Tenis

Azarenka bila na konopcima, ekspresne Radwanska i Na Li

Branimir Korać • ponedjeljak, 28.05.2012.
Azarenka bila na konopcima, ekspresne Radwanska i Na Li
Foto: EPA

Malo je nedostajalo za prvo veliko iznenađenje ovogodišnjeg izdanja Roland Garrosa. Viktoria Azarenka se uspjela spasiti od poraza protiv Brianti dok preostale visokopostavljene igračice nisu imale problema...

Prvo kolo Roland Garrosa umalo je ponudilo senzacionalan poraz Viktorije Azarenke protiv Talijanke Alberte Brianti. Prva igračica svijeta je bila u minusu 7:6, 4:0 i Brianti je nizala break lopte te se činilo kako se nalazi u bezizlaznoj situaciji. Međutim uspjela je stabilizirati igru i na kraju ipak slaviti unatoč čak 60 neforsiranih pogrešaka.

Viktoria Azarenka: "60 neforsiranih pogrešaka? To dovoljno govori, jednostavno se dogodi loš dan. Prvi meč nikad nije lagan, ali mogu biti sretna. Upisala sam pobjedu unatoč 60 neforsiranih pogrešaka, mislim da je to dobar rezultat. Bilo bi puno lošije da sam imala 60 winnera i izgubila meč, pobjeda je na kraju bitna."

Pobjednica turnira u Bruxellesu od ovog vikenda, Agnieszka Radwanska, svladala je bez ikakvih problema za svega 49 minuta Bojanu Jovanovski. Poljakinja je u cijelom meču izgubila tek jedan gem i upisala očekivanu pobjedu.

Sedma nositeljica Li Na vrlo lako je prošla Rumunjku Soranu Cirsteu. 6:2, 6:1 bilo je dovoljno Kineskinji koja je u ne posebno zanimljivom dvoboju pokazala kako ne griješi puno dok je praktički svaku kraću lopticu Rumunjke kaznila i poentirala. Li je prikazala dobar tenis i ne bi trebalo čuditi ako ode vrlo daleko i ove godine. Podsjećamo, prošle godine je osvojila Roland Garros što znači da mora braniti podosta bodova i svaka pobjeda joj je izuzetno važna.

Iako je u Roland Garros došla u vrlo lošoj formi, Marion Bartoli je uspješno preskočila prvu prepreku. Karolina Pliškova nije bila neki veliki problem i Francuskinja je slavila s dva puta po 6:3.

Loš meč odigrala je Sabine Lisicki koja je neočekivano poražena od Bethanie Mattek-Sands. Amerikanka više voli brze terene, no ovdje je uhvatila Lisicki na spavanju i svladala je sa 6:4, 6:3. Razočaravajuć rezultat ostvarila je i Talijanka Roberta Vinci koja je poražena od Sofije Arvidsson 6:2, 4:6, 6:3.

15. nositeljica Dominikova Cibulkova imala je jednostavan posao protiv domaće igračice Kristine Mladenovic. Slovakinja je u oba seta dominirala i slavila sa 6:2, 6:1. Mladenovic je imala priličnih problema kada vi Cibulkova ubacila prvi servis, vrlo teško je uspostavljala igru te se na kraju oprostila ipak očekivanim porazom.

Su-Wei Hsieh je trebala biti lagan zalogaj za Flaviju Pennettu. Međutim, Pennetta je odigrala meč ispod svoje razine i tek u tri seta upisala pobjedu 6:7, 6:4, 6:2. Posebno u prvom setu izgledala je prilično loše, propustila previše prilika posebno na reternu i za to je kažnjena gubitkom seta. Ipak, u nastavku meča kvaliteta je došla do izražaja i upisala je pobjedu.

Zvonareva odustala

Vera Zvonareva je čekala do posljednjeg trenutka i pokušala nastupiti u Parizu, međutim nije išlo. Ozljeda ramena joj još uvijek stvara probleme i otkazala je nastup. "Rame još uvijek nije zaliječeno, ovo nikako nije moja godina. Moram se strpjeti i ozdraviti kako bih ponovno mogla nastupati bez bolova. Je li u opasnosti nastup u Londonu? Još uvijek ne znam, nisam razgovarala s liječnicima o tome, ne znam što da vam kažem", rekla je Zvonareva. Umjesto nje u glavni ždrijeb je kao lucky loser ušla Sesil Karatančeva i pregazila Mađaricu Timeu Babos sa 6:1, 6:0.

Dosta se mučila Jelena Janković koja je startala protiv Austrijanke Patricije Mayr-Achleitner. Austrijanku su u meču držale odlična realizacija break lopti (6/6) i manji broj neforsiranih pogrešaka (40:24). Ipak, u konačnici je Janković bila ta koja je izvukla pobjedu slavivši 1:6, 6:1, 7:5.

Simona Halep je u subotu igrala finale Bruxellesa i to joj se na kraju pokazalo kao otegotna okolnost u dvoboju protiv Petre Cetkovske. Cetkovska je lakše od očekivanja stigla do uvjerljive pobjede 6:1, 6:3, a Halep umjesto da naplati dobru formu iz Bruxellesa, razočarana napušta glavni ždrijeb turnira u Parizu.

Meč u kojem se moglo očekivati baš svašta bio je onaj između Nadije Petrove i Ivete Benešove. Dvoboj dvije vrlo ćudljive igračice na kraju je otišao na stranu Ruskinje koja je slavila 6:3, 6:3. Petrova je bila konstantnija i na kraju ipak imala manje pogrešaka od protivnice što joj je i donijelo pobjedu.

Španjolka Anabel Medina Garrigues očekivano je nadigrala Britanku Lauru Robson. Bez ikakvih problema Medina Garrigues je slavila sa 6:2, 6:1 upisavši u cijelom meču svega pet neforsiranih pogrešaka. Robson je bila ta koja je više napadala, ali je u konačnici i više griješila te je upisala uvjerljiv poraz protiv iskusne igračice koja je samo kažnjavala pogreške.

Neočekivan poraz upisala je 30. nositeljica, Njemica Mona Barthel. Ona je u prvom kolu igrala protiv Amerikanke Lauren Davis i očekivala lagan posao, no dogodilo se naprotiv da je Davis imala lagan posao. Amerikanka je projurila mečom slavivši s uvjerljivih 6:1, 6:1 protiv neraspoložene Njemice koja je imala 44 neforsirana pogreške, a Davis svega 11.

Jie Zheng je agresivnom igrom i čestim izlascima na mrežu slomila otpor Francuskinje Alize Cornet s dva puta po 6:4 prošla je u drugo kolo. Zheng je u cijelom susretu imala dvostruko više break lopti (14:7), radila konstantan pritisak na servis protivnice što joj se isplatilo.

Roland Garros, tenisačice, prvo kolo :
Dominika Cibulkova (Slovačka, 15) – Kristina Mladenovic (Francuska, WC) 6:2, 6:1
Lauren Davis (SAD, Q) – Mona Barthel (Njemačka, 30) 6:1, 6:1
Anabel Medina Garrrigues (Španjolska, 29) – Laura Robson (Velika Britanija, LL) 6:2, 6:1
Nadia Petrova (Rusija, 27) – Iveta Benešova (Češka) 6:3, 6:3
Vania King (SAD) – Galina Voskoboeva (Kazahstan) 6:4, 6:2
Yung-Jan Chan (Tajvan, Q) – Katerina Bondarenko (Ukrajina) 6:1, 7:6(8)
Jelena Janković (Srbija, 19) – Patricia Mayr-Achleitner (Austrija) 1:6, 6:1, 7:5
Olga Govorcova (Bjelorusija)- Romina Oprandi (Švicarska) 6:4, 6:1
Viktorija Azarenka (Bjelorusija, 1) – Alberta Brianti (Italija) 6:7(8), 6:4, 6:2
Jie Zheng (Kina, 31) – Alize Cornet (Francuska) 6:4, 6:4
Sesil Karatančeva (Kazahstan, LL) – Timea Babos (Mađarska) 6:1, 6:0
Na Li (Kina, 7) – Sorana Cirstea (Rumunjska) 6:2, 6:1
Christina McHale (SAD) – Kiki Bertens (Nizozemska, Q) 2:6, 6:4, 6:4
Chanelle Scheepers (Južna Afrika) – Laura Pous-Tio (Španjolska) 6:4, 2:6, 6:1
Petra Cetkovska (Češka, 24) – Simona Halep (Rumunjska) 6:1, 6:3
Bethanie Mattek-Sands (SAD) – Sabine Lisicki (Njemačka, 12) 6:4, 6:3
Carla Suarez Navarro (Španjolska) – Tamarine Tanasugarn (Tajland) 6:0, 6:3
Sloane Stephens (SAD) – Ekaterina Makarova (Rusija) 6:4, 7:6(6)
Flavia Pennetta (Italija, 18) – Su-Wei Hsieh (Tajvan) 6:7(3), 6:4, 6:2
Varvara Lepchenko (SAD) – Ksenia Pervak (Kazahstan) 6:2, 6:7(6), 6:4
Sofia Arvidsson (Švedska) – Roberta Vinci (Italija, 17) 6:2, 4:6, 6:3
Nina Bratčikova (Rusija) – Monica Niculescu (Rumunjska, 32) 0:6, 6:3, 6:3
Marion Bartoli (Francuska, 8) – Karolina Pliškova (Češka, Q) 6:3, 6:3
Agnieszka Radwanska (Poljska, 3) – Bojana Jovanovski (Srbija) 6:1, 6:0
Claire Feuerstein (Francuska, WC) – Vera Duševina (Rusija) 6:4, 6:1
Jaroslava Švedova (Kazahstan, Q) – Mandy Minella (Luksemburg) 6:3, 6:4
Stephanie Foretz (Francuska) – Barbora Zahlavova-Strycova (Češka) 6:3, 7:5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!