Zimski sportovi

Počinje prvi derbi rijeke Hudson nakon punih 18 godina

Ivan Dominik • ponedjeljak, 14.05.2012.
Počinje prvi derbi rijeke Hudson nakon punih 18 godina

Finale Istočne konferencije za sezonu 2011./2012. počinje večerašnjom utakmicom velikih rivala s dvije strane rijeke Hudson. Najbolja momčad Istoka "regularne" sezone ugošćuje šesto plasiranu ekipu iste, ali i ekipu prepunu kvalitete, iskustva i samopouzdanja. New Jersey Devilsi su već nebrojeno puta dokazali svoju veličinu, ali će to morati učiniti još jednom kako bi nadigrali favorizirane New York Rangerse. Bit će to sigurno sjajan hokej u vrlo neizvjesnoj seriji što pokazuju i brojke koje postaju sve zanimljivije što se prva utakmica dviju franšiza više bliži svom početku...

Bogatu i za hokej relevantnu povijest imaju ekipe NY Rangersa i NJ Devilsa, momčadi koje su višestruki osvajači Stanley Cupa. Ovo je šesti put da se te dvije franšize susreću u doigravanju od 1992. godine, a jedini aktivni igrač od te godine, kao i od posljednja tri susreta koja su bila unutar posljednjih šest godina, jest velikan na vratima Devilsa Martin Brodeur.

Henrik Lundqvist, vratar Rangersa: "Mnogo je stvari koje čine ovu seriju posebnom. Svi se vesele njenom početku, a mi smo vrlo uzbuđeni što će serija zaista ubrzo i početi te što smo u finalu konferencije. Učinit ćemo stoga sve kako bismo ovdje pružili najbolje od svojih mogućnosti."

Naravno, treba spomenuti da će u ovoj seriji jedan od većih dvoboja biti onaj između dvaju sjajnih vratara, najvećeg svih vremena, Martina Brodeura, i ponajboljeg današnjice s druge strane, Henrika Lundqvista.

Bit će to dvoboj između ostalih i vrhunskih lucidnih tehničara s obje strane poput Devilsa Patrika Eliaša i Rangera Brada Richardsa. Također jedni drugima će se suprotstaviti rasni strijelci koji su dokazali da su igrači za velike utakmice poput Njujorčana Mariana Gaborika i Ryana Callahana s jedne te Ilje Kovalčuka i Zacha Parisea s druge strane.

Sudarat će se i novaci u ligi koji su se u svojim sastavima snašli i više nego dobro poput Carla Hagelina i Adama Henriquea, a svoje će imati za reći i bekovi predvođeni Danom Girardijem i Marcom Staalom kod Rangersa i Bryceom Salvadorom te Marekom Zidlickim kod ekipe iz Newarka.

Martin Brodeur, vratar Devilsa: "Što god napravim u sljedeća dva tjedna, ljudi će pričati o tome. To je prirodno kada si još aktivan u NHL-u. Da nisam spreman za to ne bih bio ovdje. Zato sam sretan što sam ovdje, sretan sam što imam priliku još jednom napredovati u finale NHL lige."

Posljednji puta kada su se ove dvije ekipe susrele u finalu istoka bilo je davne 1994. godine kada su nakon gubitka 3:2 u seriji Rangersi pobijedili u zadnje dvije utakmice te ušli u finale rezultatom 4:3 u kojem su nadigrali Vancouver Canuckse predvođene Pavelom Bureom. Tada je za Rangerse igrao jedan od najboljih igrača u povijesti hokeja Mark Messier, a pomogli su mu u osvajanju "kante" i Esa Tikkanen, Sergej Zubov te jedini još uvijek aktivni igrač iz te šampionske generacije, Aleksej Kovaljev.

Rangersi su tada osvojili ligu po prvi put nakon 54 godine, a jedini igrač koji će opet zaigrati na ledu Madison Square Gardena i Prudential Centra, a da je sudjelovao u tadašnjem finalu konferencije, bit će već spomenuta legenda Martin Brodeur.

New York Rangers

Rangersi se kao i dosad uzdaju u svoje najbolje igrače Lundqvista, Gaborika i Richardsa, a potonji je u najboljoj formi u zadnje vrijeme te je četvrti najbolji igrač cjelokupnog doigravanja. Dosadašnji međusobni susreti ne govore mnogo i ne mogu naslutiti pobjednika jer su obje momčadi u šest međusobnih susreta slavile po tri puta, dvaput kod kuće i jednom u gostima. No, ako se želi cjepidlačiti može se uočiti bolja gol razlika Rangersa, koji su uspjeli u tim utakmicama zabiti dva gola više od Devilsa, premda imaju jako loš napad tijekom čitave sezone.

Ono što može biti slabost Rangersa pred ulazak u seriju jest umor jer su igrali maksimalnih 14 utakmica u kojim su teškom mukom izvlačili pobjede protiv Ottawe i Washingtona. U međuvremenu im se ozlijedio i vrlo važni centar Brandon Dubinsky, a nedostajat će i Mats Zuccarello Aasen, no obojicu je dosad sjajno mijenjao Rus Artem Anisimov u obrambenoj, trećoj liniji napada Njujorčana. U ovoj bi seriji ponovno mogao presuditi domaći led kojeg jednu utakmicu više imaju Rangersi, no serija bez obzira na sve neće biti nimalo laka za ijednu momčad.

New Jersey Devils

S druge strane rijeke Hudson nalazi se Newark i Prudential Centar, teško osvojiva tvrđava ove sezone i ujedno dom New Jersey Devilsa. Veliki rivalitet između te i ekipe NY Rangersa jedan je od najvećih u svijetu hokeja. Nakon Calgaryja i Edmontona, Toronta i Montreala ili Bruinsa, nesnošljivost ovih dvaju momčadi vjerojatno je najveći u ligi. Stoga će Devilsi sigurno žarko željeti pobjedu u seriji nad najvećim rivalima, a za nju imaju i velike šanse.

Devilsi nemaju ozlijeđenih igrača, u dobroj su formi i igraju sve bolji hokej. Odmorniji su od svojih protivnika jer su mnogo lakše prošli svoje protivnike u ranijim serijama i uz utakmicu manje, iako su u gotovo obje serije protiv Floride i Philadelphije bili u podređenoj poziciji, odnosno nisu bili favoriti. Međutim, ekipa iz Newarka ima mnogo iskustva u doigravanju što jedan od ključnijih faktora za ovako velike utakmice, imaju 40-godišnjeg Brodeura koji brani kao da mu je 25 te mnoštvo iskusnijih i mlađih, poletnijih igrača, koji u cjelini čine gotovo savršeni spoj, pogotovo u posljednje vrijeme.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • greenhorn14.05.2012. u 23:43
    bez podcijenjivanja ikoga, ali ovo su 2 najmanje zanimljiva konferencijska finala u poslijednjih nekoliko godina sto se momcadi tice :P
    greenhorn
  • Obrisan korisnik14.05.2012. u 23:40
    Od Devilsa nije Providence Centar nego Prudential Centar ;) ali nema veze DEVILSI i MB30 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Obrisan korisnik