Ostali sportovi

Rijeka po šesti uzastopni naslov

Igor Šestak • srijeda, 25.04.2012.
Rijeka po šesti uzastopni naslov
Foto: Sandro Donda

Prvenstvo Hrvatske za odbojkašice stiglo je do same završnice. U srijedu kreće finalna serija doigravanja, a za titulu će se boriti Rijeka i Split 1700. Titulu će osvojiti ekipa koja prva dođe do tri pobjede, a prednost domaćeg terena imaju braniteljice naslova.

Dominacija odbojkašica Rijeke u domaćem prvenstvu najbolje se vidi iz činjenice da su u posljednjih pet godina jedine podizale trofej namijenjen prvakinjama. Nakon što su prošle godine u finalu bile bolje od Vukovara, dominaciju Riječanki ove će godine pokušati prekinuti odbojkašice Splita 1700.

Zahvaljujući prošlogodišnjem naslovu Riječanke ove sezone nisu sudjelovale u osnovnom dijelu 1.A lige odbojkašica, već su se natjecale u regionalnoj Interligi u kojoj su zauzele peto mjesto. Do četvrtog mjesta koje je nosilo plasman na završni turnir nedostajala su im tri boda.

U doigravanje prvenstva Hrvatske igračice Igora Lovrinova ušle su kao prve nositeljice i do finala stigle vrlo uvjerljivo, bez poraza, uz tek tri izgubljena seta. Prvo su u četvrtfinalu izbacile ekipu Poreča s 3:0 na domaćem parketu te s 3:1 u Poreču. Protivnice u polufinalu bile su im igračice OTP Banke iz Pule, a ponovio se scenarij iz četvrtfinala, s jedinom razlikom što su Puljanke na domaćem terenu uspjele osvojiti dva seta.

Na putu do šestog uzastopnog i ukupno osmog naslova, Riječankama će stajati snažna ekipa Splita, koja je u doigravanje krenula s prve pozicije u osnovnom dijelu sezone. Splićanke su do prvog mjesta stigle zaista impresivnim učinkom od 22 pobjede u 24 utakmice i samo osam izgubljenih setova.

U četvrtfinalu doigravanja ih je čekala Marina Kaštela, a tu su prepreku igračice Splita lako preskočile s 3:1 kod kuće i 3:0 na gostovanju. Glavna odlika splitske ekipe je odlična igra u gostima. Izabranice Ivice Jelića čitavu sezonu izvan svoje dvorane nisu izgubile niti set, sve do polufinala i napetih okršaja s Azenom iz Velike Gorice. Splitu je u oba okršaja s Azenom trebalo pet setova za pobjedu, a obje su utakmice obilovale preokretima.

Odlična gostujuća forma Splićanki mogla bi se pokazati vrlo bitnom budući da prednost domaćeg terena imaju Riječanke. Ovogodišnje finale bit će repriza onog od prije dvije sezone kada su Riječanke slavile s glatkih 3:0, a od nedavnih međusobnih okršaja valja istaknuti pobjedu Splita u istoj sezoni u polufinalu Interlige te jedini ovogodišnji susret u polufinalu Hrvatskog kupa u kojem su slavile Riječanke s 3:1.

Finalna serija ove sezone mogla bi biti vrlo neizvjesna budući da Rijeka ipak nije toliko snažna kao prošlih godina, a Split 1700 ima jaku momčad čiju okosnicu čine četiri američke igračice. Prednost Rijeci daje njihovo iskustvo i domaći teren, a prve odgovore o odnosu snaga između ovih momčadi dat će prva utakmica u dvorani Mladosti na Trsatu.

Odbojka, 1.A liga (ž), finale, 1. utakmica:
Rijeka – Split 1700, 18:00

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!