Košarka

Sobin: "Emocije su ogromne, bilo je sjajno igrati u ovakvom ambijentu"

Bernard Jurišić • četvrtak, 03.05.2012.
Sobin: "Emocije su ogromne, bilo je sjajno igrati u ovakvom ambijentu"
Foto: Bruno Karadža

Splitski košarkaši po drugi put ove sezone pobijedili su Zagreb i niz nepobjedivosti na svojim Gripama produžili i na 16. utakmicu ove sezone. Gripe su opet "vibrirale", 2.500 gledatelja pjevalo je i pljeskalo borbenoj splitskoj momčadi koju još samo teorija dijeli od direktnog plasmana u ABA ligu. Junak večeri bio je kapetan Josip Sobin...

Nije košarkaše Splita "razmazio" dolazak prvih plaća ove sezone prošlog tjedna. Dapače, protiv Zagreba su Žuti odigrali valjda na jedini način na koji znaju - borbeno, agresivno, bacali su se za svaku loptu i kad je prednost otišla na dvije znamenke. Junak večeri bio je Josip Sobin, iako i on sam ističe kako je i ovog puta najbolji igrač Splita bila - momčad:

"Da, s obzirom na značaj i ambijent može se reći da mi je ovo bila utakmica karijere. Išlo me, ali da me igrači nisu pronalazili i proigravali ništa od toga ne bi bilo, stoga su svi oni zaslužni za ove moje brojke", kazao je kapetan Žutih.

"Klinci" začinili feštu seniora

Nikoli Vujčiću osmijeh nije silazio s lica dok je primao čestitke znanih i neznanih ispred dvorane nakon pobjede protiv Zagreba. Njegovim imenom potpisano je rezultatsko oživljavanje splitske košarkaške "ruševine", sad je trenutak da i gradsko gospodarstvo prepozna ovu lijepu priču i pruži ruku splitskom klubu koji ne traži, ali daje puno.

Začin sjajnoj seniorskoj sezoni ovog proljeća dale su i klupske omladinske selekcije, koje je Vujčić označio ključnim "detonatorom" izlaska Splita iz višegodišnjeg rezultatskog "blata". Juniori su se nedavno plasirali na završnicu prvenstva Hrvatske u društvo Cedevite, Cibone i Zagreba, a kadeti su bez završnice ostali za tek tri poena.

Posebno zadovoljstvo stiglo je ovog tjedna iz Bologne, gdje su mlađi kadeti predvođeni sjajnim Draganom Benderom s pet pobjeda u nizu osvojili jedan od najjačih europskih turnira u tom uzrastu. Na Gripama baš od te generacije rođene 1997. godine u budućnosti očekuju velike stvari, a njihov prvi izlazak na međunarodnu scenu potvrdio je njihov ogroman potencijal.

A brojke su bile uistinu impresivne. 32 poena i to bez promašaja (15/15), 11 skokova, po pet asistencija i osvojenih lopti, bez ijedne izgubljene i dvije blokade. I to za tek - 26 minuta provedenih na parketu. Uništio je mlađi Sobin aktualne prvake Hrvatske, dok je ponosni otac Goran uživao u podizanju zastave počasti njegovoj generaciji i predstavi s njegovim sinom u glavnoj ulozi:

"Emocije su ogromne, bilo je sjajno igrati u ovakvom ambijentu pred punim tribinama i navijanjem koje nas je nosilo svih 40 minuta. Izborili smo ABA ligu ovom pobjedom, nitko sretniji od nas", govorio je sretni kapetan Žutih.

Osam pobjeda ostvarili su Splićani u 11 kola Lige za prvaka i trenutno imaju isti omjer kao i prvi favorit prvenstva, zagrebačka Cedevita. U šali se spominjao lov i na drugo mjesto, koje bi Splićanima donijelo prednost domaćeg terena u doigravanju protiv Cedevite. Jer Gripe su i dalje neosvojive. Ipak, vjerojatnije je da će se u završnici prvenstva posvetiti još malo pozornosti "klincima", koji su pokazali da Split definitivno ima budućnost.

"Imamo 'muku ježovu', čeka nas ABA liga, a možda će nam stići i pozivnica za neki od europskih kupova", uhvatila je lagana euforija trenera Nikšu Bavčevića po završetku susreta sa Zagrebom. Od Europe naredne sezone ipak neće biti ništa, ali Žuti će ipak nakon četiri godine izaći izvan granica Hrvatske i igrati regionalnu ligu. Umjesto u Križevce, Dardu ili Bedekovčinu, putovat će se u Beograd, Ljubljanu, Podgoricu, Skopje. Bit će to prava prigoda da se klub i mladi igrači dignu još korak više.

"Naši visoki igrači protiv Zagreba su šutirali 25/27 i to je detalj koji je odlučio pobjednika. Znali smo da nam je to snaga i šansa, stalno smo forsirali tu unutarnju igru i punili ih ispod koša. Čestitam mojim igračima, ali i upravi na svemu što smo napravili ove sezone", zaključio je Bavčević.

Trener Zagreba Dražen Brajković čestitao je Splićanima na zasluženoj pobjedi i plasmanu u ABA ligu, dodavši kako njegovoj momčadi preostaje "majstorica" sa Zadrom za četvrto mjesto koje vodi u doigravanje i omogućava kupovinu pozivnice za regionalnu ligu:

"Ambijent je bio fantastičan, publika je nosila Split od početka do kraja. Dok smo imali snage parirali smo Splićanima, ali brojne ozljede ostavile su posljedicu i kratkoj rotaciji i kad smo počeli padati snagom Split je to znao iskoristiti. Čestitam im na svemu što su napravili ove sezone, nama preostaje utakmica sezone protiv Zadra."

Jedan od boljih Mrava na Gripama bio je slovenski reprezentativac Sašo Ožbolt: "Bilo je lijepo igrati pred ovakvom publikom. Dok smo imali snage držali smo se, ali mi jedva skupimo igrače za trening, kamoli za utakmicu. Čestitam Splitu na pobjedi i povratku u ABA ligu".

A parking ispred dvorane još je sat vremena nakon utakmice bio pun. Mnogi koji godinama nisu bili na Gripama vratili su se i uživali u onome što su vidjeli. Košarkaški Split opet je oživio, a to je informacija koja mora veseliti svakoga tko hrvatskoj košarci želi dobro.

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.05.2012. u 09:34
    ma ja navijam i za cedevitu i split! malo je pozitivnih sportskih prica u poslednje vrijeme u hrvatskoj da ne bi voljeli oboje...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.05.2012. u 16:54
    Sad bi bilo dobro ne letjeti previsoko, čisto iz iskustva sa klubovima sa ovih prostora. Već sam i napisao, ponavljam opet, džabe "besplatna" ABA liga, ako će stranci sumnjivih kvaliteta i motiva napunit svlačionicu. Mislim da su ovi momci zaslužili da im se da prilika i da im se ukaže povjerenje... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.05.2012. u 16:17
    neznam jel još radi spaladium arena, al u ovakvoj pozitivnoj atmosferi, uz dobre rezultate i domaće igrače žuti bi je mogli napuniti. fali ljudima toga, pogotovo kad je ajduk u banani
    Obrisan korisnik
  • pikepiletina03.05.2012. u 15:10
    prije utakmice se odaje počast starijem Sobinu na osvojenoj tituli evropskog prvaka, a poslije utakmice mlađem Sobinu na ključnoj ulozi u velikoj pobjedi Splita. to se zove tradicija. zato se ne može voljeti jednu Cedevitu poput ovakvog Splita. ovaj grad je živio za košarku i opet će živjeti.
    pikepiletina
  • Obrisan korisnik03.05.2012. u 13:27
    Zasluženo... momci su stvarno sjajni. Bilo je užitak gledat utakmicu i navijat. Jedino.. mislim da je došlo vrijeme da Vujo prizna zasluge prvenstveno Pileta koji je odgojio upravo ove mlade s kojima igra. Neznam čemu stalno preskakanje i izbjegavanje činjenice da se oni nisu juče rodili.. ne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik