Liga prvaka - Završnica, finale, 27.05.2012.
Kiel
Kiel 26:21 Atletico de Madrid
Atletico de Madrid

Kiel potvrdio ono što svi pričaju, najbolji je na svijetu

Branimir Korać • nedjelja, 27.05.2012.
Kiel potvrdio ono što svi pričaju, najbolji je na svijetu
Foto: EPA

Rukometaši Kiela novi su prvaci Europe. Nijemci su na krilima sjajnih Omeyera i Anderssona slavili protiv madridskog Atletica 26:21 i apsolutno zasluženo odnijeli naslov, svoj treći u povijesti. Previše "crnih rupa" u igri stajalo je Španjolce bilo kakve rezultatske neizvjesnosti protiv sjajnog Kiela koji je serijom 5:0 u drugom dijelu prvog poluvremena stekao kontrolu nad utakmicom i više nije dopustio Španjolcima povratak...

THW Kiel - Atletico Madrid 26:21 (13:10)

Liga prvaka, finale, Köln, gledatelja 20000

Suci: Nenad Nikolić, Dušan Stojković (Srbija)

THW Kiel: Omeyer (20 obrana), Andersson 7, Lundström, Sprenger, Ahlm 2, Kubes, Reichmann, Zeitz, Palmarsson 3, Narcisse 2, Ilić 3(2), Klein 3, Jicha 6(2)
Trener: Gislason

Atletico Madrid: Hombrados (1 obrana), Šterbik (9 obrana), Diez, Edu 1, Fernandez 3, Källman 1, Markussen 1, Aguinagalde 3, Davis, Parrondo, Abalo 4, Rodriguez 1, Canellas 3, Entrerrios, Dinart, Lazarov 5(2)
Trener: Dujšebaev.

Sedmerci: THW Kiel 3/4, Atletico Madrid 2/4

Isključenja: THW Kiel 14 minuta (Sprenger, Andersson 2, Zeitz, Klein, Jicha 2), Atletico Madrid 16 minuta (Aguinagalde 2, Parrondo 3, Abalo, Rodriguez, Dinart)

Zar je netko sumnjao? Kiel je definitivno najbolja momčad u današnjem rukometu, a to su potvrdili i na ovom Final Fouru u Kölnu. Čak niti jaki madridski Atletico nije im mogao parirati, Omeyer je bio u pravom izdanju, a kada je tako, onda je i Kiel gotovo nepobjediv. Kada se tome doda i vrlo dobra obrambena prezentacija, jasno je da njemačkog i novog europskog prvaka teško itko može svladati.

Finalni sraz s Atleticom je ponudio rezultatsku neizvjesnost tek u većem dijelu prvog poluvremena i na startu drugog. Međutim, Španjolci nisu bili najraspoloženiji, propustili su previše prilika za povratak u susret u drugom dijelu, a kada je Kielov napad ponovno proradio, bilo je gotovo. Prednost je rasla i do visokih plus šest i prvak Europe je bio poznat.

Prvo ime finala bio je Omeyer koji je obranio 20 lopti, a u napadačkom dijelu Kiel je predvodio Kim Andersson sa sedam golova od čega većinu u početnoj fazi susreta kada je držao svoju momčad u rezultatskoj ravnoteži.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Španjolci nisu imali vratara na Omeyerovoj razini, Šterbik je branio najvećim dijelom susreta, međutim obranio je 11 lopti manje od Francuza dok je Hombrados imao tek jednu obranu. Napadački, najefikasniji je bio Lazarov s pet golova.

Trebalo je vremena Kielu da uhvati "radnu temperaturu", međutim kada su krenuli, Atletico više nije imao odgovora. Za to su bili djelomično i sami krivi, igrali su vrlo loše s igračem više i unatoč tome što su imali prilika i odvojiti se nakon što su većim dijelom prvog poluvremena vodili s gol-dva prednosti, nisu to koristili.

Kielov preokret je krenuo od 9:7 za Atletico kada su napravili seriju 6:0 i to tako što su prvo imali jednog, a zatim i dva igrača manje. Nije smetalo. Palmarsson i Ilić su u tom razdoblju od šest Kielovih postigli pet pogodaka, priključio se Omeyer obranom penala Lazarovu i s nekoliko obrana iz igre, a napad Atletica u tom razdoblju izgledao je vrlo konfuzno. Seriju promašaja i izgubljenih lopti napokon je prekinuo Lazarov pogotkom za 13:10 i to je bio rezultat prvog poluvremena.

Talant Dujšebaev na poluvremenu ipak nije odlučio promijeniti vratara iako je Šterbik u prvom dijelu imao svega dvije obrane. Isprva mu se to isplatilo jer je vratar Atletica dobro otvorio drugih 30 minute, nanizao nekoliko obrana, no isto je radio i Omeyer na drugoj strani.

Ipak Atletico se uspio primaknuti i smanjiti zaostatak na 14:13 nakon što je uspješan bio Canellas, no ponovno ulaze u probleme u napadu, Kiel niže pogotke i s dva gola Kleina te po jednim Jiche i Anderssona bježi na 18:13. U tom razdoblju prvo ime je bio Omeyer koji je branio sve što je išlo prema vratima, među igrače Atletica se uvukla nesigurnost pa je sedmerac promašio Canellas i polako smo počeli dobivati odgovor na pitanje tko će biti novi prvak Europe.

U posljednjih deset minuta Kiel je ušao s ugodnih plus pet, imao je dva igrača više, psihološku prednost na svojoj strani i bilo je samo pitanje s koliko razlike će na kraju slaviti.

Uspjeli su Španjolci malo razdrmati Kiel s tri uzastopna pogotka koja su ih približila na 22:19, no onda je Narcisse tri i pol minute prije kraja zabio za 23:19 i priči je bio kraj.

Završilo je pobjedom Kiela 26:21 i nitko ne može pronaći niti najmanju mrlju na ovom naslovu. Ove sezone su izgledali najbolje i najkonstantnije među svim momčadima u Ligi prvaka i zasluženo su uzeli treći naslov u povijesti. Titulama iz 2007. i 2010. godine pridružili su i ovu te na tronu naslijedili Barcelonu. Velika Barca nije pronašla svoje mjesto na završnom turniru, no i da je, to ne bi vjerojatno ništa promijenilo. Kiel je jednostavno bio prejak za sve protivnike i proslavlja naslov prvaka.

Liga prvaka - Završnica

finale

Kiel26:21Atletico de Madrid

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.05.2012. u 22:01
    2. najteži posle montepelliera oni su ih pobjedili 24:23
    Obrisan korisnik
  • Ronaldo927.05.2012. u 19:50
    Zagreb im je bio najteži protivnik
    Ronaldo9