Košarka

Senzacionalni preokret Olympiakosa za uspon na europski tron

Ivor Krapac • nedjelja, 13.05.2012.
Senzacionalni preokret Olympiakosa za uspon na europski tron
Foto: EPA

Dan za infarktne završnice produžio se i na večernje sate, nevjerojatnim preokretom Olympiakosa u finalu košarkaške Eurolige. Ubačajem Georgiosa Printezisa sekundu prije kraja, momčad iz Pireja popela se na europski tron pobjedom nad favoriziranim moskovskim CSKA-om, koji je u završnici treće četvrtine imao 19 poena prednosti...

Momčad koja je na završni turnir Eurolige došla kao najveći autsajder napustit će Istanbul s trofejem u rukama. Nakon što su u petak u polufinalu iznenadili Barcelonu, igrači Olympiakosa nisu se zadržali samo na tome. Iako su u finalu išli na momčad s puno jačim i troškovno gledano, znatno skupljim sastavom, igrači koje vodi Dušan Ivković nisu se prepali moskovskog CSKA, slomivši favorite iz Moskve sa 62:61.

Olympiakos je do titule došao poenima Georgiosa Printezisa iz reketa, na asistenciju Vassilisa Spanoulisa, najkorisnijeg igrača završnice u Istanbulu. Poslije tog ubačaja za +1, momčadi iz Pireja nije bilo teško obraniti posljednji napad Moskovljana s jako malo vremena na semaforu, pa je na parketu ubrzo započelo veliko slavlje Ivkovićevih igrača.

Prije završnice u kojoj je pala odluka, Olympiakos se vratio iz zaostatka od 53:34 na ulasku u 29. minutu. U napadu, to su učinili ponajprije šutiranjem izvana, s nekoliko trica, dok im je na drugom kraju parketa dosta pomogao Miloš Teodosić, koji je, nakon što je vukao CSKA tijekom prvog poluvremena, u ostatku utakmice sasvim posustao. Kod +19 za Moskovljane se sve činilo izvjesnim, ali smanjenjem na samo -5 u ranoj fazi posljednje četvrtine, Pirejci su vratili nadu, a u posljednjoj minuti i zaključili veliki preokret.

Olympiakosov drugi europski naslov

Klub iz Pireja je pobjedom na završnom turniru u Istanbulu dohvatio svoju drugu euroligašku titulu, nakon one iz 1997. godine. I tada ih je vodio Dušan Ivković, dok je na parketu glavni bio Amerikanac David Rivers.

CSKA je, pak, ostao na šest naslova europskog prvaka, iz 1961., '63., '69., '71., 2006. i '08. godine.

Poslije prve četvrtine u kojoj je na obje strane dobra bila samo obrana, s 10:7 za CSKA nakon 10 minuta, Moskovljani su do prve značajnije prednosti stigli tricaškom serijom Miloša Teodosića. Reprezentativac Srbije je sredinom druge dionice ubacio izdaleka u tri uzastopna napada, pobrinuvši se za odmak svoje momčadi do 25:13 u 16. minuti.

U cijelom prvom poluvremenu za Olympiakos su uglavnom zabijali Spanoulis i Kostas Papanikolaou, s 18 od 20 poena pirejske momčadi u prve dvije četvrtine. Bez priključenja nekog trećeg, klubu iz Grčke to nije bilo dovoljno za povratak u igru - na kraju druge dionice na semaforu je stajalo 34:20 za CSKA.

Moskovljani su u trećoj dionici dodatno odmaknuli Olympiakosu, sve do 53:34 na ulasku u 29. minutu. No, velikom serijom od 14:0 na kraju treće i početkom posljednje četvrtine, s tricama Mantzarisa, Sloukasa i Kešelja u tom razdoblju, Pirejci su se primaknuli na samo 53:48 u 33. minuti.

U ostatku susreta CSKA je dvaput bio na +7, ali slobodnim bacanjem Papanikolaoua i ubačajem Printezisa iz reketa, Olympiakos je na ulasku u posljednju minutu smanjio na samo 60:58.

Moskovljani su u posljednjoj minuti imali dvije jako dobre mogućnosti da izbjegnu za njih nesretni kraj. Miloš Teodosić je 20-ak sekundi do kraja kod 60:58 ubacio samo jedno od dva slobodna bacanja, a nakon što je Papanikolaou na drugoj strani zabio svoja oba, Ramunas Šiškauskas je kod 61:60 za CSKA bio nemirne ruke iz oba slobodna, otvarajući suparnicima vrata da u posljednjih devet sekundi izvedu napad koji im je donio pobjedu.

Europske prvake je u finalu s 18 poena i četiri skoka vodio 21-godišnji Papanikolaou, koji je bio bez promašaja iz igre, s 2/2 za dvicu i 3/3 za tricu. Spanoulis je imao 15 poena i dvije asistencije, a Printezis 12 poena i četiri skoka.

Teodosić je zabio najviše za Moskovljane, 15 poena, uz 5/13 iz igre, dodajući i četiri skoka i tri asistencije, ali i pet izgubljenih lopti. Andrej Kirilenko imao je 12 poena, 10 skokova, tri osvojene i četiri izgubljene lopte, dok je Nenad Krstić ubilježio 11 poena i tri izgubljene lopte.

Euroliga, finale:
Olympiakos - CSKA Moskva 62:61

Euroliga, završnica

finale

CSKA Moskva61:62Olympiakos

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, završnica

finale

CSKA Moskva61:62Olympiakos

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Skarambež02.06.2012. u 09:47
    Olympiakos može ovaj trofej zahvaliti Teodosiću. Svaki imalo inteligentniji prosječni organizator igre znao bi držati loptu u rukama i ne ispuštati ju, a ne poklanjati loptu protivniku promašajem u prerano ispucanom napadu. U trenutcima kad protivniku manjka vremena. Pa da je samo jednom odustao od... [više na forumu]
    Skarambež
  • Obrisan korisnik14.05.2012. u 19:03
    Aco je jedan put izjvio: U onoj Ciboninoj petorci ja sam bio najslabiji igrač, ali lopta je bila kod mene...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.05.2012. u 11:14
    trener cska je jedini krivac po meni za poraz pustil je divljanje kad su vodili a igrači su slavili od 18min ko da je gotovo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.05.2012. u 10:21
    Teo i posebno Krle u 1.tekmi nisu sjebali u zadnjoj četvrtini već u prvoj.....kasnije je cska branio pick sa trojcem Kiriljenko-Krijapa-Vorončevic čestitke Olyu na iskorištenom poklonu  od strane CSKA nikad slabiji Oly samo po imenima obrana kakvu su igrali u seriji sa Sienom je bila... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.05.2012. u 10:06
    dokaz da lova ipak nije uvijek svemoguća. također se pokazalo kako su neki igrači CSKA razvikani i nisu ni blizu nekih europskih top klasa. tu prije svega mislim na krstića i teodosića, koji su se u obje tekme 'usrali' u zadnjoj četvrtini. svaka čast pirejcima....duda, stari majstor ih je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik