Automoto

Neizvjesna bitka nastavlja se u Le Mansu

Lovro Štrbinić • petak, 18.05.2012.
Neizvjesna bitka nastavlja se u Le Mansu
Foto: Milan Bandur

Dva tjedna nakon pobjede Caseya Stonera na stazi u Estorilu, MotoGP karavana ima novu europsku postaju. Na stazi u Le Mansu vodeći trojac će se još jednom "potući", dok će se ostali truditi pomrsiti im planove.

Sredina svibnja donosi četvrtu utrku sezone MotoGP Svjetskog prvenstva. Lorenzo, Stoner i društvo sele u Francusku, na stazu nedaleko Le Mansa, na kojoj će aktualni prvak tražiti treću uzastopnu pobjedu.

Prema viđenom dosad u 2012. godini, jedini koji ga mogu ugroziti su Lorenzo i Pedrosa, vozači koji su se uz Australca u sva tri navrata ove sezone našli na postolju. Zapravo, vrijedi zabilježiti kako je u sve tri utrke prvih pet mjesta podijeljena između pet istih vozača.

Slijedi vikend u kojem će, dakle, cilj biti prekidanje "monotonije", na stazi dugačkoj 4180 metara, koja ima devet desnih od ukupno 13 zavoja. Najduža ravnica je duga 674 metra, a na njoj se razvijaju brzine od skoro 300 km/h.

Rekord staze sagrađene 1965, a posljednji put obnovljene 2008. godine drži Dani Pedrosa, kojem će to biti dodatno ohrabrenje da pokuša izaći iz svojevrsne sjene posljednja dva svjetska prvaka i ozbiljnije istakne svoju kandidaturu za naslov.

Možda se probudi i Valentino Rossi, nakon nešto bolje utrke u Estorilu, na mjestu gdje je lani osvojio treću poziciju, iza sunarodnjaka Doviziosa i slavljenika Stonera, a proboj prema postolju najavljuje i Alvaro Bautista sljedećim riječima: "Nažalost, ne volim baš ovu stazu, ali mislim da možemo odraditi dobru utrku i biti još bolji nego u Estorilu."

S druge strane, Lorenzo ima drugačije mišljene o utrci u Francuskoj: "Le Mans je jedna od mojih najdražih staza. Otkad sam ovdje izborio premijerni prvi startni red u karijeri 2003. godine, uvijek sam bilježio dobre rezultate. Sretan sam što sam tu."

Stoner je, pak, objavio završetak karijere krajem sezone, što znači da mu je ovo posljednji nastup u Le Mansu. "Posljednje dvije utrke smo imali manjih problema s lupanjem na motociklu i to je nešto što moramo riješiti, što znači da nas čeka naporan vikend", rekao je Australac uoči Velike nagrade Francuske.

Kvalifikacije u Le Mansu na rasporedu su u subotu u 13:55, dok je utrka u nedjelju u 14 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!