Zimski sportovi

Lundqvistova obrana na Ovečkina

Ivan Dominik • subota, 28.04.2012.
Lundqvistova obrana na Ovečkina

Na Zapadu je polufinalna serija već počela prelijepom utakmicom Phoenixa i Nashvillea u kojoj su prvu i povijesnu pobjedu upisali domaći Coyotesi, a sada je došlo vrijeme da serije otpočne i na drugoj strani kontinenta. Subota tako donosi jedan od najzanimljivijih dvoboja polufinala, utakmicu NY Rangersa, najbolje ekipe Istoka "regularnog" dijela sezone, i Washingtona, momčadi koja je izbacila aktualne prvake Boston Bruinse. Drugi susret istog dana će u Zapadnoj konferenciji odigrati LA Kingsi i St. Louis čime će otvoriti i svoju seriju...

New York Rangers – Washington Capitals

Brooks Laich, igrač Capitalsa: "Jako sam uzbuđen zato što te taj osjećaj uvijek obuzima kada napreduješ u nečemu. Naš je san igrati u doigravanju i boriti se za Stanley Cup. Imali smo dosta frustracija ovdje u prošlosti preko kojih smo morali prijeći. No, za pobjeđivanje dobre momčadi i plasmana u daljnju fazu natjecanja trebamo biti pravi".

Rangersi su po tko zna koji put pokazali svoju veličinu preokrenuvši zaostatak od 3:2 u svoju pobjedu nad Ottawom. Sada im slijedi opasan protivnik koji se razigrao i izbacio aktualne prvake, a s vremenom mu igra raste kao i forma igrača. Međutim, Rangersi još uvijek najviše nada polažu u fantastičnog Henrika Lundqvista koji je nominiran i za Vezina i za Hart Trophy što samo pokazuje njegovu formu ove sezone te značaj koji ima u momčadi Johna Tortorelle.

Lundqvist je bio sjajan u seriji sa Senatorsima, držao je visok prosjek obrana od 93 posto dozvolivši pritom samo 12 golova u svojoj mreži u sedam utakmica. No, osim njega odlično je radila i obrana Rangersa koja je bila i bit će najveći forte Njujorčana tijekom sezone. Posljednju su utakmicu svojim pogocima odlučili Marc Staal i Dan Girardi što dovoljno govori o bekovskim linijama Rangersa. Najveća i vjerojatno jedina boljka im je napad koji nije toliko dobar kao ni igra s igračem više, no čak i unatoč tome će Tortorellini momci biti favoriti u srazu s Capsima.

Washington ide, kao i u prvoj seriji doigravanja, na iznenađenje. Prepuni Madison Square Garden bit će bučan, ali to neće smetati Capitalse toliko, koliko bi ih mogli smetati izostanci još uvijek ozlijeđenih vratara. No, Braden Holtby se dosad iskazao i prerastao u jedno od prvih imena Capitalsa, dok su u odličnoj formi i Ovečkin te Brooks Laich. Od drugih ozljeda će samo Brian Boyle nedostajati Rangersima, ali utakmica otvaranja polufinalne serije će sigurno biti prava hokejaška poslastica.

St. Louis Blues – Los Angeles Kings

Darryl Sutter, trener Kingsa: "To je jako dobar hokejaški klub, a Hitchcock je vrlo dobar lider ekipe. Ima jako dobru grupu veterana s 'klincima' koji vjerojatno samo trebaju čist fokus. Hitch može sve to povezati na brzinu što je odlika odličnih trenera. Momci koji su u trenerskom poslu dulje vrijeme mogu se adaptirati i mogu donijeti dobru vibru u svlačionicu. On to radi i uspijeva mu".

Zanimljivo će biti zasigurno i u drugom polufinalnom dvoboju Zapada gdje će najviše očiju biti uprte u vratare. Sigurno će to biti tvrda i teška serija gdje će biti jako teško očekivati utakmice s mnogo golova, jer s jedne strane stoje Brian Elliott i Jaroslav Halak, najbolji vratarski par lige, a s druge je strane finalist za Vezina Trophy Jonathan Quick koji je svojim bravurama bio najzaslužniji za izbacivanje Canucksa u četvrtfinalu.

Bit će to sigurno i sudar dvaju obrana i dvaju kolektiva u kojem favorita nema, iako je St. Louis dosad pokazivao bolje partije. Prednost Bluesa je i na trenerskom mjestu gdje je Ken Hitchcock, jedan od najboljih trenera NHL-a u posljednje vrijeme, ali i već dugi niz godina. Velikih nedostataka za obje ekipe nema, osim Halaka koji će Bluesima nedostajati u prve dvije utakmice, neće biti ni iskusnog Scotta Nichola, dok je kod Kingsa ozlijeđen Kyle Clifford, a Simon Gagne je propustio veći dio sezone te se ekipe navikla igrati bez njega.

Zbog svega toga Bluesi ulaze kao blagi favoriti u ovu seriju čega su svjesni i Kingsi, međutim, premda nemaju rezultatskog imperativa kao njihovi protivnici, Kingsi se neće predati što je najavio i njihov kapetan Dustina Brown riječima: "Bio je ovo dug put za dosta momaka ovdje, koji su već dulje vrijeme u ovoj franšizi. Uložili smo mnogo vremena i rada u ovo i sada kao ekipa imamo priliku da napravio samo taj jedan korak, a napraviti taj korak u ovakvoj atmosferi doigravanja bio bi divovski uspjeh za momčad."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!