Hrvatski kup, Finale, 09.05.2012, 18:00 h, Stadion u Maksimiru, gledatelja: 10.000
Suci: Ivan Bebek (Rijeka), Petar Gabrilo (Split), Robi Kezele (Rijeka)
Dinamo
Dinamo
Mateo Kovačić 51'
Fatos Beqiraj 63'
Luis Ezequiel Ibáñez 90'+1'
3:1(0:0) Osijek
Šime Vrsaljko 69' (ag)
Osijek

Kelava obranom penala spasio Dinamo i osigurao 12. naslov u Kupu

S Maksimira: Damir Žbulj • srijeda, 09.05.2012.
Kelava obranom penala spasio Dinamo i osigurao 12. naslov u Kupu
Foto: Dejan Popek

Na zagrebačkom Maksimiru uzvratni okršaj finala Hrvatskog nogometnog kupa odigrali su Dinamo i Osijek. Nakon izuzetno slabih prvih 45 minuta u nastavku pravi vatromet uzbuđenja i golova. Dinamo je stigao do sigurne pobjede, ali konačnih 3:1 ne odaje uzbuđenja koja su se događala u završnici dvoboja...

Nogometaši Osijeka u prvoj finalnoj utakmici Hrvatskog nogometnog kupa u Gradskom vrtu uspjeli su sačuvati početnih 0:0 te su u Maksimir stigli s nadom kako mogu preko Dinama do svog drugog trofeja u ovom natjecanju, nakon što su 1999. godine na istom ovom stadionu svladali Cibaliju.

Modri su prije mjesec dana osigurali 14. prvenstveni naslov te im je utakmica za 12. Rabuzinovo sunce bila odlična prilika da još jednu sezonu zaključe s duplom krunom.

Prvo poluvrijeme bilo je za zaborav. Dinamovi jalovi pokušaji, uz dominaciju u udarcima iz kuta, nisu urodili gotovo niti jednom opasnom situacijom pred vratima Vargića. U nastavku, utakmica se rasplamsala, s dva pogotka, Dinamo je gotovo odlučio susret, no, autogol Vrsaljka u 69. minuti vratio je u život Osječane. U heroja Dinamova slavlja na kraju se prometnuo vratar Kelava, koji je u završnici skinuo pokušaj Maglice, ali i penal Lukačevića, čime je osigurao ostanak trofeja u Zagrebu.

Trener Dinama Ante Čačić na teren je izveo sastav bez ozlijeđenog Krstanovića, umjesto njega je u vrhu napada zaigrao Beqiraj, koji je u posljednje vrijeme ionako u odličnoj formi. Josip Šimunić našao se među rezervama, dok se pomalo iznenađujuće, možda i najbolji pojedinac iz prve finalne utakmice Ivan Tomečak, također našao na klupi za pričuve. Od prve minute zaigrao je i Argentinac Calello, što sigurno nije bio očekivani potez domaćeg stratega.

Stanko Mršić na maksimirski travnjak poslao je gotovo identičan sastav s kojim se Dinamu suprotstavio u gradskom vrtu. Jedino je umjesto lakše ozlijeđenog Peroševića, koji je priliku čekao s klupe, zaigrao Zoran Kvržić.

Susret nije započeo očekivanim pritiskom i jurišom Dinamovih igrača. Krenulo se u laganom ritmu, Dobro organizirana obrana Osijeka, s devetoricom igrača iza lopte, zaustavljala je baš sve pokušaje domaćina, dok su u nekoliko navrata opasnim prodorima preko bokova, što s desne, što s lijeve strane, dali do znanja nogometašima u modrim dresovima kako mogu biti i opasni.

Slavonska podrška u Zagrebu

Uz standardnu poziciju najglasnijih Dinamovih simpatizera na sjeveru, južnu tribinu maksimirskog stadiona okupirali su navijači osječkog kluba, kojih se skupilo više od tisuću. Prilikom dodjele medalja, igrači Osijeka dobili su zasluženi pljesak desetak tisuća gledatelja, baš poput i Dinamovih slavljenika.

Udarac Kvržića Kelava je odbio u korner, pokušaj Jugovića desetak minuta prije odlaska na odmor također je ukrotio zagrebački vratar. Dinamova terenska inicijativa i dominacija očitovala se tek u brojnim udarcima iz kuta, ali jednostavno nije bilo prave opasnosti pred vratima Osječana. Slabo prvo poluvrijeme zaključila je kontra Ibriksa, koja nije zaključena nekim opasnim udarcem. Odmah nakon, sudac Bebek poslao je igrače u svlačionicu, a deset tisuća gledatelja bilo je vidljivo razočarano ponuđenom finalnom predstavom Kupa.

Međutim, nastavak utakmice donio je brzinsku promjenu rezultata. Aktivni Mateo Kovačić iskoristio je dekoncentraciju gostujuće obrane, a prizemni udarac završio je iza leđa vratara Vargića, za minimalno vodstvo Dinama.

Živnuli su tada igrači Stanka Mršića, zaigrali su otvorenije, ali ih je samo desetak minuta nakon primljenog prvog gola, kaznio Beqiraj, nakon odlične akcije i dobre asistencije Leke, koji je bio jedan od boljih pojedinaca na terenu.

Umjesto da mirno privedu susret kraju, Dinamovci su si sami zakomplicirali situaciju na travnjaku. Nespretnom obrambenom reakcijom Šime Vrsaljko poslao je loptu u vlastitu mrežu, čime su gosti iz Slavonije dobili dodatni poticaj u završnici utakmice.

Osječani su se u 73. minuti našli oštećeni, jer je prema njihovom mišljenju Vida u kaznenom prostoru igrao rukom, no sudac Bebek nije smatrao kako se radi o prekršaju za kazneni udarac.

Desetak minuta prije kraja junak Osijeka mogao je biti mladi Maglica, koji je sam izašao pred Kelavu, no, vratar Dinama ušao mu je u udarac i zaustavio najbolji pokušaj gostiju na utakmici.

Veliki junak Dinama na kraju je ipak postao Kelava, koji je šest minuta prije kraja obranio kazneni udarac Lukačeviću, nakon što je Tonel srušio Maglicu.

Priču je u sudačkoj nadoknadi zaključio Luis Ibanez koji je s ruba kaznenog prostora poslao loptu u mrežu Osijeka, za konačnih 3:1 i 12. trofej Hrvatskog nogometnog kupa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Mithrandir10.05.2012. u 11:18
    Bravo Kelava, bravo dinamo i bravo Osijek. Odlićno, šokantno 2 poluvrijeme za pamćenje. Nažalost, samo za 12 000 prisutnih, ostali prije svega navijači Osijeka i dinama u HR i inozemstvu to nisu mogli vidjeti...
    Mithrandir
  • Obrisan korisnik10.05.2012. u 10:52
    Kelava prvi golman reprezentacije MORA biti
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.05.2012. u 08:19
    meni je žao što nisu i baklje ubacili............ al je zdravkec i mafija iz hns-a unaprijedila naš nogomet?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.05.2012. u 08:07
    Zdravko kasno je, idi spavati. A možda su vikali: "hajde pe..., nogomet ste ..."?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.05.2012. u 03:20
    otišao sam na utakmicu uživati u lijepom nogometu što su nam u drugom poluvremenu i pružile one dvije ekipe da bi sve lijepo uništili bad blue boysi u zadnjim minutama uzvikivajući pogrdne nazive Mamiću ii cjelokupnom Hns-u umjesto da su se veselili još jednom naslovu na neki primjereniji i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik