Nogomet

Reakcija Borisa Solomuna

Sportnet • srijeda, 25.04.2012.
Reakcija Borisa Solomuna
Foto: Ivana Strahija

Nakon što su prošlog tjedana direktor Varaždina Zlatko Ivanković, predsjednik Županijskog nogometnog saveza Nenad Horvatić, kao i gradonačelnik Goran Habuš, komentirali posljednje dane predsjednikovanja Borisa Solomuna u NK Varaždinu, javio se i sam bivši predsjednik.

Solomunovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Što se tiče Horvatićeve izjave, potvrđujem da je točna od riječi do riječi. Na žalost to je i realnost, a evo i zašto!

Nakon Uskrsnog ponedjeljka u utorak bio sam na poziv gradonačelnika prisutan sastanku u gradskoj vijećnici kojeg je gospodin Habuš u najboljoj namjeri sazvao sve nas zainteresirane kako bi smo svi zajedno pronašli put za dobrobit Kluba. Bilo je tu svakakvih misli izrečeno od strane direktora i odvjetnika, predstavnika Zajednice sportskih udruga te predstavnika ŽNS. Tada sam šutio i slušao. Tjedan dana kasnije uoči Skupštine gradonačelnik mi je prvom dao riječ te sam postavio slijedeća pitanja:

1. Tko će platiti troškove stečaja s preoblikovanjem i znade li itko reći koliko proces traje i koliko košta? Ako je Horvat, na izbornoj skupštini 2009. najavio proces privatizacije zbog čega to nije učinio od tada do danas? Nisam dobio odgovor! Svi prisutni su šutjeli.

2. Tko može garantirati da će u tom scenariju, sadašnjem procesu stečaja s problikovanjem svi vjerovnici pristati biti dioničari? Ako ne pristanu imamo li izvor financiranja za pokrivanje dugovanja? Nisam dobio odgovor. Svi prisutni su šutjeli.

3. Tko može garantirati da će se NK Varaždin pred arbitražnom komisijom u FIFA izboriti i dobiti potraživanja od FC Sedana za Smrekara i Prahića, te tko može garantirati da će NK Varaždin dobiti potraživanja pred istim sudom za Punčeca od FC Maccabia, kao i tko garantira da će NK Varaždin dobiti spor od GNK Dinama za braću Škvorce, te jednako tako od Singapura za Sašu Drevena.

4. Tko će platiti 30 000 CHF za proces protiv FC Sedana ali i ostale klubove dok im je račun blokiran. Ovdje treba reći kako je grad uplatio taksu za pokretanje procesa pred FIFA sudom za Prahića u iznosu od 5.000 CHF te ostaje dodatnih 25.000 CHF za uplatiti, ali ne zna se tko će ih uplatiti kao i za ostale procese. Kao i ranije i ovdje je odgovor izostao...svi su šutjeli...

Na sva ova pitanja svi su šutjeli i nitko nije imao odgovor osim odvjetnika Zorana Vidovića koji je odgovorio kako nema garancije ali treba probati. Svijet biznisa ne poznaje ovakvu šutnju, već vrlo precizne odgovore koje je gradonačelnik očekivao, a izostali su od strane predlagatelja...

Na žalost, za mene ovaj odgovor nije bio dovoljno uvjerljiv! Kako su svi šutjeli, nije mi preostalo ništa drugo nego predstaviti jedino moguće rješenje, a to je stečaj, što smo u konačnici dužni prema Zakonu o stečaju dok je sve ostalo nemoguća misija. Što prije to svi prisutni na sastanku shvate biti će lakše i manje bolnije. Meni osobno je također teško prihvatiti ovakav scenarij, posebno predložiti ali to je jedino realno. Nije vrijeme za emocije i prošlost već smo dužni zbog građana i budućnosti stvarati nove temelje, što je meni bilo onemogućeno.

Nadalje, gospodin Horvatić je predložio što je i gospodin Herjavec kasnije na Skupštini predstavio, a to je osnivanje povjerenstva koje bi nastavilo voditi klub. Horvatić se tada predlagao za predsjednika povjerenstva, što nije u skladu sa Statuom HNS, Statutom ŽNS kao ni sa Statutom NK Varaždin. Osim toga, iskustvo nas kroz život uči iz svih spornih situacija u financijsko materijalnom poslovanju; Kad ne znaš što ćeš, osnuj povjerenstvo. Sada postavljam pitanje ja: " Što bi to povjerenstvo moglo učiniti da se poporavi stanje u Klubu koji je uslijed loših politika vođenja doveden u stanju u kojem on danas jest " ?

Što se tiče izjave gospodina Ivankovića o tome kako će se u idućih 10 dana sazvati skupština i tada će se stvari posložiti... Kako? Koji su to gospodarstvenici iz Varaždina spremni pokriti tolika dugovanja....Nije mi jasno, ali dao Bog da se to dogodi. Želim iskreno i svim srcem, no nisam siguran!

Nadalje, Grad je većinski vlasnik infrastukture i kao takav ima pravo i obvezu pred građanima Varaždina biti zainteresiran za budućnost Kluba koji tamo igra nogomet, ali ne i za dugovanja bivših predsjednika Kluba koji su ih stvorili.

Odbijena je licenca za igranje u 1 ligi, to je točno i to su nam odbili dok sam ja tamo bio jer nalaz revizije upućuje da Klub nikako ne može pod svim povoljnim okolnostima nastaviti natjecanje. Riječ je novcu, riječ je o dugovanjima, a Škola nogometa dade se još nekako riješiti...što do tada djelatnici Škole to nisu bili u stanju...na kraju i njihov poslovni račun je blokiran što je nonsens...

Solomun...eh taj Solomun...ajte molim vas tko je mene poslao da zatvorim Klub, kako možete uopće stavljati na papir ne provjerene informacije. Umjesto da pišete o stvarnim problemima i tko ih je i za čiji račun uzrokovao vi pišete nešto što ne možete potvrditi, a vrijeme će vas same demnatirati. Potpuno sam rasterećen svega i imama vremena dovoljno čekati FINALE, ali svaki puta ću reagirati na ovkave birtijaške izmišljotine. Moja obećanja...nisu obećanja već PROGRAM RADA kojeg sam iznio članovima skupštine. Na primjer, da sam na skupštinu kada sam izabran samo stao pred članove nakon ostavke Horvata bio bih izabran jer protukandidata nije bilo. Nitko nije imao " muda", a Horvat je predao svoju neopozivu ostavku bez izvješća o radu i bez izvješća o financijskom poslovanju.

Ponavljam, ne postoji niti jedna pravna osoba na ovoj kugli zemaljskoj pa niti "moja avio kompanija" koja će uložiti 50 milijuna kuna za sanaciju tuđih dugovanja...Moja zadaća bila je konsolidrati klub, poravnati račune te stvoriti uvjete za mogućnost ulaganja. To je moja istina iza koje stojim i dan danas, ostalo su kuloarska naklapanja.

Što se tiče propisa u kojima se "nisam snašao", snašao sam se ja vrlo dobro čim sam vidio kako se vodio klub i tim činom sam tražio najrealnija rješenja te sam u tome uspijevao 5 narednih odigranih utakmica. Na žalost, zbog ne prihvaćanja mog modela od strane Pavličića i Prahića više nisam uspio, a to me koštalo vlastitog novca oko 150.000,00 kuna ukupno sa smještajem i prehranom igrača u mom domu koja nisam potraživao. Neka ih voda nosi...to je bilo od mene...za početak...dalje neka se "povjerenstvo" dokaže vlastitim ulogom ili sposobnošću...

Nikolina Herceg, administrativna tajnica u Klubu tihim i spuštenim glasom mi je odgovorila na pitanje zašto nije predan zapisnik sa Skupštine u Ured državne uprave? "Predsjedniče nisu mi dali da Vam kažem". Kasnije je Goran Jukić kojeg sam zadužio i dao svojih 100 kuna da odnese prijavu, novinarima rekao da to nije njegov posao...čudno ... pa čiji je, pitam ja? Goran Jukić je uzeo novac i dokumente i otišao, kuda ... vjerovatno jedino on zna...Isti dan nakon otkazane skupštine ponovno sam ostavio novac i naredio napismeno da se zapisnik odnose u Ured državne uprave, što ponovno nije učinjeno... zašto?

Odnos između mene i administrativne tajnice Nikoline Herceg bio je profesionalan, nikakvi posebni odnosi među nama kako to Ivanković prenosi nisu bili. Ta profesionalnost je izostala jedino u slučaju kada mi je tajnica prešutila o predaji zapisnika sa skupštine. Sada joj ne zamjeram jer riječ je o djevojci koja ima tek nešto malo više od 20 godina koja se našla u raljama ekipe na stadionu. Na kraju ne mogu ne komentirati odnos s direktorom. Tražio sam od svih zaposlenika pa i od njega i pismeno zabranio da ne smije nitko bez mog znanja puštati službene dokumente van kao niti poduzimati poslovne poteze, a da ja o tome ne znam ništa. Nije riječ o zabrani, već je riječ o koordinaciji koja je izostala u svim smjerovima, a posebno 04.04. kada je Ivanković potpisao dokument u ime Kluba na odvjetničkom memorandumu kako je njegov štićenik skinuo suspenziju. Jest ali kada....onda kada se mrtvac više nije dao oživiti, sat i pol nakon Odluke Udruge 1. HNL ... u petak, dan uoči utakmice s Cibalijom u 17 i 30h.

Sve ovo što pišem i reagiram ne mora biti istina, javnost će sama presuditi, no ja ne reagiram zbog javnosti već zbog sebe, uvjeren i danas da sam bio realan, a to će vrijeme pred nama pokazati!

Boris Solomun"

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3333:51-1837
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.04.2012. u 07:47
    I to ne samo on nego i dotični novinar koji je prenio priopćenje.
    Obrisan korisnik
  • kapelnik9027.04.2012. u 06:33
    Boris još misli da su Škvorci braća :)
    kapelnik90
  • Obrisan korisnik26.04.2012. u 21:57
    Mogu si misliti kak je dal još sto kuna, a na sastanku u kučanu se zbrajal da plati ono kaj su on i priljepci popili.
    Obrisan korisnik
  • kapelnik9026.04.2012. u 16:41
    Jedino još Nikolina nije izdala priopćenje, jedva čekam. Solomun koji naivac, opet im je dal sto kuna za biljege.
    kapelnik90
  • Obrisan korisnik26.04.2012. u 08:43
    glavni problem ovog kluba,tak ispada, je Nikolina Ivona Herceg.pa normalno je da tajnica ima poseban odnos sa svojim nadređenim i to nebi smel biti problem,jedino ak su črep i ivanković ljubomorni
    Obrisan korisnik