4:1)

Sigurna i očekivana pobjeda St. Louisa nad Sharksima eliminirala je još jedno veliko ime iz natjecanja na Zapadu. Nakon Mikea Babcocka i njegovih Red Wingsa s doigravanjem se pozdravljaju i Todd McLellan te njegov San Jose. Jedna od najkonzistentnijih franšiza u NHL-u bila je lošija od jakih Bluesa nakon pet utakmica koje su bile dovoljne igračima Kena Hitchcocka da slave s ukupnih 4:1.

Sharkse je uništila treća trećina u posljednjoj utakmici jer je prva završila bez golova, a u drugoj su gosti poveli preko svog najboljeg igrača u ovogodišnjem doigravanju - Joea Thorntona. Premda je taj gol šokirao Plave pred sam kraj 40. minute, u posljednjih su se 20 minuta Bluesi trgnuli te odjurili do trijumfa.

Bluesi su u samo 47 sekundi sredinom posljednje trećine okrenuli rezultat u svoju korist nakon što su golove za 1:1, odnosno 2:1 zabili Jamie Langenbrunner i David Perron, dok se za konačnu pobjedu od 3:1 pobrinuo Andy McDonald u posljednjoj minuti utakmice zabivši empty netter. Osim igrača koji su postigli pogotke valja izdvojiti i Briana Elliotta, statistički najboljeg vratara ''regularne'' sezone, koji je u odsustvu Jaroslava Halaka branio cijeli ogled te uknjižio 26 obrana.

Phoenix Coyotes – Chicago Blackhawks 1:2 (OT) (3:2)

Torresu 25 utakmica kazne

Napadač Phoenix Coyotesa, a ujedno i bivši igrač Canucksa i Jacketsa, Raffi Torres, kažnjen je s 25 utakmica neigranja zbog zakašnjelog checkinga nad Marianom Hossom, kojim je Slovak ostao ozlijeđen. Incident se dogodio u četvrtoj utakmici doigravanja između Phoenixa i Chicaga, a velikom kaznim je sezona za Torresa završena, premda je već odradio jednu utakmicu suspenzije.

Chicago Blackhawksi su ostali na životu u doigravanju zahvaljujući pobjedi u gostima nad Phoenixom. Ponovno je najbolji kod prvaka iz 2010. godine bio kapetan Jonathan Toews koji je odlučio susret svojim golom u produžetku za 2:1 pobjedu svoje ekipe. U iznenađujuće neefikasnoj utakmici prvi su poveli domaći preko Gilberta Brulea početkom druge trećine, no to je bilo sve od Coyotesa.

Nakon bolje igre Chicaga tijekom čitavog susreta i pokazivanja želje i volje, osobito u trećem periodu, na naplatu je došao sav trud momčadi iz Vjetrovitog grada. U ravno 50. minuti je rezultat poravnao Chicagov mladi i talentirani bek, Nick Leddy. Nakon tog gola u prvih 60 minuta više zgoditaka nije bilo na susretu sve do zlatnog Toewsovog pogotka za 2:1 i produljenje serije.

Chicago će imati priliku za iskupljenje na domaćem ledu jer se tamo nastavlja serija,a domaći ne smiju izgubiti jer bi to značilo ispadanje. Stoga će Chicago morati igrati bolje nego u dosadašnja dva domaća ogleda u kojima je poražen zahvaljujući Dancu Mikkelu Boedkeru. Međutim, ova serija na Zapadu ima mnogo čimbenika i važnih faktora te će biti zanimljivo pratiti rasplet događaja u toj seriji.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!