Zimski sportovi

Coyotesi pokušavaju ispisati povijest, u Velikoj jabuci kreće se ispočetka

Ivan Dominik • ponedjeljak, 07.05.2012.
Coyotesi pokušavaju ispisati povijest, u Velikoj jabuci kreće se ispočetka

Početak novog tjedna sa sobom nosi i novi početak za Rangerse i Capitalse, koji praktički od nule kreću u novi, peti dvoboj u polufinalu doigravanja Istočne konferencije. U isto vrijeme dok će se dva kluba sa sjeveroistoka SAD-a boriti za ključnu pobjedu u doigravanju, na Zapadu će možda i posljednji put ove sezone snage odmjeriti Phoenix i Nashville. Coyotesi nikad od selidbe franšize davne 1996. godine iz Winnipega u Arizonu nisu igrali u konferencijskom finalu pa pokušavaju napisati povijest svoje franšize, a mnogo toga protiv te ideje zasigurno imaju Predatorsi koji se neće samo tako predati...

New York Rangers - Washington Capitals 2-2

Ryan Callahan, kapetan Rangersa: "Teško je igrati protiv ekipe kao što je Washington. Jako su dobri u defenzivi i u igri u obrambenoj trećini, slični su nama i našoj igri u tom segmentu, pogotovo u blokiranju udaraca i obrani gola. Najvažnija stvar u svakom susretu je doza frustracije, ne smijemo si dozvoliti da se ona ušulja među nas te ju samo trebamo micati od sebe bez obzira na sve. Nikad ovdje nismo bili frustrirani, samo trebamo igrati našu igru jer shvaćamo i znamo što nam je činiti i samo trebamo izaći na led i učiniti to."

Nakon što je svaka momčad pobijedila po dva puta u dosadašnja četiri dvoboja i to po jednom kod kuće i na gostujućem ledu, u Madison Square Gardenu se sprema vjerojatno odlučujuća utakmica serije ovih dvaju klubova. Peti susret donosi mnogo nervoze i neizvjesnosti već prije samog početka dvoboja, obje ekipe su u vrlo dobroj formi, pogotovo obrambenoj, ali je ipak prednost domaćeg leda na stani najbolje momčadi Istoka u "regularnom" dijelu sezone, NY Rangersa.

Washingtonu odgovara podređena situacija u ovoj situaciji jer je u takvom ambijentu izbacio i aktualne prvake usred TD Gardena u Bostonu. Njihova najveća zvijezda, Rus Aleksandar Ovečkin, u odličnoj je formi te je zabio po gol u svakoj od posljednje dvije utakmice. Također u formi rastu Nicklas Backstrom i Mike Green, strijelac pobjedničkog gola u zadnjem susretu u Washingtonu, dok, što je najvažnije, Braden Holtby brani sjajno, a Capitalse su izbjegle i ozljede te imaju potpun sastav.

Rangersima nedostaju dva obrambeno dosta važna igrača, Amerikanac Brandon Dubinsky i norveški specijalist za penale Mats Zuccarello Aasen, koji se još nisu oporavili od ozljeda. Međutim, dobra strana Rangersa je u tome što je kao i Ovi s druge strane efikasan Marian Gaborik, centar Brad Richards igra izvrsno u ovoj seriji, dok je cijela ekipa standardno dobra kao i tijekom cijele sezone, pogotovo u obrani. Nakon što su u NBA-u NY Knicksi slavili u Gardenu protiv Heata, Njujorčani se nadaju kako će i njihova hokejaška ekipa trijumfirati samo večer kasnije. No, treba istaknuti da su šanse, kao i u dosadašnjim susretima, podijeljene na 50-50 obzirom na sve statistike, predviđanja i ine relevantne komponente.

Phoenix Coyotes - Nashville Predators 3-1

Antoine Vermette, napadač Phoenixa: "Svjesni smo toga da neće biti lako, bili smo u sličnoj, ako ne i istoj situaciji, već jednom nedavno. Oni će igrati očajnički, to je ono što smo vidjeli i u Chicagu i mi stoga moramo krenuti jako i tvrdo utakmicu jer pobjedu treba zavrijediti, oni je neće samo prepustiti nama."

Momčad Phoenixa ima veliku i povijesnu priliku za ulazak u konferencijsko finale Zapada i tu će priliku imati još dva puta nakon nadolazeće utakmice ako ne pobijedi već večeras. Coyotesi su iskoristili maksimalno domaći led na kojem su upisali oba trijumfa iz dvije utakmice te su uz jednu pobjedu iz Nashvillea došli u odličnu situaciju da sve konce serije drže u svojim rukama. Zasad su ozljede zaobišle njihov sastav osim Finca Laurija Korpikoskog koji ne igra već neko vrijeme, ali najvažnije za Phoenix u ovoj utakmici bit će forma svih igrača koji kolektivno izgledaju sjajno te naravno odlični vratar Mike Smith.

Nashville se nalazi u najopasnijoj situaciji od svih preostalih polufinalista te bi lako nakon Bluesa mogao postati drugi klub koji neće vidjeti finale konferencije. Do kraja serije bi Predatorsi morali slaviti u dvije gostujuće utakmice i u jednoj domaćoj što će biti vrlo teško izvedivo protiv ovakvih Coyotesa. Predsi nemaju neku osobitu nadmoć nad Coyotesima, u individualnom su pogledu na nekim pozicijama bolji, no kolektivno nisu na višoj razini od svog večerašnjeg suparnika.

Ova serija bi lako mogla završiti već ovom utakmicom jer je većina pokazatelja usmjerena na slavlje Coyotesa koji igraju najbolji hokej od svog osnutka. Posljednja pobjeda od 1:0 u Gradu country muzike bila je prva pobjeda franšize u mjesecu svibnju nakon davne 1979. godine i pobjede "starih" Winnipeg Jetsa. Od selidbe kanadskog kluba u Arizonu ta franšiza nije nikad ušla u konferencijsko finale, a sada kada ih tamo već čekaju LA Kingsi, Coyotesi bi sigurno mogli napisati povijest jer za to, nedvojbeno, imaju i kvalitete i moći.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.05.2012. u 00:47
    Phoenix ne da nikada nije igrao konferencijsko finale nego nisu prošli 1. seriju doigravanja odkad su se iz Winnipega doselili.
    Obrisan korisnik