Hrvatski kup, Finale, 02.05.2012, 19:00 h, Stadion Gradski vrt, gledatelja: 8.000
Suci: Vlado Svilokos (Sisak), Siniša Premužaj (Varaždin), Mladen Lončar (Virovitica)
Osijek
Osijek
0:0(0:0) Dinamo
Dinamo

Osječani zaustavili sve napade Dinama i s nadom putuju na maksimirski uzvrat

Damir Žbulj • srijeda, 02.05.2012.
Osječani zaustavili sve napade Dinama i s nadom putuju na maksimirski uzvrat
Foto: FaH

U prvom finalnom okršaju Hrvatskog nogometnog kupa nogometaši Osijeka u Gradskom vrtu dočekali su zagrebački Dinamo. U odličnoj atmosferi, pred dobro ispunjenim tribinama, nakon odličnog i uzbudljivog otvaranja, Osječani su sačuvali svoju mrežu te na Maksimir putuju s 0:0.

Ponudili su Osijek i Dinamo odličan nogomet u prvoj utakmici finala Hrvatskog nogometnog Kupa, koja je odigrana u Gradskom vrtu pred više od osam tisuća gledatelja, u fantastičnom ambijentu i odličnoj atmosferi. Kroz početnih 20-ak minuta prvog dijela prilike su sijevale na sve strane. Otvaranje je pripalo domaćinu, odgovorili su Modri s nekoliko opasnih situacija pred vratarom Vargićem, dok se u posljednjih 15-ak minuta do poluvremena igra malo primirila. U nastavku dvoboja Dinamo je preuzeo inicijativu, domaćin je svoju priliku čekao iz ponekog opasnog protunapada, no susret je završio bez pobjednika pa Bijelo-plavi na uzvrat u Zagreb putuju s odličnih i aktivnih 0:0.

U 21. izdanju ovog natjecanja i borbe za Rabuzinovo sunce, Dinamo kao najuspješnija ekipa lovi svoj 12. naslov, dok Osijek, nakon što je do trofeja stigao 1999. godine, čeka priliku da se po drugi puta upiše na vječnu listu osvajača.

Strateg domaćih Stanko Mršić nije se prepao Čačićevog Dinama te je na teren poslao dosta napadački orijentiran sastav i sa Šoršom, Lukačevićem te Peroševićem i Maglicom u napadu. Kod Dinama, bekovi Vida i Pivarić, stoperski par Šimunić - Tonel, dva zadnja vezna Badelj i Leko, ispred njih Tomečak, Sammir i Kovačić dok je jedini istureni napadač bio Krstanović.

Osijek već osvojio Kup, ali kadetski

Kao uvertira prvom finalnom susretu Hrvatskog nogometnog kupa, svoje finale istog natjecanja odigrali su kadeti Osijeka i hajduka. Mladi Splićani su kao veliki favoriti ušli u dvoboj, no, domaći nogometaši su pogotkom Roberta Marića u desetoj minuti iz kaznenog udarca pomalo i iznenađujuće stigli do naslova u svojoj dobnoj kategoriji. Pred uzvratni susret na Maksimiru svoje finale Kupa odigrat će i juniorske ekipe Dinama i Osijeka pa se Bijelo-plavima otvara mogućnost da u sve tri dobne kategorije podignu trofej.

Sjajno su Bijelo-plavi domaći igrači otvorili ovaj finalni dvoboj, fantastičnom prilikom Maglica, koju zaustavlja Kelava, dok je u nastavku akcije već u prvoj minuti vodstvo Osječanima mogao osigurati i Jugović, ali loptu je poslao u vanjski dio mreže. Nije niti Dinamo ostao bez odgovora, odličnu akciju Kovačića i Tomečaka u posljednji trenutak zaustavio je Vrgoč, izbacivši loptu u korner.

Nastavilo se vatreno pred oba kaznena prostora, u živoj i izuzetno dinamičnoj utakmici redale su se prilike i opasni pokušaji čas pred domaćim vratarom Vargićem, čas pred Kelavom. No, Sammir i Šimunić u par navrata, a niti Krstanović, nisu uspjeli poslati loptu u mrežu Osječana. Bijelo-plavi su prijetili preko Jugovića, a najizgledniju priliku za pogodak propustio je Smoje, koji se morao bolje snaći pred vratarom Dinama.

Osijek je odličnim presingom na posljednju liniju Dinamove obrane pokušavao zaustaviti napade Zagrepčana, što im je uspijevalo do same završnice prvog dijela kada im je evidentno ponestalo snage. Povukli su se pred svoja vrata, ali Dinamo nije konkretnije iskoristio tu zaključnu terensku inicijativu. Do odmora trener Čačić morao je napraviti i jednu prisilnu izmjenu, Krstanović je u 39. minuti šepajući napustio travnjak te ga je u špici zamijenio Fatos Beqiraj.

U nastavku utakmice, i dalje borbena utakmica, ali bez previše opasnih situacija pred vratarima u otvaranju drugog dijela prve finalne utakmice Hrvatskog nogometnog kupa. Sve do odličnog prodora i pokušaja Tomečaka, koji je iskoristio odličnu loptu u prostor Badelja, pobjegao osječkoj obrani te se nekih desetak metara poslao loptu uz samu vratnicu.

Dinamo je preuzeo inicijativu, a uz vatrenu atmosferu na tribinama, zaiskrilo je i na travnjaku. Nakon sat vremena igre kartonima je sudac Svilokos primirio Sammira i Jugovića. Ubrzo je Mršić posegnuo i za prvom zamjenom, Peroševića je zamijenio Kvržić, ali situaciju na terenu nije uspio previše okrenuti u korist Bijelo-plavih.

Tomečak je bio najaktivniji gostujući igrač, stalno opasan, aktivan, pucao je iz svake prilike koja mu se pružala, odlično je u nekoliko navrata ubacio u kazneni prostor za suigrače, prvenstveno Beqiraja, ali rezultat se na semaforu nije mijenjao.

Na ulazu u posljednjih deset minuta Beqiraj je bio najbliže pogotku, ali fantastičan pokušaj s više od 20 metara odsjeo je gotovo na spoju grede i vratnice te se odbio u polje. Vargić je na vratima bio nemoćan, ali Dinamo ipak nije stigao do možda i zaslužene prednosti za uzvrat na Maksimiru. Trener Čačić pojačao je ofenzivu uvođenjem Vrsaljka, vađenjem Šimunića, ali sve pokušaje Modrih nogometaša do kraja dvoboja zaustavila je domaća obrana.

Po prvi puta prva finalna utakmica finala Hrvatskog nogometnog kupa tako je zaključena bez postignutih pogodaka, a uzvratni susret na rasporedu je 9. svibnja na zagrebačkom Maksimiru.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • snoopy02.05.2012. u 23:08
    samo mogu reći sramota za hrt, pa imaju proračun godišnje više od lilijarde, a ovakav događaj nisu mogli prenositi, puno događanja, koreografije, sjećanje na Borovo selo, Bljesak, dodjela nagrade kadetima.... sramota, najbolje da im se više i ne plaća pretplata
    snoopy
  • Obrisan korisnik02.05.2012. u 22:09
    Svilokosu pozdravi si mamu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.05.2012. u 21:17
    žao mi je ko psu što danas nisam mogao biti u gradskom vrtu, jer je nakon više od deset godina opet bila jebena atmosfera, pun stadion... rezultat je odličan za uzvrat, doći će puno ljudi u zg, što me raduje. da smo izgubili vjerujem da bi posjeta bila znatno manja. a... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.05.2012. u 21:09
    vjerojatno se radi o tome da je bilo popunjeno sve osim gornjeg dijela zapadne tribine, koji je na osijekovim utakmicama zadnji put bio otvoren valjda u sezoni 2000./2001. bio je otvaran i nakon toga, ali samo kada je reprezentacija igrala
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.05.2012. u 21:01
    "pred gotovo do posljednjeg mjesta ispunjenim tribinama" - zanimljivo - kapacitet Gradskog vrta je preko 19000 mjesta, u naslovu piše 8000 gledatelja, a u tekstu gotovo 10000. Daj se odluči! :)
    Obrisan korisnik