Zimski sportovi

Devilsi traže pobjedu kojom bi izjednačili seriju i prekinuli niz LA Kingsa

Ivan Dominik • subota, 02.06.2012.
Devilsi traže pobjedu kojom bi izjednačili seriju i prekinuli niz LA Kingsa

Na rasporedu finalne serije u NHL-u nalazi se druga utakmica finala Stanley Cupa, koju će možda i posljednji put u Newarku odigrati NJ Devilsi i LA Kingsi. Momčad iz Zapadne konferencije slavila je u prvoj utakmici golom sjajnog Slovenca Anže Kopitara, čime je produžena serija nepobjedivosti Kingsa, koja je tako došla i na prag jednog rekorda...

Prije selidbe serije u Los Angeles, Devilsi i Kingsi moraju odigrati još jednu utakmicu na ledu "Vragova" u Prudential Centru, a trenutni je rezultat 1-0 u seriji za Kingse koji su u prvom susretu bili bolji s 2:1 nakon produžetka. Kingsi su tom pobjedom na rijeci Hudson stigli do svoje devete uzastopne play-off pobjede u gostima, a samo ih jedna dijeli od izjednačavanja rekorda od deset gostujućih pobjeda zaredom u doigravanju kojeg drže baš Devilsi - oni su ga ostvarili u dva navrata, 1995. i 2001. godine.

Jedina momčad uz Devilse koja je ostvarila identičan uspjeh u NHL doigravanju bila je ekipa Calgary Flamesa iz 2004. godine kada je u životnoj formi branio Miikka Kiprusoff, dok je momčad trenirao Darryl Sutter.

New Jersey Devils

Darryl Sutter, trener Kingsa: "Nije važno što se događalo u posljednjem dvoboju niti protiv koga smo igrali ili bilo što slično tome. Mislim da znamo da je naš sadašnji protivnik mnogo jači, tvrđi i čvršći od ikoga s kim smo dosad igrali."

Momčad mladog i modernog trenera Petera DeBoera u posljednje vrijeme evidentno pada u formi. NY Rangersi u finalu Istoka su očito izmorili Devilse koji ne izgledaju toliko moćno kao na početku doigravanja. Međutim, njihov obrambeni hokej i dalje vrlo dobro funkcionira, ne primaju mnogo golova, ali u posljednjih nekoliko utakmica se nisu baš istaknuli efikasnim hokejom. Njihovi glavni napadački aduti u posljednje vrijeme ne igraju toliko dobro, pogotovo Eliaš i Parise, Kovalčuka je "uštopao" Drew Doughty u posljednjoj utakmici, a jedini koji pokazuje igru na visokoj razini u momčadi Devilsa je David Clarkson.

Ipak, najveća snaga Devilsa oduvijek je bila u obrambenom dijelu gdje među vratnicama ta ekipa ima najboljeg među najboljima, Martina Brodeura za kojeg je i sam Darryl Sutter pokazao respekt rekavši: "Većina mojih igrača je gledala Martyja kada su bili djeca". Na sreću, ozljeda u kadru Devilsa nema, što znači da Devilsi nemaju opravdanja za lošije partije u posljednje vrijeme. U zadnjoj utakmici Devilsi su uputili samo 18 udaraca na gol Jonathana Quicka, nije bilo agresivnosti i mnogo ofenzive u igri i stoga moraju pružiti mnogo bolju predstavu od one iz prošle utakmice, jer ako ne pobijede naredni ogled mogao bi im biti i posljednji domaći ove sezone.

Los Angeles Kings

Fantastična momčad pod vodstvom jednog od najboljih trenera današnjice, Darryla Suttera, mogla bi postati treća momčad koja je ostvarila deset gostujućih pobjeda u nizu u doigravanju lige. Kingsi su u tom segmentu zasad na broju od devet pobjeda zaredom, a drugo mjesto na ljestvici svih vremena dijele s neponovljivom momčadi NY Islandersa iz ranih 80-ih, koju su 1983. godine s devet gostujućih pobjeda zaredom do "kante" predvodili sve sami Hall of fameri poput Bryana Trottiera, Clarka Gilliesa, Mikea Bossyja i Denisa Potvina, a pod "dirigentskom palicom" legendarnog Ala Arboura.

Travis Zajac, centar Devilsa: "Osjećamo da smo propustili priliku za pobjedu zato što smo lako izlazili na kraj s njihovom igrom bez da smo morali davati sve od sebe. I s takvom smo igrom opet imali svojih prilika za pobjedu. Zbog toga se zato još uvijek dobro osjećamo jer znamo da možemo igrati bolje i s time možemo biti i mnogo uspješniji."

Ukoliko Kingsi u narednom susretu nadigraju Devilse ući će u društvo njihovih dvaju generacija i ekipe Flamesa iz 2004. godine, a u isto će vrijeme prestići legendarne Islanderse. Darryl Sutter bi u slučaju pobjede svoje ekipe postao prvi trener koji je s dvije različite ekipe ostvario ovaj rekord, odnosno izjednačio ga, jer je on prije osam godine do Stanley Cup finala vodio Calgary preko Vancouvera, Detroita i San Josea, da bi u njemu izgubio od sjajnog Lighteninga predvođenog današnjim Rangersima, Johnom Tortorellom na klupi i Bradom Richardsom te Ruslanom Fedotenkom na ledu. Inače, Ukrajinac je tada i presudio Flamesima pobjedničkim golom za Tampu u sedmoj utakmici.

Kod Kingsa također nema ozljeda, čak se oporavio i Simon Gagne koji zbog dugog izbivanja ne konkurira za sastav, Anže Kopitar je u vrhunskoj formi te je u posljednjih devet utakmica ostvario 12 bodova, a ne zaostaju za njim ni Dustin Brown ni neprikosnoveni vratar Quick. Stoga će Kingsi iz mnoštva razloga željeti novu pobjedu u Newarku, kojom bi, ako kod kuće nastave seriju nepobjedivosti, mogli doći do jednog od najuvjerljivijih osvajanja Stanley Cupova u eri modernog hokeja.

Druga utakmica finala serije za Stanley Cup počinje u noći sa subote na nedjelju u 2:00h po hrvatskom vremenu, a igra se u New Jerseyju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!