Zimski sportovi

Video: Efikasni Devilsi okrenuli seriju za jednu pobjedu zaostatka od finala

Ivan Dominik • četvrtak, 24.05.2012.
Video: Efikasni Devilsi okrenuli seriju za jednu pobjedu zaostatka od finala

Jako čudna i dosad neviđena utakmica Rangersa i Devilsa u doigravanju odigrana je u noći sa srijede u New Yorku. Peta utakmica finalne serije Istoka u Madison Square Gardenu bila je najavljivana kao moguće ključna, a takvom bi se mogla pokazati već u petak u Newarku. Naime, u utakmici u kojoj je Martin Brodeur konstantno griješio i u kojoj je Henrik Lundqvist primio pet golova, bolje su se snašli Devilsi te su odnijeli pobjedu od 5:2, okrenuli seriju na svoju stranu te sada vode 3-2 i mogu je završiti ukoliko pobjede u idućoj utakmici koja se igra na njihovom ledu...

New York Rangersi napravili su potpuno netipičnu stvar za sebe u petoj utakmici finala doigravanja Istočne konferencije. Kiks.

Nakon što su s New Jersey Devilsima podijelili pobjedu i poraz u svojoj i gostujućoj dvorani, serija je po drugi puta preseljena u Veliku jabuku, a drugi puta su i Devilsi upisali pobjedu na ledu Njujorčana u ovoj seriji. Od samog starta dvoboja bilo je jasno kako će to biti "paklena" utakmica, a Devilsi se u takvim uvjetima očito bolje snalaze.

Zach Parise, napadač Devilsa: "Nije bilo baš najljepše. Mislim da je ovo bio najduže razdoblje, možda u čitavom doigravanju, da nismo bili oštri. Nismo blokirali udarce i igrače kako treba, mislim da su oni igrali dobro, i mogli su mnogo postići tom igrom. Ovo nije bila naša najbolja partija, ali smo se izvukli i išuljali odavde s pobjedom, a to je sve što je važno."

Već nakon nepune tri minute igre u prvom periodu Stephen Gionta, brat mnogo poznatijeg desnog krila Canadiensa, Briana, uspio se izboriti za pak ispred Henrika Lundqvista nakon kombinacije Stevea Berniera i Marka Faynea te udarca potonjeg. Gionta je uzeo odbijeni pak te ga je smjestio u mrežu Šveđaninova gola brzom reakcijom backhandom.

Poslije minimalnog vodstva gostiju, niti jedna momčad nije ništa promijenila u svojoj igri, čime je više profitirao sastav Petera DeBoera. Samo 90 sekundi nakon gola Gionte za Devilse je na 2:0 povisio Patrik Eliaš na asistencije Adama Henriquea i Ilje Kovalčuka. Rusu je to bila deveta asistencija, a kod pogotka legendarnog Čeha pripomogao je i Artem Anisimov od čije se klizaljke pak odbio te skrenuo u gol Rangersa.

Niti tada Devilsi nisu stali popuštati u svojoj igri te su, za razliku od domaće momčadi, imali više udaraca na gol. Takva se igra gotovo uvijek isplati, a isto se dogodilo i Devilsima koji su poslije samo deset minuta igre u utakmici došli do prednosti od tri zgoditka. U kontri je najbolje reagirao Travis Zajac postigavši svoj sedmi gol u doigravanju na sedmu asistenciju Zacha Parisea, dok je cijelu akciju započeo Bryce Salvador, koji je također imao utjecaja na treći gol Devilsa u mreži Ragsa.

Martin Brodeur, vratar Devilsa: "Smatram da gubitak vodstva od tri pogotka, povratak u utakmicu i pobjeda kasnim golovima pokazuje mnogo. Mislim da smo ostali dobro ukomponirani iako smo imali nekoliko loših faza. Čak i kod drugog gola nisam siguran još je li pak (Callahan) puknuo unutra ili ne. No, mi smo samo nastavljali igrati svoju igru, nismo je razvijali najbolje, ali smo ipak pobijedili."

No, prva trećina nije završena visokim vodstvom gostiju jer su se Rangersi u drugom dijelu iste malo trgnuli i zaigrali bolje. Malo više od četiri minute prije isteka vremena u prvih 20 minuta za 3:1 je zabio Brandon Prust i tada je krenuo povratak ekipe iz New Yorka. Prustu su asistirali u toj utakmici sjajni Ruslan Fedotenko te Derek Stepan, a u drugoj trećini, i to nakon samo 32 sekunde igre, je kapetan Ryan Callahan uspio smanjiti prednost Devilsa s(p)retnim golom nakon udaraca povratnika u momčad Brandona Dubinskyja i Artema Anisimova.

Bio je to jedini zgoditak u drugoj trećini, a u posljednjoj se ponovno dogodio "vatromet". Svoj povratak u utakmicu Rangersi su režirali do kraja pa je, nakon kardinalne greške Martina Brodeura koji je napustio gol, potom nije izbacio pak iz trećine da bi se loše postavio u povratku na vrata, izjednačio Marian Gaborik. Slovak je uzeo poklon Brodeura i postavio 3:3 za veliko oduševljenje u Gardenu.

Međutim, Devilsi su tada krenuli "od nule", ponovno bili bolja momčad na ledu te su strpljivom i agresivnom igrom gradili situacije za svoj novi ubod u srca navijača Rangersa. Kasno u zadnjoj trećini, samo nešto više od četiri minute preostale igre, odlučujući i pobjednički gol zabio je Ryan Carter na asistencije Mareka Zidlickyja i strijelca prvog gola, Stephena Gionte. Taj je gol u potpunosti srušio nade ekipe Johna Tortorelle, koja nije više imala snage za novi povratak u susret. Stoga je 32 sekunde prije kraja Zach Parise postavio konačnih 5:3 na desetu asistenciju Ilje Kovalčuka, kojom se Rus probio na vodeće mjesto najboljih asistenata doigravanja, dok je sekundarna upisana Marku Fayneu.

Posljednjim zvukom sirene na susretu Devilsi su uspjeli preokrenuti seriju te povesti u njoj s 3-2, a o svojoj će sudbini sami odlučivati već u petak. U svom Prudential Centru dočekat će "ranjene" Rangerse, a pobjedom bi se mogli plasirati u svoje prvo finale Stanley Cupa nakon davne 2003. godine. Vrlo čudna peta utakmica u kojoj je zabijeno osam golova pokazala je i da Lundqvist i Brodeur mogu imati loš dan, ali se on više do kraja serije ne smije ponoviti niti jednom vrataru jer je gotova uvodna faza. Samo 17 udaraca Devilsa bilo je dovoljno za trijumf u petoj bitci za rijeku Hudson, dok 28 udaraca Rangersa nije bilo dovoljno za pobjedu kod kuće.

Stoga se ne zna što da se očekuje u idućem susretu, koji bi prema svemu sudeći, mogao otići na bilo koju stranu, a to bi značilo prolaz Devilsa ili sedmu utakmicu u Gardenu. Ništa novo u NHL-u, uzbuđenja nikad dosta.

NHL liga, finale doigravanja Istočne konferencije, peta utakmica, 23. svibnja 2012.:

New York Rangers - New Jersey Devils 3:5 (2-3)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.05.2012. u 11:49
    Bravo Devilsi! Sad pokusat zavrsit posao u subotu!
    Obrisan korisnik