Zimski sportovi

Dovršena velika smjena Zapada

Krešimir Ferlak • utorak, 24.04.2012.
Dovršena velika smjena Zapada
Foto: Kristijan Komarica

Hokejaši Phoenix Coyotesa uvjerljivom pobjedom od 4:0 u Chicagu, izborili su polufinale Zapadne konferencije i tako izbacili i četvrti veliki klub iz utrke za naslov. Na Istoku su blizu eliminacije bili New York Rangersi, ali odličan drugi period donio im je pobjedu u Ottawi i izjednačenje serije na 3-3.

Ottawa Senators – New York Rangers 2:3 (3-3)

Jacob Silfverberg

Jednu zanimljiv priču napisao je švedski napadač Jacob Silfverberg. Taj 21-godišnjak, Ottawin izbor druge runde drafta 2009. godine, osvojio je prije tri dana prvenstvo švedske sa svojim Brynasom, a ujedno je bio i MVP doigravanja, kao i regularnog dijela sezone. To je nagnalo vodstvo Senatorsa da ga pozovu i mladi Šved je doletio u Ottawu i poslije jednog treninga odmah zaigrao za Senatorse protiv Rangersa. Odigrao je nešto više od devet minuta uz jedan udarac na gol, ali niti on nije uspio spriječiti poraz Kanađana.

Sjajna atmosfera dočekala je momčadi u Scotiabank Placeu, dodatno pojačana činjenicom da se u momčad vratio domaći kapetan Daniel Alfredsson. Na krilima publike Senatorsi su odlično otvorili utakmicu i stigli do ranog vodstva. Igrala se osma minuta, Sergej Gončar je pucao s plave linije, a pločica je pred vratima pogodila Chrisa Neila, promijenila smjer i završila u gostujućoj mreži.

Već pred kraj prve trećine Rangersi su podigli razinu igre, a u drugoj su onda eksplodirali. Ključni čovjek preokreta bio je mladi Derek Stepan, koji je postigao pogodak uz dva dodavanja, a golove su još zabili Brad Richards i Chris Kreider. Stepan je zabio s igračem više, Richards u situaciji pet na tri, dok je 20-godišnjem Kreideru u četvrtom nastupu ovo bio prvi pogodak njegove Nhl karijere.

Treći dio donio je očekivano angažiraniju igru domaćina, ali nije bilo lako doći do Henrika Lundqvista, a onda ga i probiti. To je uspio tek Jason Spezza poslije velike gužve, ali samo 39 sekundi prije kraja i vremena za potpuni povratak nije bilo. Sedma utakmica odlučiti će tko prolazi dalje, a igra se u četvrtak u Madison Square Gardenu.

Chicago Blackhawks – PHOENIX COYOTES 0:4 (2-4)

Prvi pet utakmice ove serije odlučeno je tek poslije produžetaka, ali u šestoj su Coyotesi predvođeni Mikeom Smithom sve riješili poslije 60 minuta i izborili drugi krug doigravanja. Čak šesnaest udaraca uputio je Chicago u prvom periodu prema vratima Phoenixa, dok su gosti pucali tek dva puta. No mreže se nisu tresle, za što je najzaslužniji sjajni Smith na golu gostiju.

U drugoj trećini stvari su se počele mijenjati, a gosti vode preko Olivera Ekmana-Larssona. Pogodak Gilberta Brulea na otvaranju trećeg dijela potpuno je presjekao domaćine, koji su ispraćeni s četiri pogotka u svojoj mreži. Zabili su još Antoine Vermette i Kyle Chipchura za veliko i zasluženo slavlje ekipe iz Arizone i novo razočaranje Chicaga.

Tako je smjena na vrhu Zapadu dovršena. Četiri diva te konferencije iz protekle četiri godine – Detroit, San Jose, Vancouver i Chicago sezonu su završila u prvom krugu. Red Wingsi su uzeli Stanley Cup 2008., Chicago dvije godine kasnije, Vancouver je prošle godine dogurao do sedme utakmice finala, dok je San Jose godinama u vrhu konferencije sa stalnim razočaranjima u doigravanju. Zapuhali su novi vjetrovi i za naslov će se boriti St.Louis, Phoenix, Nashville ili Los Angeles. U polufinalu se sastaju Bluesi i Kingsi, te Coyotesi i Predatorsi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.04.2012. u 12:48
    Ajmo Panthersi!!!
    Obrisan korisnik