Tenis

Kuznjecova "pomela" Radwansku, Ivanović ispala, Kerber izborila Martić

Vedran Babić • petak, 01.06.2012.
Kuznjecova "pomela" Radwansku, Ivanović ispala, Kerber izborila Martić
Foto: EPA

Odigrani su mečevi trećeg kola gornjeg dijela ždrijeba Roland Garrosa u ženskoj konkurenciji. Od daljnjeg natjecanja oprostila se treća nositeljica Agnieszka Radwanska i to uz samo tri osvojena gema. Viktorija Azarenka nije dopustila iznenađenje, baš kao ni Samantha Stosur. Ana Ivanović također je ispala, a Marija Šarapova s danom zakašnjenja izborila je treće kolo...

Na samom izmaku dnevnog programa prva tenisačica svijeta Viktorija Azarenka izborila je prolaz u osminu finala. Igrajući na terenu broj 1 Bjeloruskinja je sa 6:4, 6:4 bila bolja od Kanađanke Aleksandre Wozniak. Azarenka je napravila čak sedam dvostrukih pogrešaka, no ostvarila je 13 izravnih poena više (32-19) i samo tri neprisiljene pogreške više (25-22).

Šarapova za sat vremena

Druga nositeljica Marija Šarapova u četvrtak nije stigla odigrati svoj zakazani meč protiv Ayumi Morite, no zato nije gubila vrijeme u petak. Za pobjedu 6:1, 6:1 trebalo joj je točno sat vremena igre. Morita je meč završila sa samo jednim izravnim poenom naspram 22 Šarapove, koja je bila zadovoljna svojom izvedbom. "Bila sam agresivna i napadala kada sam trebala. Sa svakim sljedećim kolom suparnice postaju teže i treba podići ritam. To je ono što ću pokušati u sljedećem kolu." Šarapova će u trećem kolu u petak igrati protiv 28. nositeljice Shuai Peng.

Za proboj u četvrtfinale igrat će protiv 15. nositeljice Dominike Cibulkove, koja je sa 6:2, 6:1 nadigrala Mariju Jose Martinez Sanchez. Slovakinja, koja je prije tri godine ispala u polufinalu, je tako u prva tri kola izgubila ukupno samo osam gemova te će zasigurno s velikim samopouzdanjem dočekati novi ogled s vodećom tenisačicom WTA ljestvice.

Bit će to njihov deveti međusobni dvoboj, a od dosadašnjih osam Azarenka je slavila u njih sedam. Jedina pobjeda Cibulkove zapravo i nije bila prava pobjeda. Naime, u osmini finala Rima ove godine Azarenka je predala bez borbe. Prije toga sastale su se u osmini finala Miamija dok je Azarenka još bila neporažena u 2012. godini. Cibulkova je tada igrala tenis života i vodila 6:1 i 5:1 da bi izgubila s 1:6, 7:6 (7), 7:5 poslije gotovo tri sata. Motiva za osvetu neće joj nedostajati.

U nekim drugim okolnostima pobjeda Svetlane Kuznjecove nad Agnieszkom Radwanskom ne bi bila toliko iznenađenje, no u ovakvoj situaciji ona se tako mora okarakterizirati. Ruskinja je u svojoj karijeri osvojila dva Grand Slama (US Open i Roland Garros), no u posljednje vrijeme njezina igra više nije bila tako ubojita kao prije pa je stoga i njezin renking znatno pao (28.). Ove sezone najbolji rezultat joj je polufinale Aucklanda, a uoči Roland Garrosa na zemlji je ostvarila samo jednu pobjedu u četiri meča.

"Bila sam nemoćna. Nisam očekivala da će igrati tako dobro. Nakon samo nekoliko minuta bilo je 5:0. Bila je vrlo agresivna sa svih strana, imala je odgovor na sve. Mislim da nisam igrala loše, ali ona je igrala zaista nevjerojatno." - Agnieszka Radwanska

S druge strane, Radwanska igra najuspješniju sezonu svoje karijere te je odličnim igrama dogurala do pozicije broj tri na ljestvici. Ove godine gubila je jedino od Azarenke i Petre Cetkovske te je u Pariz stigla kao jedna od glavnih favoritkinja za naslov. No, Kuznjecova je odigrala jedan od svojih najboljih mečeva u posljednje 2-3 godine i naprosto "pomela" Radwansku s terena (6:1, 6:2).

Meč je trajao jedan sat i 12 minuta. Kuznjecova je imala čak 16 izravnih poena više (27-11) od Radwanske, koja je osvojila samo jedan svoj servis gem. Poljakinja je realizirala dvije od deset break lopti, a Kuznjecova sedam od 14.

"Dugo vremena nisam igrala ovako dobro. Kontrolirala sam meč, a kada je tako, ne ovisim o suparnici i osjećam se odlično. Zato volim tenis i uživam u njemu. Davno se nisam ovako osjećala", oduševljena je bila Kuznjecova, koja u međusobnom omjeru s Poljakinjom sada vodi 10-3. Ovo je prvi put da je pobijedila tenisačicu iz Top 3 još od Roland Garrosa 2009. godine koji je osvojila.

"Krenula sam odlično. Bila sam agresivna i stvorila si mnogo prilika. U drugom i trećem setu ona je znatno podigla svoj nivo igre, a ja sam se slabo kretala i počela raditi više neprisiljenih pogrešaka. No, barem sam riskirala i potezala udarce. Bila sam agresivna i igrala svoju igru. Samo moram biti uporna." - Ana Ivanović

Kuznjecova će u osmini finala odmjeriti snage sa Sarom Errani, koja je eliminirala bivšu pobjednicu Anu Ivanović 1:6, 7:5, 6:3. Srpkinja je bila vrlo agresivna tijekom cijelog meča, no upravo ju je ta agresivnost na koncu koštala rezultata. U odlučujućem setu napravila je čak 21 neprisiljenu pogrešku, a ukupno u meču 40. Errani ove sezone igra svoj najbolji tenis, a ovom pobjedom ostvarila je svoj najbolji rezultat u Parizu. Protiv Kuznjecove će tražiti svoje drugo Grand Slam četvrtfinale (Australian Open 2012.).

U jednom od do sada poznatih parova osmine finala sastat će se dvije tenisačice identičnih inicijala, Samantha Stosur i 19-godišnja Amerikanka Sloane Stephens. Stosur je u ulozi šeste nositeljice sa 6:3, 6:3 pobijedila Nadiju Petrovu, dok je Stephens protiv Mathilde Johansson (6:3, 6:2) došla do svog najboljeg rezultata na Grand Slam turnirima.

Posljednja pobjednica dana bila je deseta nositeljica Angelique Kerber, koja je protiv Flavije Pennette preokrenula meč i izborila okršaj s Petrom Martić u osmini finala. Njemica je slavila s 4:6, 6:3, 6:2. I njoj je to najbolji rezultat na Roland Garrosu.

Roland Garros, 3. kolo (Ž):
Azarenka (Bjelorusija, 1) - Wozniak (Kanada) 6:4, 6:4
Cibulkova (Slovačka, 15) - Martinez Sanchez (Španjolska) 6:2, 6:1
Stephens (SAD) - Johansson (Francuska) 6:3, 6:2
Stosur (Australija, 6) - Petrova (Rusija, 27) 6:3, 6:3
Kuznjecova (Rusija, 26) - A. Radwanska (Poljska, 3) 6:1, 6:2
Errani (Italija, 21) - Ivanović (Srbija, 13) 1:6, 7:5, 6:3
Kerber (Njemačka, 10) - Pennetta (Italija, 18) 4:6, 6:3, 6:2

2. kolo:
Šarapova (Rusija, 2) - Morita (Japan) 6:1, 6:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!