Košarka

Galatasaray preokretom u polufinale, Efes i Banvit uvjerljivi

Marko Domljanović • četvrtak, 10.05.2012.
Galatasaray preokretom u polufinale, Efes i Banvit uvjerljivi
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nakon što su u svim prvim utakmicama četvrtfinala slavili domaćini, iste momčadi upisale su pobjede i na gostovanjima pa su tako parovi polufinala postali poznati u najkraćem mogućem roku. Za titulu prvaka borit će se četiri najbolje plasirane momčadi iz prvog dijela sezone.

Banvit je na gostovanju kod Aliage Petkim susret i pitanje prolaska u polufinale riješio u trećoj četvrtini. Domaćini su se držali u prvom poluvremenu i na odmor odlaze sa zaostatkom od 37:41, ali u deset minuta nakon povratka na parket gosti bježe na 51:64 i tu je priči bio kraj. Volje za borbom u igračima Aliage više nije bilo i Banvit do kraja bez problema održava prednost koja je na kraju utakmice iznosila 16 koševa - 64:80.

Ryan Toolson s 13 koševa i Mehmet Görkem s 12 poena i deset skokova bili su najbolji u redovima domaćina, ali to je bilo premalo. Na drugoj je strani Charles Davis zabio 19 koševa uz pet skokova i tri asistencije, a odmah uz njega bio je Serkan Erdogan sa 16 poena.

Tofaš je također trebao pobjedu na domaćem parketu nakon poraza na gostovanju kod Galatasaraya, a odlična druga četvrtina preokrenula je zaostatak domaćina od 24:29 nakon prvih deset minuta u vodstvo na poluvremenu od 46:40. Žuža i društvo uspjeli su održavati svoju prednost i tijekom cijele treće četvrtine pa se u posljednjih deset minuta ušlo sa 67:59. Međutim, tada se Galatasaray budi i serijom od 13:2 u potpunosti preokreće utakmicu u svoju korist zadavši domaćinima udarac od kojeg se više nisu mogli oporaviti. Tofaš je držao priključak do 73:75 minutu i pol prije kraja, ali u završnici susreta Shumpert s četiri uzastopna koša odvodi Galatasaray u polufinale.

Domaćine je još jednom predvodio Jurica Žuža koji je za 24 minute ubacio 19 koševa uz pet skokova i četiri asistencije. Nichols i Koc ubacili su po 11, a Tomislav Ružić ostao je na osam koševa. U redovima pobjednika najbolji je bio Dedović s 15 koševa, pet skokova i tri asistencije, a Lakovič je dodao poen manje. Lukša Andrić na parketu je proveo 26 minuta i zabio pet koševa uz sedam uhvaćenih lopti.

Dvokorakom je u polufinale ušao i Anadolu Efes koji je na gostovanju svladao Pinar Karsiyaku. Domaćini su dobro otvorili susret i poveli 8:2, ali Efes već do kraja četvrtine dolazi na 19:20. Pinar je dobro otvorio i drugu dionicu i serijom od 8:0 opet došao do opipljive prednosti, ali gosti do poluvremena još jednom preokreću stvari i stižu do vodstva od 34:39 koje više nisu ispustili. Razlika je u drugom poluvremenu samo rasla do najvećih 62:76 pa Efes mirno stvari privodi kraju i upisuje pobjedu od 73:84.

Kod domaćina su za igru bila raspoložena samo tri igrača - Chatman je zabio 28 koša uz šest asistencija, Stanojević je dodao 17, a Batuk 15 poena. Zanimljivo je da su se samo još dvojica upisala na listu strijelaca jer je Allen zabio pet, a Karaman osam koševa. Kod pobjednika je najbolji bio Tunceri s 19 koševa i šest asistencija, a Kinsey je dodao koš manje. Stanko Barać nije nastupio ni u ovoj utakmici.

Za finale će se tako boriti Galatasaray i Bešiktaš te Banvit i Anadolu Efes, a prvi susreti na rasporedu su 15. svibnja.

TBL, četvrtfinale doigravanja:
Aliaga Petkim - Banvit 64:80 (0-2)
Tofaš - Galatasaray 73:79 (0-2)
Pinar Karsiyaka - Anadolu Efes 73:84 (0-2)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.05.2012. u 09:01
    svileni stanko se totalno pogubio pri kraju sezone....
    Obrisan korisnik