Automoto

Lorenzo na domaćem terenu brani vodstvo

Lovro Štrbinić • petak, 01.06.2012.
Lorenzo na domaćem terenu brani vodstvo
Foto: EPA

Prije dva tjedna Lorenzo je u Francuskoj uzeo pobjedu, ali i vodstvo u ukupnom poretku. Nadolazećeg vikenda čeka ga obrana te pozicije, na stazi u Kataloniji...

Peta postaja Svjetskog prvenstva u MotoGP klasi Lorenza, Stonera, Pedrosu i društvo dovodi na stazu nedaleko Barcelone, na kojoj će se održati Velika nagrada Katalonije. Kao i u utrkama prije, lako je zaključiti tko će voditi najveću borbu za liderskom pozicijom.

Lorenzo će pokušati doći do treće ovosezonske pobjede i tako u tome prestići Caseya Stonera, kao i sačuvati osam bodova prednosti ispred Australca. Nešto manje opasan, ali i dalje u kombinacijama, je Dani Pedrosa s osvojenih 65 bodova, odnosno 25 manje od Lorenza.

U svakom slučaju, nove odgovori na brojna pitanja bit će ponuđeni na stazi Montmelo koja je sagrađena 1991. godine. Najpoznatije svjetske motocikliste prvi put je ugostila 1996. godine, kad je u najsnažnijoj klasi slavio Carlos Checa.

U narednim godinama najviše je pobjeda prikupio Rossi, ukupno devet, a šest u "kraljevskoj" klasi. U MotoGP klasi slavili su ovdje sva tri glavna konkurenta za pobjedu, od čega je aktualni svjetski prvak prvi prošao ciljem u dva navrata.

Jedan krug na ovoj stazi dugačak je 4727 metara, najduža ravnica više od kilometra, a vozači moraju savladati osam desnih i pet lijevih zavoja. Najbolji je u tome bio Stoner 2008. godine, kad je postavio rekord staze u vremenu 1:41,186.

"Dolazim ovdje u dobroj formi. Zadovoljan sam i motiviran, ovo mi je domaća utrka jer sam u Barceloni dugo živio. Također, ovo je staza na kojoj smo u prošlosti imali sjajne rezultate, a ja se nadam vikendu s dobrim vremenskim uvjetima", rekao je u najavi katalonskog vikenda Jorge Lorenzo.

Njegov momčadski kolega Dani Pedrosa, pak, prošle sezone nije nastupio na ovoj stazi zbog ozljede, a sad se nada smanjenju zaostatka za vodećim dvojcem. "Dobro sam ušao u sezonu, mada posljednja utrka nije bila dobra. Ovo je zahtjevna staza, za motocikl i za gume, i važno je držati ritam i stalno voziti na gornjoj granici mogućnosti", njegove su riječi.

Također, jedan od onih koji se nada uspješnom vikendu je i Valentino Rossi, koji je u Le Mansu "uskrsnuo" i došao do druge pozicije. "Katalonije je među tri moje najdraže utrke u sezoni", poručio je talijanski velikan, dodajući: "Znamo da smo brzi po kiši, ali naš cilj je biti brz i po suhom vremenu."

Kvalifikacije su na rasporedu u subotu u 13:55, dok je utrka u nedjelju u 14. sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!