Nogomet

Šuker: "Hrvatska škola nogometa može biti naš brand u svijetu"

Iz Čakovca:Ivana Strahija • srijeda, 23.05.2012.
Šuker: "Hrvatska škola nogometa može biti naš brand u svijetu"
Foto: Ivana Strahija

Kad u srpnju bude održana sjednica Skupštine HNS-a, Davor Šuker će biti vjerojatno jedini kandidat za predsjednika. Iako je proteklo razdoblje proveo van žiže javnosti, Šuker se čini spremnim prihvatiti teških zadataka koji predstoje, a najpreče mu je ujedinjenje nogometne Hrvatske i stvaranje dodatnih vrijednosti, poput hrvatske škole nogometa.

"Moram se zahvaliti svim savezima koji su mi dali potporu", kazao je Davor Šuker nakon dobivanja jednoglasne podrške međimurskih nogometnih vođa te novinarima uputio apel novinarima: "Molim vas da ne omalovažavate ljude iz županijskih sredina, ni jedan predsjednik u ni jedno sportu bez njih ne može uspjeti. Neću se nikad umoriti od dolaska u male sredine", dodao je budući predsjednik HNS-a, uz napomenu da zna kako im pomoći.

No, o tome planu nije želio dalje elaborirati: "Sačekajmo još mjesec i pol dana, 5. srpnja će biti sjednica Skupštine HNS-a. Proteklih godinu i pol dana proveo sam mirno, moram zahvaliti Vlatku Markoviću, no isto tako moram naglasiti da nisam dobio ključ za 14 idućih godina vlasti, već mi to povjerenje daju na svakoj skupštini članovi. Ako ne budem dobro radio, otporu neću dobiti."

Još je rekao: "Nitko nije došao da nekog prevari ili navuče na svoju stranu, vjerujem da je podrška koju sam dobio iskrena. Zato smatram da moramo sve učiniti u HNS-u da pomognemo županijskim savezima."

Slika 3 od 3.
Foto: Ivana Strahija

Ipak, Šuker ima sasvim određenu ideju o tome kako želi pomoći napretku hrvatskog nogometa: "Postoji nizozemska škola nogometa, kao i ona španjolska te francuska, zašto ne bi postojala i hrvatska? To bi mogao biti brand u svijetu."

Svjestan je novi predsjednik da ima mnogo problema, neke je čuo i na sjednici Međimurskog nogometnog saveza, te je kazao: "Problema ima mnogo, no okupit ćemo u Hrvatskom nogometnom savezu prave ljude, da Izvršni odbor bude jak i da predstavlja ono najbolje u hrvatskom nogometu te da se donose odluke koje će biti na dobrobit našeg nogometa."

Nije Šukera zaobišlo pitanje o Varaždinu i Međimurju, klubovima koji su u upravo završenoj sezoni potonuli dublje no ikad: "Nadam se da se takvo što više nikad neće dogoditi. Želim Varteksu od sveg srca da se financijski digne na nulu a natjecateljski da se vrati u dane stare slave kad se natjecao u Europi."

Osim problema, Šuker nasljeđuje i sukob na relaciji HNS – Ministarstvo sporta, pa smo ga upitali kako on gleda na situaciju u kojoj ministar najavljuje inspekcijske nadzore: "Davor Šuker i HNS poštivat će sve institucije države i želim da što prije bude pravi radni sastanak, javni, a već 5. srpnja čut ćete i konkretne stvari po tom pitanju. Želim također naglasiti da se u Hrvatskoj nitko neće moći skrivati, želimo da sve bude transparentno, jer ja ne polažem račune samo ovdje već danas-sutra i pri Uefi i Fifi. Nogomet je veliki biznis, to svi moramo shvatiti."

Što se same sjednice HNS-ove Skupštine tiče, problema oko izbora ne bi trebalo biti je za sad protukandidata nema. O tome je Šuker Sportnetu kazao: "Po statutu svaki kandidat treba podršku devet županijskih saveza, ne vjerujem da će u srpnju biti protukandidata. Ali za dvije godine, zašto ne, bilo bi dobro. Naravno sve ovisi o mome radu, ako ljudi budu zadovoljni podrška neće izostati."

Međimurci znaju izabrati

U "histeriji" oko izbora predsjednika pred godinu i pol dana neki su savezi izabrali krivu stranu i sigurno osjetili posljedice toga, no Međimurci su podržali Vlatka Markovića, i nisu pogriješili.

Nije stoga trebalo začuditi da su odmah po objavi da će biti izvanredne sjednice Skupštine HNS-a sazvali vlastitu sjednicu, iako su onu redovnu održali pred jedva dva mjeseca. Iskazivanje podrške novom predsjedniku bilo je važno, a za Sportnet je predsjednik Mato Kljajić objasnio o čemu se radi.

Slika 2 od 2.
Foto: Ivana Strahija

"Ova je sjednica bila izvanredna, sazvana isključivo zbog iskazivanja podrške Davoru Šukeru", bez imalo krzmanja kazao je Kljajić. Na pitanje je li to popločavanje puta za novu nogometnu vladu u kojoj se Međimurci nadaju zadržati dosadašnje pozicije (članovi Izvršnog odbora, Disciplinske i Natjecateljske komisije), odgovorio je: "Prošli smo puta bili na ispravnoj strani, nema razloga da ne budemo i ovaj puta. Smatramo da je pobjednička strana važna."

"Skupština će ovog puta samo dopuniti članstvo u Izvršnom odboru, pa će sve ostati manje-više jednako. Naravno da se nadam da ćemo i u idućem mandatu imati ljude na važnim mjestima, koji će moći pomoći međimurskom nogometu."

Šuker je međutim simpatije pokupio i svojim nastupom pred međimurskim skupštinarima, koji su ga jednoglasno podržali. "Strasti na terenu se smiruju, a Davor Šuker je jasno kazao da mu je cilj pomiriti 'zaraćene' strane, sjever i jug, i konačno donijeti mir po tom pitanju. Trebamo kompromis u cijeloj Hrvatskoj i jedinstvo cijele zemlje, to je jedini način za uspjeh nogometa."

Dvije druge lige

Pred godinu i pol dana članom Izvršnog odbora HNS-a postao je Stjepan Križarić, koji je za Sportnet komentirao trenutnu situaciju s Drugom HNL. O tom rangu natjecanja nema još definitivne odluke, ne zna se hoće li bivši prvoligaši dobiti drugoligaška prava ili neće.

Slika 1 od 1.
Foto: Ivana Strahija

Posebno je interesantna situacija s Varaždinom, a Križarić kaže: "Prema odluci Komisije za licenciranje, Varaždin nema šanse. No, tu postoji niz pitanja koje treba riješiti. Izvršni odbor nije potvrdio sastav Druge lige, a naravno postoji i veliko breme Gorice, u situaciji koja je sad na sudu i nikome nije na korist. I zbog tog slučaja se sad ide strože prema Šibeniku, Karlovcu, Varaždinu i Međimurju."

To naravno ne zvuči dobro po sjeverozapad, koji neće imati ni jednog drugoligaša: "Treba biti pošten i reći da smo uspjeli izdvojiti Treću HNL Sjever, koja će u idućem razdoblju pokazati svoju vrijednost. Na istom tom sastanku smo ujedno tražili da kad Liga 10 zaživi, budu i dvije druge lige po deset klubova. Da bi se to ostvarilo, mi moramo početi s radom već sada, klubovi moraju krenuti s inicijativom, da do srpnja odluka bude spremna za glasovanje i da se tako igra od 2013./2014. Mislim da je 30 klubova u prva dva ranga odlična brojka, savršena za našu zemlju."

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometHNLTeme tjedna
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • The Phantom24.05.2012. u 14:23
    Šuker o brandu- neprocjenjivo!
    The Phantom
  • Obrisan korisnik24.05.2012. u 13:28
    suker je bio dobar igrac ali je glup kao noc, kao sto je i vecian nogometasa, ne sve ali vecina. prema tome nakon metuzalema markovica opet nam se lose pise
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.05.2012. u 23:54
    Je li to Šuker priča o onoj školi nogometa koja je dala braću Kovač, Petrića, Klasnića, Rakitića, Šimunića, Eduarda...? Po čemu je prepoznatljiva ta škola nogometa? Koliko kvalitetnih nogometaša "diplomira" svake godine? Ako je "brand", treba ga zaštititi - ali što čini taj... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.05.2012. u 19:09
    Šuker ili Marković marionete,kada i malo djete zna tko vuče sve konce
    Obrisan korisnik
  • ManchaVerde23.05.2012. u 14:10
    Nemoj zaboravit da i rijec brend mora biti unutra...
    ManchaVerde