Zimski sportovi

Video: LA Kingsi pomeli Bluese za prvo konferencijsko finale poslije Waynea Gretzkyja

Ivan Dominik • ponedjeljak, 07.05.2012.
Video: LA Kingsi pomeli Bluese za prvo konferencijsko finale poslije Waynea Gretzkyja

Utakmicama posljednjeg dana minulog tjedna postao je poznat jedan finalist konferencije. Radi se o Zapadnoj konferenciji i Los Angeles Kingsima koji su pomevši St. Louis Bluese dospjeli u svoje prvo finale konferencije nakon 1993. godine kada je dres franšize još nosio najveći Wayne Gretzky. Kingsi su zaključili seriju "metlom" od 4:0, a u posljednjoj utakmici u Staples Centru su pobijedili 3:1. Na drugoj strani kontinenta su mnogo jasnije i neke stvari u seriji Flyersa i Devilsa. Momčad iz Newarka pobijedila je u četvrtoj utakmici 4:2 kod kuće te povela u seriji 3:1, a tako je došla na sam prag finala Istoka.

Los Angeles Kings - St. Louis Blues 3:1 (4-0)

LA Kingsi su četvrti put zaredom pokazali savršenu hokejsku partiju, potpunu nadmoć nad Bluesima su kapitalizirali trijumfom od 3:1 na domaćem ledu čime su se plasirali u konferencijsko finale. Utakmica između ova dva kluba počela podosta efikasno za ovu seriju jer je već u petoj minuti utakmice za minimalno vodstvo domaćina poentirao Jordan Nolan. Bio je to prvi gol 22-godišnjeg rookieja u devet utakmica doigravanja koliko je odigrao u karijeri, a polovicu zasluga za isti nosi i asistent Dustin Penner.

No, Bluesi, koji su ionako bili u jako lošoj situaciji, nastavili su s ipak boljom napadačkom igrom, a ona je dala ploda u 12. minuti. Prvijenac u doigravanju tako je zabio američki bek Kevin Shattenkirk na Jackmanovo dodavanje, a Bluesi su ponovno vratili utakmicu u egal. Međutim, slavlje Bluzera je kratko trajalo jer je manje od dvije minute prije kraja domaća ekipa ponovno povela i to golom kapetana Dustina Browna.

Prednošću domaćih od 2:1 otišlo se na prvu pauzu, dok je zaključak prvog perioda bila bolja napadačka igra gostiju, ali konkretnija i efikasnija igra Kingsa na cijeloj ledenoj površini. U drugoj trećini golova nije bilo, a igralo se podjednako, dok je utakmica riješena u posljednjoj trećini. Budući da se i u posljednjih 20 minuta naziralo da golova neće biti, Ken Hitchcock je izvadio vratara Elliotta kako ba sa šestoricom na ledu lakše zabio gol.

No, nadmudrio ga je Darryl Sutter na domaćoj klupi čiji su igrači bolje reagirali u toj situaciji, a kapetan Brown je na drugu asistenciju Slovenca Anžea Kopitara zabio svoj drugi gol na susretu za konačnih 3:1 te pobjedu i prolaz Kingsa u konferencijsko finale. Dustin Brown je tako ponovno postao junak Los Angelesa, a uz njega se istaknuo i Jonathan Quick na golu koji cijelu sezonu brani sjajno, a u ovoj utakmici je skupio 23 obrane.

New Jersey Devils - Philadelphia Flyers 4:2 (3-1)

Newark je u nedjelju navečer vidio novu pobjedu svojih pulena, drugu zaredom u dvije domaće utakmice, a što je najvažnije - viđena je nadmoćna partija Devilsa koja daje nadu da ta ekipa može još jednom u naredne tri utakmice pobijediti igrače Petera Laviolettea za konačan uspjeh kvalificiranja u finale Istočne konferencije. Četvrta je utakmica ovih dvaju klubova započela neočekivanim vodstvom gostiju već u prvoj polovici prve trećine utakmice.

Scott Hartnell, specijalist za power play Flyersa bio je precizan u jednoj takvoj situaciji na asistenciju zasad najboljeg igrača doigravanja Claudea Girouxa, i braniča Kimma Timonena. To se dogodilo u 12. minuti, a u 15. je već bilo 2:0 za goste kada je na dodavanje Maximea Talbota zabio i sam Giroux. No, Devilsi su se ubrzo sabrali te su do kraja perioda uspjeli izjednačiti.

U završnici druge trećine je briljantno odigrao češki branič Marek Zidlicky koji je prvo s igračem više na ledu asistirao svom suigraču i sunarodnjaku Petru Sykori za 2:1, a nedugo zatim je i sam zabio za poravnanje rezultata. Stoga su se Devilsi već u prvoj trećini vratili u igru, a nadmoćnom partijom u druge dvije trećine su potpuno nadigrali i deklasirali goste iz Phillyja.

U drugoj trećini je na scenu stupio Dainius Zubrus, Litavac s dugogodišnjim stažem u NHL-u koji je pred kraj drugih 20 minuta zabio za 3:2 na dodavanja Sykore i novaka Adama Henriquea te je tako potpuno okrenuo utakmicu i trasirao put svojim momcima do konačne pobjede. Zubrus je golom na praznu mrežu 45 sekundi prije kraja dvoboja potvrdio konačnu 4:2 pobjedu Devilsa, upotpunio preokret i svoju izvrsnu partiju te je postao junakom susreta. Devilsi sada gostuju u Philadelphiji kroz par dana, treba im samo jedna pobjeda iz sljedeće tri utakmice, a budu li igrali kao u ovoj, u kojoj su nadigrali Flyerse pucajući 43 puta na njihov gol naspram 22 šuta gostiju, Devilsi bi stvarno mogli ući u prvo konferencijsko finale nakon 2003. godine. Valja nadodati kako je u ovoj utakmici u Prudential Centru legendarni Martin Brodeur proslavio jubilarni 40. rođendan.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.05.2012. u 16:05
    moglo bi biti finale new york-l.a.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.05.2012. u 15:21
    fale puno meszaros,a da ne govorim o prongeru....bryzgalov ocito ne vrijedi tu lovu koju su dali za njega...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.05.2012. u 14:16
    Philadelphia jednostavno nema igru za playoff ove godine-Pittsburgh su prosli samo zato kaj su oni bili jos gori od njih (pogotovo obrambeno) i ovo je (nazalost) realno stanje stvari!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.05.2012. u 13:28
    flyersi me razocarali...ali i dalje vjerujem da mogu to preokrenut kao protiv bostona
    Obrisan korisnik
  • ALGHAZANTH07.05.2012. u 11:38
    Pa ovaj Los Angeles će biti i prvak ako nastavi ovako mesti protivnike, mislim da sa Phoenixom nebi trebali imati problema već bi eventualno finale trebalo biti pravi ispit.
    ALGHAZANTH