Zimski sportovi

NHL: Kingsi za upotpunjavanje "metle", Coyotesi za ostanak u igri

Ivan Dominik • nedjelja, 20.05.2012.
NHL: Kingsi za upotpunjavanje "metle", Coyotesi za ostanak u igri
Foto: EPA

Četvrta utakmica finala Zapadne konferencije mogla bi biti i posljednja ove sezone jer ekipa Los Angeles Kingsa na domaćem ledu traži samo jednu pobjedu koja joj je dovoljna za prolaz u finale Stanley Cupa. Dok su košarkaške momčadi Lakersa i Clippersa iz Grada anđela pred eliminacijom u NBA doigravanju, Kingsi igraju najljepši i zasad, čini se, najbolji hokej u NHL-u te očekuju prvi plasman u finale lige nakon 19 godina čekanja...

LA Kingsi nalaze se u sjajnoj poziciji da nakon gotovo dva desetljeća i 1993. godine uđu u finale NHL lige. To će igrači Darryla Suttera pokušati ostvariti u drugoj domaćoj utakmici i ukupno četvrtom susretu ovih dvaju ekipa, a budući da Kingsi vode 3-0 u seriji, četvrta bi pobjeda značila "metlu" Phoenixa i prolaz "Kraljeva" u finale. Svi argumenti, brojevi i sve statistike idu domaćima u korist jer imaju dublju momčad, širu klupu, najbolji igrači su u vrhunskoj formi, vratar Kingsa, Jonathan Quick je superioran i dosad je Coyotesima dozvolio samo tri gola u isto toliko utakmica, dok su njegovi suigrači zabili deset. Obje ekipe su kompletne i ostaje samo za vidjeti hoće li Phoenix izboriti još jednu domaću utakmicu ili će im ova u Staples Centru biti i posljednja u sezoni.

Los Angeles Kings

Sjajni domaćini s osmog su mjesta Zapada izborenog u posljednjim kolima "regularne" sezone došli do finala konferencije i to na sam prag pobjede u njoj. Izvrsno tempirana forma igrača postavila je Kingse u položaj glavnog favorita za naslov prvaka, a prije nego što zaigraju u finalu lige trebaju slaviti u samo još jednoj utakmici. Pobjedom u drugom domaćem dvoboju pred svojim navijačima upisali bi Kingsi devetu pobjedu zaredom i 11. iz 12 utakmica.

Momčad je kompletna i, što je najvažnije, većina je igrača u vrhunskoj formi te je cijela ekipa kompaktna, dobro uigrana i ukomponirana što daje i ovakve rezultate. Prva "violina" momčadi je zasigurno vratar Jonathan Quick koji je primio samo deset golova u zadnjih deset utakmica, a u ovoj seriji samo tri. Quick ima i 12 uzastopnih utakmica s postotkom obrana preko 90 posto što nema niti jedan preostali vratar u doigravanju, dok je vodeći u tri od četiri kategorije za najboljeg vratara sezone.

Ekipa je kompletna i ozljeda nema, a najviše pozornost plijeni dugačka klupa te također dug popis igrača koji igraju na vrhunskoj razini. Kapetan Dustin Brown predvodi domaći napad, a uz njega je najbolji Slovenac Anže Kopitar, koji je u nevjerojatnoj formi te je ostvario deset bodova u zadnjih sedam utakmica, a od toga barem jedan bod u zadnjih šest utakmica zaredom. Osim njih dvojice odlična je i treća linija u kojoj se najviše ističe grinder Dwight King koji ima četiri gola u dosadašnje tri utakmice protiv 'Yotesa, dok su sjajni Jarrett Stoll i Trevor Lewis. Dominaciju Kingsa u napadačkom dijelu potvrđuje i Jeff Carter, dok obranu drži mladi Drew Doughty.

Phoenix Coyotes

Momčadi Davea Tippetta kristalno je jasna situacija u kojoj se nalaze. Teško je vjerovati u pobjedu nakon zaostatka od 3-0 jer je to teško moguće, ali je ipak ostvarivo. Dosad su u povijesti NHL-a samo tri ekipe pobjeđivale u serijama doigravanja nakon deficita od tri pobjede, a zadnji koji su to uspjeli bili su igrači Philadelphije, 2010. godine u polufinalu Istoka, koji su se vratili čak i nakon minusa od 3:0 u sedmoj utakmici te su golom današnjeg igrača Kingsa Simona Gagnea na asistenciju, također današnjeg Kingsa Mikea Richardsa, uspjeli napisati povijest.

No, Coyotesi su suviše neiskusni u doigravanju za takav pothvat, ali će se sigurno boriti do kraja posljednje utakmice, bila to ova ili neka sljedeća. Dobra vijest za momčad iz Glendalea jest povratak dvojice važnih igrača u kadar. Branič Adrien Aucoin pojačat će agresivnost, dok će se Čeh Martin Hanzal vratiti u svoju liniju s Radimom Vrbatom i Rayom Whitneyjem, koji u zadnjih šest utakmica nisu ostvarili ni boda.

Zabrinjavajuća je i povijest i forma igrača Phoenixa, a ne obećavaju ni statistike. Svi su svjesni nadmoći Kingsa, ali bi to mogao biti "dvosjekli mač" i Phoenix još uvijek može reći svoju zadnju riječ. Kapetan Shane Doan jedini je u kako-tako dobroj formi od svojih suigrača, a on će morati povesti i inspirirati svoju ekipu da daju sve od sebe u ovoj, a i u eventualnih nekoliko utakmica - jer hokej je već nebrojeno mnogo puta dokazao da su čuda moguća.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!