Tenis

Nadal, Ferrer i Murray se tek zagrijavali, Dolgopolov posrnuo

Branimir Korać • utorak, 29.05.2012.
Nadal, Ferrer i Murray se tek zagrijavali, Dolgopolov posrnuo
Foto: EPA

Većih iznenađenja nije bilo trećeg dana Roland Garrosa u muškoj konkurenciji. Oni izraziti favoriti su manje više uspješno prolazili svoje prepreke, drugi i četvrti nositelji Rafael Nadal i Andy Murray bili su posebno upečatljivi, kao i David Ferrer, a manje iznenađenje je tek poraz Aleksandra Dolgopolova...

Lagano zagrijavanje imao je drugi nositelj i prvi favorit za osvajanje ovogodišnjeg Roland Garrosa. Nastupima na posljednjim turnirima Rafael Nadal je potvrdio da je u dobroj formi te je njegov protivnik u prvom kolu Simone Bolelli bio svjestan kako bi i osvajanje seta bilo malo čudo. Nije se niti približio tom dosegu, izgubio je s glatkih 6:2, 6:2, 6:1. Nadal je odigrao svoj tipični meč, malo je griješio, a s druge strane protivnika je tjerao na vrlo česte pogreške. Na kraju je, kao što je to običaj u Nadalovim mečevima, protivnik imao dvostruko više neprisiljenih pogrešaka što se pokazalo ključnim.

Rafael Nadal: "Tek smo u drugom kolu i ne mogu još misliti o osvajanju turnira i rušenju Borgovog rekorda. Moram ići dan po dan i ne misliti na te stvari. Mislim da sam danas odigrao dobar meč i učinio ono što sam trebao. Dobra vijest je svakako da sam igrao pod manjim stresom i nervozom nego što sam to ranije činio u prvim kolima u Parizu."

Ne računajući drugi set u kojem je Tatsuma Ito bio prilično ravnopravan protivnik, Andy Murray je posve dominirao i zasluženo sa 6:1, 7:5, 6:0 prošao dalje. Posebno impresivno je izgledao u trećem setu koji je dobio sa 6:0, a protivnik je u cijelom setu skupio tek šest poena. U tom razdoblju Ito je dosta forsirao i razbacivao, ali i Murray je za to podosta zaslužan jer je on bio taj koji je tjerao Japanca u pogreške.

Manje od dva sata trebalo je Davidu Ferreru da iz turnira isprati Lukaša Lacka. 6:3, 6:4, 6:1 dovoljno govori o dominaciji Španjolca koji je očekivano prošao dalje. Lacko je imao velikih problema na reternu, posebice kada je Ferrer ubacio prvi servis i uzeo je svega četiri poena protiv prvog servisa. Dvostruki četvrtfinalist Roland Garrosa već u prvom kolu pokazao je kako će i ove godine na zemlji Pariza biti vrlo neugodan protivnik.

Janko Tipsarević je uspješno odradio posao u prvom kolu protiv Sama Querreya. Querrey na zemljanoj podlozi za osmog nositelja ne treba predstavljati neku posebnu opasnost, no tenisač iz Srbije je ipak morao raditi nešto više nego što je očekivao. Prvi set je izgubio s lakoćom sa 6:2, međutim u nastavku meča je ipak bio koncentriraniji, iskoristio je ono malo prilika što je dobio na servisu Amerikanca i prošao dalje. Querrey je puno više griješio i s takvom igrom nije mogao protiv Tipsarevića.

Teže nego što konačnih 3-0 pokazuje Nicolas Almagro je svladao Paola Lorenzija. Lorenzi je solidan tenisač, međutim protiv Almagra nije imao šanse. Španjolac je i s prosječnom partijom otišao do pobjede bez izgubljenog seta, vodio je igru, imao puno više winnera (56:21), ali na žalost po njega i puno više pogrešaka (46:18).

Janko Tipsarević: "Prvi set mi nije bio nimalo zanimljiv, igrao je van svake pameti, pogađao iz svih mogućih pozicija igrajući posve netipično za zemljanu podlogu. Svaka mu čast na tome, jednostavno je briljirao i apsolutno sve pogađao. Sretan sam što sam ostao pozitivan iako me je ubijao na terenu u tom razdoblju. Srećom, meč se nekako okrenuo, kada sam došao do prvog breaka, lagano sam preuzeo kontrolu."

Još jedan zemljaš se dosta mučio, ali na kraju slavio. Juan Monaco je igrao protiv domaće nade Guillaumea Rufina, ispustio jedan set, ali ipak sa 6:2, 2:6, 6:2, 7:6 prošao u drugo kolo. Rufin je u ključnim trenucima bio brzoplet, mogao je bolje reagirati u četvrtom setu u 13. igri, ali serija pogrešaka je odvela Monaca do pobjede.

U meču koji je započet dan ranije, Sergij Stahovskij je iznenadio sunarodnjaka Aleksandra Dolgopolov. Niti jedan ove sezone ne briljira, no Dolgopolov je raznovrsniji i jači igrač te se očekivala njegova pobjeda. Međutim, imao je ogromnih problema s ubačajem prvog servisa, ubacio je tek 39 posto prvog i protivnik je to znao kazniti. U konačnici mu je malo značilo to da je imao više nego dvostruko više winnera (63:30).

Pobjedu u tri seta ostvario je Nijemac Florian Mayer koji je nadigrao Daniela Gimeno-Travera sa 6:4, 6:2, 6:3, a u tri seta je slavio i Richard Gasquet protiv Estonca Jürgena Zoppa 6:3, 6:4, 7:6. U četiri seta pobjedu je odnio Julien Benneteau protiv Mische Zvereva dok je Mihail Južni prepustio svega pet gemova Jamesu Blakeu.

Roland Garros, tenisači, prvo kolo :
Florian Mayer (Njemačka, 32) – Daniel Gimeno-Traver (Španjolska) 6:4, 6:2, 6:3
David Ferrer (Španjolska, 6) – Lukaš Lacko (Slovačka) 6:3, 6:4, 6:1
Sergij Stahovskij (Ukrajina) - Aleksandr Dolgopolov (Ukrajina, 16) 6:7(4), 6:4, 7:6(4), 3:6, 6:3
Dmitrij Tursunov (Rusija) – Go Soeda (Japan) 6:1, 6:4, 6:4
Janko Tipsarević (Srbija, 8) – Sam Querrey (SAD) 2:6, 6:4, 7:6(3), 6:3
Eduardo Schwank (Argentina, Q) – Ivo Karlović (Hrvatska) 6:4, 6:0, 6:3
Grigor Dimitrov (Bugarska) – Donald Young (SAD) 7:6(3), 6:1, 6:1
Richard Gasquet (Francuska, 17) – Jürgen Zopp (Estonija, Q) 6:3, 6:4, 7:6(4)
Jeremy Chardy (Francuska) – Yen-Hsun Lu (Tajvan) 6:4, 6:1, 6:7(3), 3:6, 11:9
Tommy Haas (Njemačka, Q) – Filippo Volandri (Italija) 6:3, 0:6, 6:4, 6:4
Jarkko Nieminen (Finska) – Igor Andreev (Rusija) 3:6, 6:2, 2:1 predaja
Benoit Paire (Francuska) – Albert Ramos-Vinolas (Španjolska) 7:6(3), 6:4, 6:7(5), 6:3
Julien Benneteau (Francuska, 29) – Mischa Zverev (Njemačka, Q) 6:2, 6:7(3), 6:4, 6:4
Rafael Nadal (Španjolska, 2) – Simone Bolelli (Italija) 6:2, 6:2, 6:1
Denis Istomin (Uzbekistan) – Igor Kunicin (Rusija) 6:2, 6:1, 6:2
Nicolas Almagro (Španjolska, 12) – Paolo Lorenzi (Italija) 6:3, 7:5, 6:4
Robin Haase (Nizozemska) – Ivan Dodig (Hrvatska) 6:2, 6:2, 6:1
Lukaš Rosol (Češka) – Carlos Berlocq (Argentina) 6:4, 7:5, 6:7(6), 6:2
Andy Murray (Velika Britanija, 4) – Tatsuma Ito (Japan) 6:1, 7:5, 6:0
Juan Monaco (Argentina, 13) – Guillaume Rufin (Francuska WC) 6:2, 2:6, 6:2, 7:6(3)
Marcos Baghdatis (Cipar) – Juan Ignacio Chela (Argentina) 6:3, 6:3, 6:1
Mihail Južni (Rusija, 27) – James Blake (SAD) 6:2, 6:1, 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!