Ostali sportovi

O'Sullivan uvjerljivo do svog četvrtog naslova svjetskog prvaka

Branko Barić • utorak, 08.05.2012.
O'Sullivan uvjerljivo do svog četvrtog naslova svjetskog prvaka

Ronnie O'Sullivan po četvrti puta u svojoj karijeri okitio se naslovom svjetskog prvaka u snookeru. Na najcjenjenijoj svjetskoj snooker pozornici, onoj u Sheffieldu, najtalentiraniji igrač svih vremena rutinski je obranio prednost stečenu prvog dana velikog finala protiv Alija Cartera, a presudnima su se pokazali prvih pet frameova jutarnje sesije drugog dana...

Velika bitka za Essex nakon prvog dana prekinuta je rezultatom 10:7 za O'Sullivana, ali prava šteta za Cartera učinjena je na samom početku drugog dana. Ronnie je uzeo prva četiri framea nastavka i na interval otišao s velikih 14:7. Po povratku iz svlačionica Carter ipak uzima tri framea u nizu, od čega jedan s odličnim centuryjem (105) i tako matematički osigurava odlazak u večernju sesiju. Trostruki svjetski prvak dobija posljednju igru u jutarnjem dijelu programa za 15:10, a u večernjem mu je trebalo manje od sat vremena kako bi kompletirao konačnih 18:11.

Uslijedila je emotivna ceremonija proglašenja pobjednika, a Ronnie je svečani trenutak podizanja pehara podijelio sa svojim sinom Ronniejom mlađim. Uz najprestižniji trofej koji postoji u ovoj igri, O'Sullivan je zaradio i ček od 255 tisuća funti. Ljubitelji snookera, nakon što su proteklog tjedna već ostali bez jednog velikana ovog sporta, Stephena Hendryja, koji se oprostio od aktivnog igranja snookera, s velikom strepnjom iščekivali su što će Raketa reći vezano za svoju najavu povlačenja iz snookera u prvoj izjavi nakon meča.

"Znam da su neki ljudi sumnjali u mene, ali dat ću im do znanja kada više neću biti spreman. Zasigurno još nisam gotov", obradovao je Ronnie sve svoje brojne obožavatelje diljem svijeta, ali ipak i najavio pauzu tijekom koje će još dobro razmisliti o svemu. "Malo ću uživati s obitelji i procijeniti situaciju, ali sad želim uživati u ovom trenutku".

O'Sullivanu je ovo bilo četvrto finale u Crucibleu i iz sva četiri je izašao kao pobjednik (2001., 2004. i 2008.). U posljednjem finalu je baš svladao Cartera, kojemu su ta dva finala najbliže što je uspio prići snu o naslovu svjetskog prvaka.

"Ništa, osvojit ću kad se Ronnie oprosti", našalio se 32-godišnjak na svoj račun i temu opraštanja O'Sullivana, s kojim sad ima u međusobnim ogledima poražavajućih 0-11. "Bolji igrač je pobijedio u ova dva dana. Ronnie je jednostavno genij i ovo je njegov show. Presretan zam zbog ovog sporta što još ne odlazi nikuda, još toliko toga ima za ponuditi.".

O'Sullivanova igra tijekom čitavog prvenstva bila je na izrazito visokom nivou, što i ne iznenađuje s obzirom na njegov dobro znani talent, ali i uz element konstantnosti i kontroliranosti koji je Ronnieju često znao nedostajati i zbog kojega nije osvojio i više naslova do sada. Nisu izostali ni bljeskovi genijalnosti kakvu nikad nitko u ovom sportu nije posjedovao, i teško da će je itko i posjedovati, a vidjeli smo ih i u finalu. Prvog dana O'Sullivan je napravio break od 141, što je najveći break u povijesti finala svjetskih prvenstava, a neposredno prije toga i spektakularni break od 92, s većinom kugli poslaganim po matinelama, u kojem je svaki od desetak poteza ostavljao bez daha. Po mnogima to je najbolji break ikad viđen u Crucibleu.

Steve Davis, šesterostruki svjetski prvak, također je fasciniran O'Sullivanovom igrom i natupima tijekom protekla tri tjedna: "Ne sjećam se da sam ikada vidio Ronnieja da ovaku igra tijekom čitavog turnira. Odlično je kontrolirao svoj temperament, a balans u njegovoj igri je bio besprijekoran. Kada ovako igra, onda je bez sumnje najveći igrač koji je ikad igrao snooker."

Sheffield, Svjetsko prvenstvo, finale:
O'Sullivan - Carter 18:11

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportoviSnooker
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.05.2012. u 14:21
    koji je kralj uzitak ga je gledat kad igra kako on to samo zna - kojom brzinom igra i sta radi to samo moze on
    Obrisan korisnik
  • bubici08.05.2012. u 11:16
    Bravo kralju! Nimalo šanse Ali nije imao, kad god je trebalo podigao je u višu brzinu i uzeo frame; a tako je bilo i cijeli turnir. Najveći, najveći :)
    bubici
  • M-G08.05.2012. u 10:42
    Potpuno zasluženo Ronnie! Čestitke! NIje Allie loš ali kad je The Rocket u ovakvoj formi mislim da ga teško može netko dobit! Radio je malo gluposti i tako dozvolio Carteru neke framove, ali i ovako je uvjerljiva i zaslužena pobjeda!
    M-G
  • Obrisan korisnik08.05.2012. u 10:13
    Zasluzeno Ronnie-tijekom cijelog turnira je pokazival najvise a i imal je natezi zdrijeb do finala! Drago mi je kaj nije objavil povlacenje,jer mislim da uz njegovu genijalnost i ovakvu koncentraciju ni Hendryevih 7 naslova nisu nedostizni!
    Obrisan korisnik