Košarka

Jedna dobra četvrtina Ciboni dovoljna za finale

Mišo Gulić • petak, 18.05.2012.
Jedna dobra četvrtina Ciboni dovoljna za finale
Foto: Davor Sajko

Cibona je očekivano dvokorakom ušla u finale doigravanja za prvaka Hrvatske, a za pobjedu u Zadru bila im je dovoljna tek jedna dobra (treća) četvrtina, što će dovoljno reći i o igri njihovih protivnika koji su očito svu snagu ispucali na borbu sa Zagrebom i hvatanju četvrte pozicije. Unatoč novom visokom porazu Zadrani su svoj cilj ispunili i sasvim sigurno sezoni mogu staviti pozitivan predznak, o čemu svjedoči i pljesak Tornada na kraju utakmice.

Iako su Zadrani vrlo dobro parirali Vukovima u uvodnom dijelu utakmice, imali i vodstvo od nekoliko koševa, jasno je bilo da je to više plod Cibonine loše, nego li dobre domaće igre. Potvrda je stigla početkom trećeg perioda kada su gosti serijom 20-2 na vrijeme osigurali mirnu završnicu te tako nepovratno zgrabili vizu za finale doigravanja.

Obostrano loša prva četvrtina rezultirala predstavom koja zasigurno nije bila na razini polufinala doigravanja. U takvoj igri Zadrani su bili ti koji su donekle profitirali te do prvog dvominutnog predaha ostvarili prednost od pet koševa viška (14:9), a boljem izdanju posrnulih velikana svakako nije pomogao i velik broj izgubljenih lopti te poslovična nepreciznost u napadu.

Zadrani su uspješno branili stečenu prednost sve do 13. minute kada koševima Rozića i Kusa Cibona dolazi na koš zaostatka (18:17), da bi minutu potom tricom potonjeg Vukovi došli i do prednosti od 19:22.

No, Zadrani su uspješno odgovorili izazovu, sedam koševa u nizu (Kuso, Batur, Vrbanc) i semafor je "za čas" ponovno pokazivao prednost domaćih, međutim, u istom ritmu nisu nastavili i dalje, stoga su na predah s prednošću ipak otišli igrači trenera Repeše (32:35).

Strateg Cibone niti u nastavku nije odustajao od svoje filozofije velikog broja rotacija i držanja visokog ritma u obrani, što se pokazalo kao dobro rješenje, ali zato je s druge strane "patila" realizacija pa su domaći, očigledno inferiorni kvalitetom, uspijevali držati priključak u uvodnim minutama treće četvrtine.

No, ni takav odnos snaga nije mogao potrajati vječno. Čim su gosti povezali nekoliko napada domaći deficit brzo je narastao do minus devet (38:47), nakon čega je i Pipan bio primoran pozvati minutu odmora te zaustaviti daljnje propadanje, pokazat će se, bezuspješno.

Koš faul Wrighta, zatim trica Rudeža i polaganje Rozića pa ponovno četiri ubačaja Wrighta Cibonu su odveli i na plus 20 (40:60) (serija 20-2), što je bio i trenutak koji je prelomio ovaj susret i Cibonu dvokorakom odveo u finale.

Zadrani su u tim minutama izgledali potpuno izgubljeno, bez reda u organizaciji napada, s niskom dozom agresivnosti u obrani, dok je slovenski trener pokušavao "pogoditi" petorku s nizom vrlo zanimljivih izmjena i taktičkih postavki, što je bitno olakšalo i njegovom kolegi na suprotnoj strani.

Ostatak susreta Cibona je bez ikakvih poteškoća branila visoku prednost, što i nije bilo za čuditi, jer su demoralizirani Zadrani bili isuviše laka meta preporođenim gostima koji su tako nastavili svoju veliku seriju nepobjedivosti. Konačan rezultat za kraj polufinalne serije na kraju je glasio 62:85.

Jedini relativno raspoloženi kod Zadra bili su Vrbanc i Delaš s po 13 ubačaja te Ivanov koji je zabio tri manje, dok je Cibonu s druge strane predvodila četvorka Rudež (15), Wright (14), Rozić (14) i Kus(12).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.05.2012. u 09:53
    nećemo sad ni pretjerivat kaj se tiče međusobnih podbadanja... gazi purgere/zadrane stvarno mislim da se ne treba spominjat... kad ja kažem gazi zadrane ne mislim da ih prvo sve prebijemo i onda gazimo po njima, mislim na to da ih se razvali igrački i rezultatski na terenu (uostalom i kaže se nakon... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.05.2012. u 01:23
    Pitaj smogovce sto su vikali u Zadru u regularnom dijelu prvenstva....itekako su vrijeđali...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.05.2012. u 00:25
    Meni nije normalno da se vrijeđa protivnika i to na vlastito priznanje već godinama. I to ne samo Tornado već obična publika, od djeteta do starca. Fala Bogu u Zagrebu toga nema ni kod Smogovaca, a kamoli starijih navijača. Zato me to i privlači, nebum djete odgajal da viče "Ubi Zadrane", "Gazi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • vlacng19.05.2012. u 18:27
     Pa tako i razmisljas tako da nemas potrebe stavit..
    vlacng
  • Obrisan korisnik19.05.2012. u 17:57
    ocu prijatelju
    Obrisan korisnik