Zimski sportovi

Savršeni čovjek napustio savršeni klub

Ana Legradi • četvrtak, 31.05.2012.
Savršeni čovjek napustio savršeni klub

Švedski branič Nicklas Lidström je poslije podne po europskom vremenu na konferenciji za novinare u Detroitu objavio oproštaj od karijere na ledu. Legendarna petica se vraća u Švedsku, putevima svojeg sunarodnjaka Petera Forsberga.

Joe Luis Arena je danas u svijet poslala emotivnu sliku oproštaja jednog od najboljih igrača NHL-a. "Hvala ti za nevjerojatnih 20 godina. Sve što si dao za Wingse je bilo sa stilom, svakim danom pazeći na detalje. Mislim da je naš Nick bio jedan od najboljih igrača ove franšize i cijele lige", riječi su kojima se GM Detroit Red Wingsa Ken Holland oprostio od pulena kojeg je iz Švedske doveo u svoje redove.

Ozljeda, godine i udaljenost od obitelji su ga prisilile na korak prema izlaznim vratima Wingsa u 42 godini života. "Svaki izlazak na led, atmosfera na ledu i oko njega me uvijek tjerala da nastavim još jednu sezonu, ali sada je zaista gotovo. Pokušat ću se nekoliko tjedana odmarati i previše ne misliti na oproštaj i činjenicu da više ne mogu igrati tako dobro kao što sam nekad igrao. To je ujedno bio jedan od razloga zašto sam danas objavio umirovljenje", zaključio je Nicklas Lidström, najdugovječniji kapetan franšize iz Detroita.

O povezanosti u klubu

"Bit će mi teško, jer smo bili jako dobra ekipa, neki od igrača će mi jako nedostajati. Ta povezanost naše ekipe čini ovaj klub posebnim."

"Vraćam se u Švedsku, želim biti bliže svojoj obitelji, Ovdje sam proveo prekrasnih 20 godina. Za sada sam razgovarao o nekim stvarima s Kenom, ali ipak mi je trenutno obitelj na prvom mjestu," poručio je jedan od najboljih braniča najjače hokejske lige, Mr. Perfect ili Savršeni čovjek, kako ga od milja nazivaju.

Lidström je bio 53. pick Wingsa u trećoj rundi daleke 1989. godine. U NHL je stigao dvije godine kasnije i zaigrao s legendom Wingsa i tadašnjim kapetanom Stevom Yzermanom. Vođa mu je dao temelje koje je preuzeo njegovim umirovljenjem 2006. godine. "Kad sam stigao u NHL Steve Yzerman je bio kapetan i postao je moj uzor u svemu".

"Po mojem mišljenju, Nick je jedan od najboljih braniča koji su ikada zaigrali u NHL-u. Ne treba raspravljati o njegovom talentu. Nisam siguran ima li 42 godine, ali nevjerojatno je da s toliko godina stoji u eliti lige", riječi su kojma je Yzerman opisao svojeg nasljednika.

Poruka mladim igračima

"Uvijek mi je bilo na pameti samo jedno: dati sve od sebe, ali prije svega pobijediti. Poručio bih mladim igračima da se trude iz dana u dan i rade na svojim vještinama, to je najvažnije u svakom sportu. Sve će se jednom isplatiti. Uvijek sam se trudio biti takav igrač, a kao kapetan razgovarati s igračima i biti pravi vođa."

Dolaskom u Detroit svoje najbolje godine i sav talent je poklonio samo jednom klubu. U 20 sezona upisao je 1564 utakmice i 1142 boda te 12 nastupa u All Star utakmicama. Četiri je puta podizao Stanley Cup i sedam puta trofej Norris, za najboljeg braniča sezone. Posljednji Norris je podigao u 40. godini života. Dvije godine je primio nagradu za najboljeg švedskog igrača i sa svojom zemljom osvojio zlato 2006. godine u Torinu te po jednu medalju brončanog, srebrnog i zlatnog sjaja na Svjetskim prvenstvima.

Nakon Torina postao je 17. igrač član Triple Gold Cluba. Lidström je prvi europski igrač koji je kao kapetan osvojio Stanleyja i prvi hokejaš iz Europe koji se okitio nagradom za najkorisnijeg igrača doigravanja u sezoni kada je osvojio treći po redu Sveti Gral, 2001./2002.

Za svojeg nasljednika nije nikoga posebno htio istaknuti, već je diplomatski naveo hokejaše koji su do sada imali titulu pomoćnika kapetana. "Istaknuo bih nekoliko igrača koji su sigurni kandidati za moje mjesto. Henrik Zetterberg je bio naš najbolji igrač u doigravanju, na Svjetskom prvenstvu je nastavio svojim tempom iz NHL-a i on će sigurno nastaviti držati ritam i ekipu. Pavel Dacjuk i Niklas Kronwall su također među najboljim igračima, ali o svemu će dalje odlučiti vodstvo kluba."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.05.2012. u 23:46
    tužno je vidjeti te presice kad se legendarni igrači opraštaju, Sakic, Forberg, Leetch, Yzerman Rafalski, sad i Nick
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.05.2012. u 20:19
    Jedan od igrača zbog kojih volim hokej. Hvala ti, Nick!
    Obrisan korisnik