Nogomet

U jednoj večeri počinje i završava bitka za Španjolsku

Ivan Dominik • srijeda, 09.05.2012.
U jednoj večeri počinje i završava bitka za Španjolsku
Foto: EPA

Europska liga stigla je do svog konca, a svoje će ovosezonske puteve na ovaj ili onaj način danas s početkom u 20:45 sati završiti dva španjolska predstavnika, Atletico Madrid i Athletic Bilbao. U rumunjskoj prijestolnici, Bukureštu, pred više od 55.000 gledatelja na Nacionalnoj Areni će ekipe s Pirinejskog poluotoka odlučiti o novom prvaku drugog najjačeg klupskog natjecanja na Starom kontinentu, a zbog mnogih povijesnih i sportskih razloga će nasljednik Porta zaista ući u nogometne anale...

Marcelo Bielsa, trener Athletic Bilbaa: "Sve što trebamo učiniti je biti na razini finala i pokazati što više potencijala, kojeg ova momčad zasigurno ima. Moramo gajiti i težiti našoj prirodnoj igri, iskoristiti svoje jače strane, a to je najbolja garancija za konačnu pobjedu."

Unikatno španjolsko finale ovosezonske Europske lige više je od samog susreta dviju ekipa iz politički iste zemlje. Atletico je mnogo uspješniji i bogatiji klub, čak i ove sezone pet mjesta bolje rangiran u Primeri. To je klub iz Madrida i španjolske pokrajine Kastilje koji je iskusniji u ovakvim velikim natjecanjima posljednjih godina te pogotovo završnicama, budući da je prije dvije godine Atletico već bio podigao pokal namijenjen najboljem klubu Europske lige.

Međutim, iako je Atletico u premijernom izdanju Europske lige bio prvak, učinio je to u potpuno različitom sastavu od ovog današnjeg te s drugim trenerom. Tada su momčad predvodili sjajni Diego Forlan koji je igrao u životnoj formi, Sergio Aguero te Simao Sabrosa i slični, a momčad je predvodio španjolski stručnjak Enrique Sanchez Flores. No, od tada do danas je momčad gotovo iz korijena promijenjena, novi trener je na klupi Los Colchonerosa, dok su Forlan i Aguero prodani za velik novac. Međutim, i sada Atletico ima svoje zvijezde i sjajne igrače, među kojima se ipak ističu bivši student novinarstva Radamel Falcao, koji je i prošlogodišnji osvajač i najbolji strijelac Europske lige te primjerice Diego Godin i Arda Turan.

Diego Simeone, trener Atletico Madrida: "Ovo finale moramo proživjeti i u njega ući kao gladni dječaci koji su tek započeli svoju karijeru, ali i kao iskusni nogometaši koji su već godinama tu i koji godinama igraju ovakve utakmice."

S druge strane će se Madriđanima suprotstaviti momčad iz prijestolnice španjolske pokrajine Baskije, koja je vrlo homogena i na mnoge načine specifična, a to potvrđuje "zakonom" da niti jedan igrač koji nije Bask ne smije igrati za taj klub. Zbog očuvanja tradicije u današnjem surovom nogometu Baski su pokupili mnoge simpatije te su osvojili srca mnogih nogometnih obožavatelja diljem svijeta. To je jedini klub uz velikane Real Madrid i Barcelonu koji nikad nije ispao iz Primere, a po prvi put nakon 28 godina će se boriti za neki trofej.

Klub iz Bilbaa će se u isto vrijeme boriti za svoj prvi europski trofej nakon punih 35 godina jer je posljednji put u finalu bio davne 1977. godine, kada je u finalu tadašnjeg Kupa Uefe poražen od torinskog Juventusa, kojeg je vodio Giovanni Trapattoni s igračima i strijelcima u finalnim utakmicama Marcom Tardellijem i Robertom Bettegom. Tada je Athletic izgubio u dvije utakmice zbog golova u gostima, ali sada s još jednom fantastičnom generacijom može doći na tron praktički istog natjecanja, iako protivnik neće biti nimalo lagan, premda ne dolazi s Apeninskog poluotoka.

Tako različiti, a opet slični. Atletico i Athletic veže mnogo trivijalnih stvari. Od dizajna dresova preko sličnosti, ali ne jednakosti imena, no možda i najvažnija sličnost za večerašnju utakmicu bit će stil igre. Napadačka igra koju njeguju treneri oba kluba dolazi, naravno kao i oni, iz Južne Amerike, točnije iz Argentine. Athletic vodi "El Loco" Marcelo Bielsa, karizmatični stručnjak iz Rosarija i vrstan taktičar neizmjernog iskustva, dok Madriđane predvodi mladi strateg, jedan od najboljih veznih igrača svoga vremena te ujedno i klupska legenda Diego Simeone. Kao što će finalna utakmica dvaju španjolskih klubova biti svojevrstan rat za tu državu tako će i nadmudrivanje dvaju trenera biti rat za Argentinu.

Najvažniji dosadašnji susreti

Prvi susret - 8. svibnja 1921. godine - finale Kupa Kralja - Atheltic - Atletico Madrid 4:1
23. ožujka 1930. godine - La Liga - Atletico Madrid - Athletic 3:4
24. lipnja 1956. godine - finale Kupa Kralja - Athletic - Atletico Madrid 2:1
30. lipnja 1985. godine - finale Kupa Kralja - Atletico Madrid - Athletic 2:1
5. veljače 1992. godine - četvrtfinale Kupa Kralja, prva utakmica - Athletic - Atletico Madrid 0:3

Dosad su Atletico Madrid i Athletic odigrali točno 150 utakmica u La Ligi, Baski su slavili 59 puta, a Madriđani 64 puta. Athletic je dvaput pobijedio u dva finala Kupa, a Ateltico u jednom. Ove sezone je klub iz Bilbaa na San Mamesu slavio 3:0, dok je na Vicente Calderonu bilo 2:1 za domaćina.

Što se statistika tiče, zanimljiva je činjenica da su dva od tri najbolja strijelca ovogodišnjeg izdanja Europske lige dolaze iz madridske ekipe, a radi se naravno o napadačkom dvojcu Falcao - Adrian Lopez. Nadalje, Atletico je definitivno u boljoj formi jer nije poražen već sedam utakmica zaredom, dok su s druge strane igrači kluba iz Bilbaa od posljednja tri ligaška susreta poraženi dvaput te su od izbacivanja Sportinga u polufinalu osvojili samo jedan bod u Primeri. Važnu će ulogu u finalu igrati i umor igrača kojima će taj susret biti gotovo 60. u sezoni, a o iskustvu koji ima Atletico ne treba previše duljiti - dovoljan je podatak o šest europskih finala te onom pobjedničkom iz 2010. godine.

No, unatoč svim tim statistikama, previranjima po povijesti te "kopanjima" po brojkama kako bi se našli što bolji argumenti za pobjedu jedne od ekipa te kako bi se što jasnije mogao prozreti favorit, većinu mišljenja su o ovom finalu dali oni najvažniji. Navijači. Na stranicama španjolskog lista Marca je čak 64 posto ljudi predvidjelo pobjedu Athletic Bilbaa, bilo to iz želje ili simpatičnosti, ali unatoč svim brojkama koje bi po svim relevantnim parametrima prednost i ulogu favorita trebale dati Madriđanima. Ali, to je nogomet, sva povijest, brojke i predviđanja nestanu u glavama glavnih protagonista kada se navuku štucne i kopačke i kada lopta krene od centra.

Iz svih ovih razloga je samo jedna stvar zaključna i moguća za stopostotnu sigurnost. Bit će ovo veliko finale dva velika kluba te, uz malo sreće, s mnogo golova.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.05.2012. u 18:02
    Ajmo Bilbao!!! :-))
    Obrisan korisnik
  • Tonco09.05.2012. u 16:47
    predvidam penale u kojim bilbao pobjeduje
    Tonco
  • danchy09.05.2012. u 15:11
    ajmo Bilbao!!!! svim srcem uz Baske večeras
    danchy