Zimski sportovi

Video: Slovenska veza srušila Brodeura i Devilse u Newarku za vodstvo u finalnoj seriji

Ivan Dominik • četvrtak, 31.05.2012.
Video: Slovenska veza srušila Brodeura i Devilse u Newarku za vodstvo u finalnoj seriji

Počelo je i finale najjače hokejaške lige svijeta, finale NHL lige! Borba za Stanley Cup je započela u Newarku gdje je ekipa New Jersey Devilsa ugostila LA Kingse, koji su prešli dalek put i cijeli kontinent da bi iz svoje sunčane Kalifornije stigli na sam istok države u New Jersey. No, to im nije zasmetalo da ostvare pobjedu u gostima već u prvom susretu serije što su i učinili, a time su ostvarili i nekoliko povijesnih rezultata. Kingsi su pobijedili nestvarni deveti puta zaredom u gostima u doigravanju, a za ovaj trijumf najzaslužniji je bio Slovenac Anže Kopitar i njegov pogodak iz kontre u produžetku...

Po završetku prve utakmice finala NHL lige i otvaranja borbe za Stanley Cup, trener poražene domaće ekipe, Peter DeBoer, priznao je: "Da smo večeras pobijedili, bilo bi to izvlačenje iz ove utakmice". I bio je u pravu. Kingsi su više zaslužili slavlje. Bila je to jedna od najvećih i najvažnijih pobjeda Kingsa od njihova osnivanja davne 1967. godine, a pomoću nje su "Kraljevi" opasno zaprijetili i odmah na početku Devilsima pokazali sve svoje mogućnosti.

Kao i svako drugo finale Stanley Cupa u posljednje vrijeme i serija između Devilsa i Kingsa počela je čvrstom i tvrdom te opreznom igrom obje ekipe na ledu Prudential Centra u New Jerseyju. Domaća je momčad zadržala svoju igru te u sam susret ušla sa svojom prepoznatljivom igrom s mnogo blokova i checkinga, i više se orijentirajući na obranu, dok je velika taktičnost bila izražena i kod momčadi Darryla Suttera.

Stoga u uvodnim minutama prve trećine nije bilo velikih šansi za gol ili većih uzbuđenja na ledu, međutim i to se ubrzo promijenilo. Suparnicima je bilo dovoljno manje od deset minuta da ispitaju snage, a tada je već počela agresivnija i ofenzivnija igra kod obje ekipe, a osobito se to moglo vidjeti i osjetiti kod gostiju, koji nisu imali straha od gostujuće dvorane ispunjene navijačima koji su bodrili "Vragove".

Anže Kopitar, napadač Kingsa: "Vidio sam Browna na ogradi i Williamsa, zato sam si rekao, da moram krenuti malo naprijed za svaki slučaj. Pak je na sreću došao do mene i iako je Brodeur vratar svjetske klase, sinoć sam ja bio uspješniji."

Zbog većeg broja udaraca na gol Martina Brodeura i zato što su bili opasniji po protivničku mrežu, Kingsi su prvi došli do zgoditka. Svoj prvijenac u doigravanju zabio je u desetoj minuti Colin Fraser nakon fine akcije i upošljavanja Jordana Nolana, koji je lijepo prošao iza gola te uposlio Frasera na bullyju, a on je reagirao brzo i one-timerom pospremio pak iza Brodeura.

Vodstvo Kingsa potrajalo je do kraja prve trećine, a i do pred kraj druge te su gosti u tom razdoblju čvrste i koncentrirane igre obje ekipe bili nešto bolja i opasnija momčad. Međutim, iako se osjećao gol u zraku i to novi za Kingse koji su sve češće prijetili Brodeuru, Devilsi su 72 sekunde prije kraja drugog perioda s(p)retno uspjeli izjednačiti.

Poslije akcije je pak došao do Rusa Antona Volčenkova na plavoj liniji koji je uputio udarac na gol Jonathana Quicka. Amerikanac je taj šut obranio, ali se pak u gužvi odbio od prsa također ruskog braniča, ali u redovima Kingsa, Slave Vojnova, te je završio u golu. Tako je za 1:1 svoj također prvi gol u ovogodišnjem playoffu zabio Volčenkov, a asistencije su upisane Patriku Eliašu i Davidu Clarksonu.

Treća je trećina opet provedena u boljoj igri Kingsa koji nisu popuštali i s velikom željom i htijenjem su željeli odnijeti pobjedu iz Newarka. No, najbolju priliku za pobjedu u posljednjih 20 minuta susreta imao je Devilsov bek Mark Fayne, koji je promašio gotovo prazna vrata sredinom treće trećine. Budući da golova nije bilo u tom posljednjem dijelu susreta, on je završio izjednačenim rezultatom te se moralo krenuti u produžetak.

U dodatnim minutama susreta su se ponovno bolje snašli igrači iz Grada Anđela, koji su opet bili mnogo brži i konkretniji od domaćina, a to je ubrzo naplaćeno pobjedničkim pogotkom. Dok su Devilsi pokušavali postići pogodak dalekometnim šutevima, pak je iz odbijanca stigao do Drewa Doughtyja koji ga je fino backhandom izbacio iz svoje trećine. Do njega je u srednjoj trećini došao Justin Williams koji je s jedne strane leda dodavanjem iza leđa između dvojice Devilsovih igrača uposlio Slovenca Anžea Kopitara, koji je nadirao po sredini leda. Kopitar je izbio sam pred Brodeura te je u maniri rasnog strijelca, nešto više od osam minuta u produžetku, fintom rastegnuo vratara i lagano pogodio za konačnih 2:1 i pobjedu svoje ekipe.

Kopitar je tako produljio niz nepobjedivosti Kingsa u gostima u ovogodišnjem doigravanju na devet što je novi rekord kluba, a ukoliko pobjede i u sljedećoj utakmici u Newarku, izjednačit će rekord lige. Apsolutno zaslužena pobjeda Kingsa koji su i u šutevima nadjačali domaće (25-17) u utakmici u kojoj nije bilo mnogo isključenja - samo tri - te su tako Kingsi već u prvoj utakmici oduzeli Devilsima prednost domaćeg leda.

Sljedeća je utakmica na rasporedu u noći sa subote na nedjelju po hrvatskom vremenu.

NHL liga, finale Stanley Cupa, prva utakmica, 30. svibnja 2012.:
New Jersey Devils - Los Angeles Kings 1:2 (OT)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • DC31.05.2012. u 18:58
    Odigrana je tek jedna utakmica, pa oni koji vec vide Kingse na tronu trebali bi prvo skociti pa onda reci hop.
    DC
  • emilio2131.05.2012. u 11:17
    Slovenac ih polagano vodi do prvog naslova u povijesti.
    emilio21
  • Obrisan korisnik31.05.2012. u 09:05
    Očekivano LA Kingsi uzimaju Stanley Cup. Gleda sam ih protiv Vancuvera u utakmicama i vidio sam da će napravit nered na Zapadu te da će pomesti sve a i u finalu će napravit isto. Brzo kližu i imaju odlična golmana Quicka. Nek im se navijači vesele čekaju to skoro pola stoljeća.
    Obrisan korisnik