Zimski sportovi

Tko je nasljednik Bruinsa? Kingsi! E pa nisu nego su Devilsi!

Pišu:Krešimir Ferlak, Ivan Dominik • srijeda, 30.05.2012.
Tko je nasljednik Bruinsa? Kingsi! E pa nisu nego su Devilsi!

Još jedna sezona u NHL-u došla je svome kraju. No, prije nego iščezne i prepusti nam da pratimo EP, OI i druga sportska događanja, ostala je samo jedna "mala" stvar za odrađivanje. Finale Stanley Cupa. U njemu su se ove sezone potpuno neočekivano našle dvije momčadi koje su se mučile i tražile tijekom čitave "regularne" sezone, a onda su - zabljesnule. New Jersey Devilsi i LA Kingsi u ovoj se fazi natjecanja sastaju po prvi puta u povijesti 95 godina stare lige, a tko će pobijediti, i zašto, te uzeti titulu najbolje hokejaške lige na svijetu elaboriraju dvojica Sportnetovih novinara...

Zašto će NHL osvojiti LA Kingsi

Vrijeme je za posljednji korak. Devetnaest godina ih nije bilo tu. U finalu Stanley Cupa. Los Angeles Kingsi su u ovo doigravanje krenuli kao da je pokal namijenjen samo njima, prošavši dalje kao od šale, došli su do finala uz samo dva poraza. Sada sve to treba okruniti, a Kraljevi su krunu svakako zaslužili.

Omjer 12-2, uz 0 poraza na gostujućem ledu. Furiozan ulazak u finale, uz nekoliko rekorda srušenih usput. Kingsi igraju hokej s kakvim su se naslovi već osvajali. Čvrsto, žestoko, uz puno igre na tijelo, tvrdi i besprijekorni u obrani, a u napadu u svakom trenutku spremni zaprijetiti. Izgledaju kao dobro podmazani stroj kojeg ništa ne može poremetiti, Vragovi će pokušati to, ali teško da će i uspjeti. Prednost domaćeg leda ništa im neće značiti.

Devilsi se s razlogom hvale da njihova tzv.nepoznata obrana, bez velikih zvijezda, radi velike stvari. To je istina, no problem je što su Kingsi upravo sjajnom obranom i vratarom rušili svoje protivnike. Drew Doughty je propustio pripreme za sezonu, ali je u pravo vrijeme uhvatio vrhunsku formu i opet je vođa s plave linije. Willie Mitchell, Rob Scuderi i Matt Greene su iskusni i neprelazni braniči, dok su se njima sjajno uklopila dva mladića - Slava Vojnov i Alec Martinez. Oni čine obrambeni bedem bolji od protivnikovog, a krajnji osigurač se nalazi na vratima.

Istina, Martin Brodeur je jedan od najboljih vratara svih vremena, ali L.A-ov Jonathan Quick je najbolji vratar ovogodišnjeg doigravanja. Statistika je neminovna, 94 % obrana i prosjek od 1,54 primljenih pogodaka po utakmici! Zvuči nevjerojatno, ali svi koji su gledali Kingse kako igraju i Quicka iza njihovih leđa, znaju kako to izgleda. Za primjer, Brodeur prima 2,04 golova po utakmici, što je isto odlična brojka, ali u finalu baš tih ˝pola gola˝ često može odlučiti.

U napadu Kingsi imaju igrače za velike stvari, igrače koji su u ključnim trenucima spremni riješiti utakmicu. To su kapetan Dustin Brown, Slovenac Anže Kopitar, te Mike Richards, koji je prije dvije godine izgubio finale s Flyersima. Sada je spreman uzeti sve. Istina, nemaju izrazitog strijelca kao što je Ilja Kovalčuk kod New Jerseya, ali kolektivom to nadoknađuju. Uostalom, u toliko spominjanom finalu 1993. godine, upravo je Los Angeles imao najvećeg, Waynea Gretzkya, pa su ipak ostali prekratki.

I za kraj, anegdota zbog koje će Stanley Cup sletjeti u L.A. Njihov trener, iskusni Darryl Sutter već je igrao finale, 2004. kao trener Calgary Flamesa. Tada je na putu do finala izbacio prvo, pa drugo, pa treće postavljenu momčad Zapada, da bi u finalu izgubio od Johna Tortorelle i najboljeg igrača Brada Richardsa, koji su tada bili u Tampi. Ove godine je izbacio prvo (Vancouver), pa drugo (St. Louis), pa treće (Phoenix) postavljenu momčad Zapada, a da u finalu ne naiđe na Johna Tortorellu i Brada Richardsa, pobrinuo se New Jersey. Dakle, najveće prepreke više nema i vrijeme je da Kanta prvi put stigne u Grad Anđela! Zašto će NHL osvojiti NJ Devilsi

New Jersey Devilsi šokirali su svijet hokeja plasiravši se u finale Stanley Cupa po prvi puta nakon 2003. godine, iako je veće iznenađenje prolazak LA Kingsa u finale. Momčad iz Newarka, naravno, tu ne namjerava stati, a Devilsi imaju mnogo prednosti u odnosu na Kingse.

Jedna od najvećih prednosti Devilsa jest iskustvo, kojeg igrači pod vodstvom Petera DeBoera imaju mnogo više od Kingsa. Kao što je i doigravanje potpuno "drugi svijet" za "regularni" dio sezone isto tako je finale Stanley Cupa "drugi svijet" za to doigravanje. Devilsi i dulje vrijeme igraju zajedno, a u finale je vrlo važna uigranost i iskustvo momčadi, koja mora znati reagirati u kriznim trenucima.

Premda Kingsi imaju fantastičan omjer pobjeda i poraza u ovom play-offu, a osobito u gostujućim utakmica, još uvijek nisu posjetili Prudential Center. Dvorana New Jerseyja ove je sezone bila jedna od najteže osvojivih "tvrđava" u ligi, a takvom je ostala i u doigravanju. S druge strane, Devilsi izvrsno igraju i u gostima te su u dosadašnjim serijama barem po jednom odnosili pobjede sa suparničkih ledova. Devilsi su ove sezone već dokazali da su bolje momčad od Kingsa pobijedivši u oba međusobna susreta - kod kuće 2:1 nakon penala te s rezolutnih 3:0 u Gradu Anđela iako su obje utakmice igrane još u kolovozu.

I DeBoerovi momci svladali su favorizirane momčadi u doigravanju. Izuzev Panthersa, inače bivše momčadi sadašnjeg trenera Devilsa, momčad iz Newarka je šokirala Flyerse i NY Rangerse, najbolju momčad Istoka "regularne" sezone. Devilsi su u tim utakmicama također imali utakmicu manje na domaćem ledu, ali su sve svoje protivnike svladali u šest susreta.

Evidentno je da New Jersey ima kompletniju, kompaktniju i "dublju" momčad u kojoj mnogo igrača može odlučiti utakmicu, dok u sastavu Kingsa treba "zaustaviti" samo par pojedinaca. U obrambenom dijelu Devilsi imaju iskusne Mareka Zidlickyja i Brycea Salvadora koji igraju fantastično, a nadopunjava ih cijela kolonija mladih i perspektivnih hokejaša. Napad predvodi izraziti strijelac Ilja Kovalčuk, dok za njega rade i zabijaju gotovo svi, od Patrika Eliaša i Zacha Parisea do Litavca Dainiusa Zubrusa, a ta širina ekipe mogla bi biti presudna u seriji koja bi vrlo vjerojatno mogla ići u sedam utakmica.

Devilsi su u ovoj sezoni imali mnogo bolji napad (osmi u ligi) od Kingsa (29. u ligi), dok je obrana, ponajviše zahvaljujući Jonathanu Quicku, bila izvrsna cijelu sezonu, No, i Devilsi na tom mjestu "svog konja za trku" imaju, a on je ni manje ni više nego Martin Brodeur - najbolji hokejaški vratar svih vremena. Marty se u ovakvim situacijama nalazio već tri puta u karijeri, dok tek treba vidjeti kako će reagirati Amerikanac. Uz to, Devilsi imaju i mladog modernog trenera koji je u isto vrijeme i taktičan i karizmatičan, ovo mu je prva sezona na klupi te momčadi, a dokazao se kao pravi izbor. Na kraju, Devilsi imaju i prednost domaćeg leda što također može biti važno, ali iskustvo, širina kadra i ubojita napadačka igra i obrana koja je savršeno ukomponirana nenadomjestivi su faktori i zato što su Devilsi bolji u tim segmentima igre, slavit će u finalnoj seriji te uzeti svoju četvrtu "kantu" u povijesti. Zasluženo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.05.2012. u 00:00
    čuj u kolovozu?
    Obrisan korisnik
  • DC30.05.2012. u 17:45
    Brodeur je u ovoj situaciji bio 4 puta a ne 3 kako je navedeno u clanku. Ovo mu je cetvrti finale, 3 pobjede (Detroit, Dallas i Anaheim) i jedan poraz. (Colorado). Samo bih jos dodao kako iako imaju bolji omjer pobjeda dosad u playoffu Kingsi nisu jos bili 'testirani' kao sto su to Devilsi bili... [više na forumu]
    DC
  • greenhorn30.05.2012. u 16:56
    apsolutno... nema svijetskog, ove dvije serije zavrsile (za mene) prerano i vec panika :) obje ekipe su mi simpaticne ali kingsi ipak od 67e cekaju
    greenhorn
  • Obrisan korisnik30.05.2012. u 16:50
    kings
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.05.2012. u 15:00
    Jedva cekam da pocne, ovih 5 dana bez hokeja je previse! Go Devils!
    Obrisan korisnik