Nogomet

Bilić: "Potpisao sam, nakon Europskog prvenstva odlazim u Lokomotiv iz Moskve!"

Iz Le Meridien Lava:Bernard Jurišić • ponedjeljak, 14.05.2012.
Bilić: "Potpisao sam, nakon Europskog prvenstva odlazim u Lokomotiv iz Moskve!"
Foto: Kristijan Komarica

Slaven Bilić objavio je da nakon Eura u Poljskoj i Ukrajini odlazi s klupe hrvatske nogometne reprezentacije, a danas je objavio i ime kluba u koji odlazi. Bilić je potpisao trogodišnji ugovor s Lokomotivom iz Moskve...

Slaven Bilić odlazi u Rusiju. Po okončanju Europskog prvenstva izbornik hrvatske nogometne reprezentacije preuzet će Lokomotiv iz Moskve, s kojim je potpisao trogodišnji ugovor.

"Potpisao sam trogodišnji ugovor s Lokomotivom iz Moskve, ugovor stupa na snagu nakon EP. Izuzetno sam sretan i ponosan što idem u veliki klub, veliki grad i iznimno jaku ligu. O svojoj sam odluci obavijestio predsjednika, glavnog tajnika i još neke članove IO-a, kao i neke starije igrače kojima nisam samo šef, nego i prijatelj i s kojima vjerujem da ću biti prijatelj i nakon što nam svima završe nogometne karijere. Pristup Lokomotive je isto bio od velike važnosti za moju odluku jer su svjesni da mi je trenutno Europsko prvenstvo prioritet."

Bilić je svjestan da će biti rasprave je li ovo pravo vrijeme za objavu ovog ugovora, no smatra kako bi bilo licjemjerno skrivati i izbjegavati odgovor na ovo pitanje do kraja Eura.

"U ovih osam godina moj je prioritet uvijek bila reprezentacija, a sad je vrijeme da se nakon Eura uhvatim posla u jednom ozbiljnom i organiziranom klubu."

Sa sobom će u Moskvu povesti i reprezentativni stručni stožer.

"Jedan od najbitnijih razloga pri odabiru kluba je i taj što sam dobio mogućnost da neke ljude koju su veliki radnici, entuzijasti i koji su mi lojalni, povedem sa sobom. To mi je jako važno. Ići će u prvoj seriji Aljoša Asanović, Nikola Jurčević, Mladen Pralija i Mladen Rak, možda se kasnije priključi i još netko. Ne radim ja nikakvu uslugu ovima koje vodim sa sobom, to su sve pravi ljudi i profesionalci."

Lokomotiv je samo jedna od opcija koja se pojavila tijekom Bilićevog reprezentativnog angažmana:

"Bilo je dosta klubova, neki su izašli u javnost, neki nisu. Iz respekta prema tim klubovima neću spominjati njihova imena, ali mogu vam samo reći da je bilo puno opcija. Rekao sam da idem u veliki klub, našao sam se s predsjednicom koja me 'kupila' svojim planom, energijom i željom da to budem ja, ali i svojim ambicijama da kroz neko vrijeme u ove tri godine napravi velik rezultat. To je liga koja se prati, izuzetno teška, gdje se Zenit odlijepio zadnjih godina, ali ima sedam-osam klubova koji se mogu boriti za naslov prvaka. To je za mene izuzetan izazov i mislim da s ovim ljudima mogu napraviti dobar posao."

Koliko ste upoznati s Lokomotivinom momčadi i hoćete li inzistirati na dovođenju nekog hrvatskog igrača?

"Prerano je za detaljniju analizu, bit će vremena nakon Eura. Gledao sam ih nekoliko puta na DVD-u, rusku ligu već neko vrijeme intenzivno pratim jer smo ih imali u prošlim kvalifikacijama, a i imali smo tamo dosta svojih igrača. Vidio sam da se radi o mladoj, dobroj, motoričnoj momčadi koja je u stanju i sad igrati bolje, a uz par pojačanja to može ići samo prema gore. Ne bih sad ulazio u detalje, ali jasno da ću imati pravo glasa u transferima, no neće sve ovisiti o meni. Ne bi me angažirali da su zadovoljni stanjem u kojem su sada."

Kad ste "prelomili" da odlazite s reprezentativne klupe i jesu li tomu "kumovale" objave kako su Mamić i Šuker već objavili ime novog izbornika - Igora Štimca?

"Ovo je ponosan i odgovoran posao do neba i dugo sam razmišljao o tome što dalje. Znao sam samo da se neću povući tijekom ciklusa jer bi to bilo nekorektno, sad je došao kraj i donio sam takvu odluku. Bio je plan četiri godine, ali kako se nismo plasirali u Južnu Afriku iz mnoštva objektivnih razloga (ozljeda, lomova, vratnica...), rekao sam HNS-u da bih volio ostati još jedan kvalifikacijski ciklus. Šest godina za izborničku funkciju je izuzetno dugo i za mene dovoljno. Čelnike sam obavijestio i prije, ne decidirano, ali nije bilo upitno da ću otići. Čak sam rekao bratu, prijateljima i suradnicima da i ako ne budem imao pravu ponudu, reprezentaciju više neću voditi."

Sezona u Rusiji počinje 29. srpnja, sedam dana prije je kup, neće Bilić imati puno vremena za pripreme. Kalkulira se da će godišnje primati plaću od tri milijuna eura, čime bi postao jedan od najplaćenijih hrvatskih trenera u povijesti."

"Ne idem ja tamo isključivo radi novca, novac je bitan, ali nije najbitniji. Neću vam reći točan iznos jer je to poslovna tajna, ali mogu reći da sam s njim zadovoljan, ali ću reći i da je u nekim klubovima to moglo biti i više. Ali sve je to velik novac bez obzira koji klub bio i sigurno da sam zadovoljan."

Razmišljate li o svom nasljedniku i kakvu ćete mu reprezentaciju ostaviti?

"Nije na meni da imenujem nasljednika, kao što se nisam htio miješati u to tko bi trebao biti predsjednik HNS-a. Ako me pitaju reći ću im mišljenje, ali nema potrebe da ja o tome govorim javno. Ne želim da ovo bude neka oproštajna pressica, jer ispred svih nas je nešto veliko i tomu se sad trebamo posvetiti bez obzira što će biti nakon toga. Otići ću miran, ponosan i svjestan da sam iza sebe ostavio dobru momčad. Svake su kvalifikacije teške, neće mom nasljedniku biti lako, ali nije ni meni bilo lako. Ostavljam momčad koja je pet godina zaredom u 10 najboljih na svijetu i koja se jedina plasirala na Euro od svih koje nas čekaju u narednim kvalifikacijama, momčad koja zna kako se trenira, ponaša, koja ima veliku želju igranja za Hrvatsku. To je naš veliki adut u budućnosti."

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis16.05.2012. u 02:44
    sam sebi proturjecis, covjece -- ili je neiskusan, pa mu onda i ne mozes predbaciti -- ili je morao znati unaprijed, pa je dosljedno tome pogrijesio -- odluci se. i taj "veliki trener" kojeg spominjes je NAKON utakmice nesto naucio, po tvojim rijecima -- a nije imao to znanje PRIJE dvoboja, time je... [više na forumu]
    cameosis
  • Obrisan korisnik15.05.2012. u 11:31
    na koji način? pa recimo da se ne baca kao mali majmun po terenu, nego da rasporedi momčad, brzo im da neke upute i napravi izmjenu. nedavno je jedan veliki trener, ne mogu se sjetiti koji, izjavio da je naučio na toj bilićevoj pogrešci. znači da se ta reakcija i vani doživljava kao... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • DC15.05.2012. u 07:23
    Trebali ste gospodine Bilicu oitici odmah nakon neuspjesnih kvalifikacija za Juznu Afriku, ali zbog niske cijene trebalo je proci kroz jos jedne lagane EURO kvalifikacije (i svejedno se provucikroz 'iglene usi') da bi ste se mogli kako-tako prodati. Ne treba ni spominjati da bi pod vasim vodstvom... [više na forumu]
    DC
  • cameosis15.05.2012. u 00:30
    koji gafovi, molim te lijepo? protiv ziegea je FINTIRAO da ce ga udariti, nije ga udario ni taknuo -- i sve je pocelo s faulom klinsmanna na centru terena, za koji je morao doticni dobiti crveni karton, a nije -- nakon utakmice je jos srao da je to napravio da bi hrvatima pokazao tko je gazda na... [više na forumu]
    cameosis
  • Obrisan korisnik14.05.2012. u 23:50
    Moj mali doprinos ovoj akademskoj raspravi. Bilić je napravio odličan potez što je sada objavio da odlazi nakon EP. Time će dobiti mir u reprezentaciji za pripreme za ovo prvenstvo, jer pritisak medija za njegovim odlaskom traje već 2 godine i ne bi završio dok god ne bi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik