Automoto

Lorenzo: "Popustiš li i najmanje u koncentraciji, vrlo lako ćeš se naći izvan staze"

Maja Giljanović • ponedjeljak, 21.05.2012.
Lorenzo: "Popustiš li i najmanje u koncentraciji, vrlo lako ćeš se naći izvan staze"

Škakljive uvjete na stazi Bugatti u Le Mansu najbolje su svladala tri svjetska prvaka, 25 bodova i vodstvo u ukupnom poretku uzeo je svjetski prvak prije dvije godine Jorge Lorenzo, sedmerostruki MotoGP prvak svijeta Valentino Rossi nakon pune godine dana vratio se na podij i to na drugo mjesto, a dvostruki i aktualni svjetski prvak Casey Stoner trećim je mjestom ispustio ukupno vodstvo.

Bivši svjetski prvak Jorge Lorenzo u Francuskoj je ubio dvije muhe jednim udarcem, startao je s četvrte pozicije, ali na kraju je i osvojio Veliku nagradu u Le Mansu i vratio vodstvo u ukupnom poretku. "Bilo je vrlo teško cijelu utrku koncentraciju održati na visokom nivou, komplicirano je i na suhom, a kamoli po kiši. Imaš osjećaj da utrka traje puno dulje i cijelo vrijeme moraš biti vrlo usredotočen i zapamtiti koji su zavoji skliski, zaboraviš li na samo jednog, vrlo lako se možeš naći izvan staze. Startao sam vrlo odlučno i ni u trenucima kad mi je Casey puhao za vratom nisam gubio koncentraciju. Bilo bi vrlo lako pod pritiskom pogriješiti, ali nisam žurio, pričekao sam nekoliko krugova da vidim kako se stvari odvijaju i tek tada ubrzao i stvorio ključnu prednost".

Od trećeg mjesta u Le Mansu prošle sezone do jučerašnjeg drugog mjesta ponovno na stazi Bugatti prošlo je 365 dana, u međuvremenu Valentino Rossi jednom je bio četvrti, jednom peti, četiri puta šesti, dvaput sedmi, dvaput deveti, triput 10., a triput je odustao.

Širok osmijeh sedmerostrukog MotoGP i ukupno deveterostrukog prvaka svijeta sigurno je stoga bio iskren: "Stvarno sam sretan, presretan. Znali smo da u ovakvim uvjetima na stazi imamo svoje šanse i dali smo sve od sebe da ih ne bacimo u vjetar. Dobro sam startao" (iz trećeg startnog reda, nap. a.) "odmah se na početku probio u poretku i doveo u poziciju da prestignem dvije Yamahe i dođem iza leđa Stoneru. Nije mi bio prebrz, mogao sam ga pratiti, ali u jednom trenutku vizir mi se zamaglio i bio sam prisiljen na nekoliko krugova usporiti", objasnio je.

"Čim sam bio u poziciji ponovno sam prestigao Crutchlowa i Doviziosa, a kad sam shvatio da ponovno mogu uhvatiti i Stonera, dao sam puni gas. Utrka je bila odlična, zaista sam uživao u nadmudrivanju sa Stonerom. Svaka čast i ekipi za način na koji su pripremili motor, oni su zaslužni što sam bio kompetitivan sve do posljednjeg kruga. Sada samo moramo nastaviti s dobrim radom i ponoviti ovakvu utrku i na suhom, glavni cilj mora nam biti napraviti novi korak naprijed i još se približiti vodećima, zaključio je Rossi.

Casey Stoner je osvojio treće mjesto i izgubio čelo u ukupnom poretku. "Ne mogu biti nezadovoljan, napravili smo sve što smo u ovom trenutku mogli i podij je dobar rezultat. U trenutku kad je kiša prestala i staza postala manje mokra, temperatura guma previše nam je narasla, imao sam velikih poteškoća s kontrolom motora i mislio sam da će me sva trojica, Valentino, Cal i Dovi prestići. Borba s Valentinom bila je odlična, izmjenjivali smo se na drugom mjestu, ali u konačnici je bio prebrz i više ga nisam mogao uhvatiti".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!