Košarka

Olajuwon - uvijek biti na vrhu

Piše:Mario Majdić Natrlin • četvrtak, 26.04.2012.
Olajuwon - uvijek biti na vrhu

Kada su mladom Hakeemu savjetovali da košarku ode igrati na sveučilištu u SAD-u on im je rekao da tamo ne zna nikoga. Danas tog mladića iz Lagosa u Nigeriji znaju svi. Kada bi ga novinari upitali da im objasni Dream Shake, on bi slegnuo ramenima i rekao im: "To je samo potez..."

Michael Jordan je priznao da je donekle subjektivan, ali nakon toga i jasno dao do znanja:

"Kada bih morao izabrati najboljeg centra, bio bi to Olajuwon. Znači da sam izostavio Shaqa, Patricka Ewinga, Wilta Chamberlaina i još mnoge druge. Razlog je veoma jednostavan. On je iznimno svestran zbog svega onoga što vam može pružiti na toj poziciji. Ne samo da može zabiti, skočiti i blokirati. Ljudi ni ne znaju da je među najboljim kradljivcima lopte. Uvijek je donosio odlične odluke na parketu. Zbog svih tih segmenata morao bih izabrati njega."

Da slaže najbolju petorku svih vremena, najbolji igrač svih vremena izabrao bi Nigerijca Hakeema Olajuwona kao svog centra. To bi nam i samo po sebi trebalo biti dovoljno.

Za sve ostalo pobrinuo se sam Olajuwon.

Za jednog igrača koji je u NBA stigao prvenstveno s reputacijom obrambenog centra, gotovo je nezamislivo da danas daje napadačke lekcije ponajboljim igračima na svijetu - Dwightu Howardu i LeBronu Jamesu. Nezamislivo je i da je igrač bez formalnog košarkaškog obrazovanja patentirao Dream Shake - košarkaški potez kojeg se ne može opisati već ga se mora pogledati.

Jedan od najboljih igrača 90-ih i jedan od najboljih te vjerojatno i najsvestraniji NBA centar svih vremena. Hakeem će vam reći kako košarku nije počeo igrati do svoje 17. godine. Trenirao je rukomet. Košarkaški trener u njegovoj školi u rodnom Lagosu vrbovao bi ga na putu do treninga. Govorio bi mu kako je košarka sport za njega.

15-ak godina kasnije Olajuwon će gradu Houstonu donijeti prvi NBA naslov.

Olajuwon je prošao, u najmanju ruku, nesvakidašnji put do NBA parketa. Stoga možda i ne bi trebalo čuditi što je izrastao u iznimno nesvakidašnjeg NBA košarkaša. Uvijek naglašava kako njegov jedinstveni stil korijene vuče upravo iz nogometa i rukometa preko kojih se i rodila njegova ljubav prema sportu.

"Dream Shake je u biti jedan od mojih nogometnih poteza koji sam iskoristio u košarci. Prvi cilj mu je da protivnika navede na krivi put, zatim da ga smrzne i na kraju da ga se riješim i ne pružim mu šansu da mi napadne šut."

Pete Newell, svojedobno jedan od najcjenjenijih košarkaških trenera u SAD-u, jednom je rekao kako je Olajuwonov rad nogu nešto najbolje što je vidio od svih NBA centara. Njegove dobre košarkaške temelje pohvalio je i sam Big Fundamental Tim Duncan. Olajuwon i na blokade gleda kroz nogometnu prizmu.

"Vrataru u nogometu glavni je cilj obraniti gol. To iskustvo bilo mi je od koristi. Blokiranje šuteva je umjetnost. Najvažniji su anticipacija i tajming. Ta sposobnost bila mi je prirodna. Kada si dobar bloker to ti daje mogućnost da zastrašiš protivnika i dominiraš reketom."

"To je vrijednost pravog centra."

Olajuwon ima najviše blokada u povijesti NBA-a. 3.830 ili 3,09 po utakmici. Jedan je od četiri NBA igrača koji imaju službeno upisan quadruple-double. 29. ožujka 1990. protiv Milwaukee Bucksa. 18 poena, 16 skokova, deset asistencija i 11 blokada. 12 blokada upisao je dvaput. Jednom u dvostrukom produžetku 1987. protiv SuperSonicsa. i jednom 1989. protiv Utah Jazza.

213 centimetara visoki lopov

Kao 213 centimetara visoki centar, Hakeem Olajuwon trenutno je osmi kradljivac lopti svih vremena u NBA-u. Ukrao ih je 2.112 ili 1,75 po utakmici. Idući centar na toj listi je njegov veliki rival David Robinson koji je 47. s 1,388 ukradenih lopti.

Hakeem je u SAD stigao 1980. kao Akeem. Kasnije je postao Hakeem, pojasnivši Amerikancima da ne mijenja svoje ime već da ga ispravlja onako kako bi se trebalo pisati. Sa sveučilištem u Houstonu povezali su ga košarkaški treneri u Nigeriji. Tako je krenula suradnja s trenerom Guyom Lewisom. Olajuwon je u sve svoje tri sezone sveučilište uspio odvesti do Final Foura NCAA turnira. Slast pobjede tada nije uspio okusiti.

Okusio je zato težak rad. Trener Lewis je u njemu odmah prepoznao talent, ali je i shvatio da se radi o nebrušenom dijamantu. Nakon prve sveučilišne godine, Olajuwona je dobro izbrusio NBA velikan Moses Malone. Na ljetnim kampovima Malone ga nije štedio i Olajuwon je tako dobio prvi uvid u svijet NBA-a.

1984. Olajuwona su izabrali Houston Rocketsi kao prvi izbor na draftu. Treći izbor bio je Michael Jordan.

Olajuwon je tako s vrha svoje generacije krenuo u NBA avanturu. Rocketsi su odmah od zadnje momčadi Zapada stigli do pozitivnog omjera i doigravanja predvođeni Twin Towers duetom Olajuwona i Ralpha Sampsona. 1986. već su igrali u NBA finalu gdje su poraženi od Boston Celtisa 4-2.

Unatoč fantastičnim individualnim partijama, momčad Rocketsa je idućih godina stagnirala, a Olajuwona je pratio glas pomalo sebičnog igrača, lošeg suigrača i temperamentne osobe. 1992. po prvi puta u njegovoj karijeri nisu uspjeli ući u doigravanje, a kritičari, ali i sama uprava Rocketsa, optuživali su Olajuwona da fingira ozljedu zadnje lože jer ne želi igrati zbog nezadovoljstva s plaćom i organizacijom.

Vjera, sazrijevanje i prstenovi

Olajuwon je u međuvremenu utočište pronašao u islamu u sklopu kojeg je i odgojen, a kojem se tijekom burnih godina u SAD-u sve češće okretao i s vremenom postao njegov gorljivi zagovornik. Poznato je i kako se čvrsto pridržavao ramazanskog posta pa od jutra do mraka nije ništa jeo, a ni za vrijeme utakmica uopće nije pio vodu. Nosio je sa sobom i kompas, a petkom ne bi propuštao molitve iako su njegovi Rocketsi bili na gostovanjima.

Olajuwon naglašava kako mu je upravo vjera osigurala potrebnu stabilnost i dodatno ga fokusirala i usmjeravala. Njegove iduće godine bile su mu najbolje u karijeri. Od 1993. do 1996. bilježio je svoje najbolje napadačke brojke, a u tom periodu je i s Rocketsima osvojio dva NBA naslova.

1994. u finalu je nadigrao Patricka Erwinga i Knickse. New York je u šestu utakmicu ušao prvi vodstvu 3-2 i imao posljednji napad. Houston je vodio 86:84, a loptu u ruke je preuzeo John Starks koji je u toj utakmici za Knickse već zabio 27 koševa. Šutirao je tricu za pobjedu, ali pratio ga je Olajuwon koji je okrznuo loptu i blokadom osigurao pobjedu. U sedmoj utakmici finala Olajuwon je s 25 poena i deset skokova predvodio Rocketse do prvog naslova.

Te godine Olajuwon je proglašen MVP-em regularnog dijela, najboljim obrambenim igračem lige, a zatim i MVP-em finala. Nitko drugi u povijesti u jednoj sezoni nije iskombinirao sve tri nagrade.

1995. u finalu su "pomeli" Orlando Magic koje je tada predvodio mladi Shaquille O'Neal. Olajuwon je ponovno proglašen najkorisnijim igračem finala. U doigravanju je bilježio prosjek od 33 poena, 10,3 skoka i 2,81 blokadu.

1996./97. Rocketsima se pridružio Charles Barkley. Poraženi su u finalu Zapada 4-2 od Utah Jazza. Olajuwon je u kolovozu 2001. otišao u Toronto u razmjeni s Raptorsima koji su mu dali veći ugovor od onoga što su nudili u Houstonu. Bila je to posljednja sezona u njegovoj karijeri.

12 puta je izabran na All-Star utakmicu, 1996. je sa SAD-om osvojio olimpijsko zlato. 2008. ušao je u košarkašku Kuću Slavnih.

Olajuwon je svojom dominacijom i svestranošću ostavio neizbrisiv pečat na NBA. Njegovi Dream Shake potezi bili su jednako nezaustavljivi koliko i atraktivni. Za jednog NBA centra, ovaj nigerijski košarkaš bio je neviđeno i iznimno raznovrsno oružje.

Konvencionalan nije bio ni izvan parketa.

Nakon naslova 1994. cijeli niz sponzora nudilo mu je bogate ugovore. Među njima i Nike te Reebok i Adidas koji su u suradnji s njim željeli izrađivati košarkaške tenisice. Olajuwon ih je odbio i pristao na suradnju s puno manje razvikanim Spaldingom komentiravši:

"Kako siromašna majka koja radi i ima tri sina može priuštiti Nikeice ili Reebokice koje koštaju 120 dolara? Nikako. Zbog toga djeca kradu tenisice od druge djece i iz trgovina. Nekada za njih i ubijaju." Spalding je u to vrijeme tenisice prodavao za nekakvih tridesetak dolara.

Olajuwon je i danas prvi poziv kada vam je potrebna pomoć u reketu. Uskočit će bez problema i današnju "djecu" pokušati naučiti osnovama košarke koje on sam i nije imao od koga učiti.

Zna zato pričati nekoliko svjetskih jezika. Priča engleski i francuski te arapski i nekoliko nigerijskih narječja. Na njegovom matičnom jeziku Yorubi, njegovo prezime ima simbolično značenje.

Olajuwon - "uvijek biti na vrhu".

Foto: The Sports Fan Journal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.05.2012. u 20:57
    Slažem se sa samurajem.Ali isto tako sam primijetio da je Howard značajno poboljšao napadačku igru otkako je radio sa Hakeemom.To je velika stvar koja pokazuje da je Hakeem izuzetan učitelj.Prava rijetkost.
    Obrisan korisnik
  • cameosis03.05.2012. u 01:53
    nigerijska skola: okocha pod kosem!
    cameosis
  • Obrisan korisnik27.04.2012. u 16:02
    a zašto olajuwon ne bi mogao dijeliti savjete howardu? pa taj bodibilder zabija isključivo iz onog polukruga ispod koša. kobe bryant, kevin durant - to su sigurno dva bolja KOŠARKAŠA od jamesa
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.04.2012. u 15:46
    Njega je bas bilo zadovoljstvo gledat kak igra! Svaka cast autoru na clanku.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.04.2012. u 23:04
    vrhunski igrač, odličan šut sa 5-6 metara, pogubne finte za protivnika pod košem.
    Obrisan korisnik