Košarka

CSKA do desetog naslova u nizu

Branimir Korać • nedjelja, 20.05.2012.
CSKA do desetog naslova u nizu
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Moskovski CSKA trokorakom je završio posao u finalu ruskog doigravanja. Pobjedom u gostima 90:75 osigurali su naslov prvaka ostavivši Himki još jednom korak prekratkim...

Dominacija CSKA u ruskom prvenstvu se nastavlja. I deseti put zaredom su uzeli naslov prvaka, a posljednji koji su uspjeli završiti ispred Moskovljana i otkinuti im naslov prvaka bili su košarkaši Ural Greata 2002. godine. Momčad iz Perma je ujedno i jedina koja je uz CSKA uzela naslov prvaka Rusije od raspada Sovjetskog Saveza, bilo je to 2001. i 2002. godine, a svi ostali naslovi od 1992. godine završili su u vitrinama CSKA.

Jonas Kazlauskas: "Sretni smo zbog ovog naslova jer smo u finalnu seriju ušli u teškom psihičkom stanju. Igrači s klupe su jako pomogli, posebno u prvoj utakmici. Momčad Himkija jako dobro poznajemo, u posljednjih godinu i pol kako vodim CSKA odigrali smo puno međusobnih dvoboja, igrači se znaju i iz reprezentacije i bilo je teško očekivati nešto novo u ovoj seriji. Očekivali smo tešku borbu, posebno nam je teško bilo u trećoj utakmici, ali logično je da imamo padove tijekom 40 minuta. Da nemamo, ne bi nas bilo zanimljivo gledati."

Očekivalo se kako će finalna serija protiv Himkija biti teža, posebno nakon šokantnog poraza u finalu Eurolige, ali niti taj poraz, a niti gubitak Andreja Kirilenka u prvom susretu finalne serije, nisu usporili Moskovljane koji su uzeli tri uvjerljive pobjede.

Niti jedan od tri finalna dvoboja nije završio s razlikom manjom od 15 poena, a upravo toliko je bilo u posljednjem dvoboju koji je CSKA riješio u svoju korist 90:75.

I u tom dvoboju su košarkaši CSKA potpuno dominirali, brzo stvorili prednost, međutim Himki se uspio vratiti i spustiti zaostatak na svega pet poena uoči posljednjih deset minuta. Ipak, tu gosti ponovno podižu igru, odvajaju se i odnose još jedan naslov prvaka.

Aleksej Šved s 18 poena bio je najučinkovitiji u redovima CSKA u trećoj utakmici, a slijedio ga je sa 17 poena Nenad Krstić: Kod Himkija su još jednu dobru utakmicu odradili naši internacionalci pa je tako Krešo Lončar ubacio 17 poena uz šest skokova, a Zoran Planinić deset poena uz pet skokova. Treba istaknuti i vrlo dobrog Vitalija Fridzona koji je s 20 poena predvodio strijelce Himkija.

Rusko prvenstvo, finale
Himki - CSKA Moskva 75:90 (0-3)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!