Tenis

Wozniacki i Schiavone ostale bez drugog tjedna, Šarapova impresivna

Vedran Babić • subota, 02.06.2012.
Wozniacki i Schiavone ostale bez drugog tjedna, Šarapova impresivna
Foto: EPA

Kompletirano je treće kolo ženskog dijela Roland Garrosa. Caroline Wozniacki i Francesca Schiavone bile su "najzvučnije" žrtve, Marija Šarapova ponovno je bila impresivna, Na Li i Petra Kvitova izgubile su po set, a preostale sudionice osmine finala su Arantxa Rus, Jaroslava Švedova, Klara Zakopalova i Varvara Lepchenko...

Marija Šarapova djeluje nezaustavljivo. Iako njezine prve tri suparnice nisu bile tenisačice iz svjetskog vrha, impresivno zvuči podatak da je Ruskinja u tim mečevima izgubila ukupno samo pet gemova. Rumunjka Cadantu nije osvojila ni jedan, Japanka Morita osvojila je dva, a Shuai Peng tri. Poslije 66 minuta igre druga nositeljica slavila je 6:2, 6:1, izgubivši pritom samo sedam poena na svom servisu. Zabila je 27 izravnih poena i napravila samo osam neprisiljenih pogrešaka.

"Znala sam da igram protiv nezgodne suparnice s kojom sam se mučila u prošlosti i koja me pobijedila. Pokušala sam biti agresivna i tjerati je da trči što više. Dobro sam servirala i reternirala, a to je bilo jako važno protiv nje", izjavila je Ruskinja, koja u Parizu nikada nije igrala finale. 2007. i 2011. godine izgubila je u polufinalu.

Šarapova će u osmini finala igrati protiv nepostavljene Čehinje Klare Zakopalove, koja je nakon Marije Kiriljenko izbacila još jednu nositeljicu iz Rusije. Sa 6:3, 7:5 porazila je 22. nositeljicu Anastasiju Pavljučenkovu i ostvarila svoj najbolji rezultat na Roland Garrosu.

Braniteljica naslova Na Li loše je otvorila meč protiv Christine McHale, ali se na vrijeme trgnula i ipak pobijedila 3:6, 6:2, 6:1. Kineskinja je načinila čak 44 neprisiljene pogreške, no zato je postigla 32 izravna poena naspram samo 11 20-godišnje Amerikanke, koja je u ovom meču tražila svoj najbolji rezultat na Grand Slam turnirima.

"Tenis se igra na dva dobivena seta, pa tako čak i ako izgubim prvi set još uvijek imam šansu. U prvom setu pratila sam njenu igru, no početkom drugog seta promijenila sam taktiku", izjavila je sedma nositeljica, koja će u osmini finala odmjeriti snage s kazahstanskom kvalifikanticom Jaroslavom Švedovom, koja je sa 6:4, 7:5 bila bolja od Carle Suarez Navarro. Švedova je prije dvije godine igrala četvrtfinale Roland Garrosa, ali je prošle godine muku mučila s ozljedom koljena pa je sada tek 142. tenisačica svijeta.

Četvrta nositeljica Petra Kvitova izjednačila je svoj najbolji rezultat u Parizu pobjedom nad Ruskinjom Ninom Bratčikovom 6:2, 4:6, 6:1, a korak dalje pokušat će napraviti protiv još jedne nepostavljene tenisačice, Varvare Lepchenko, koja je s 3:6, 6:3, 8:6 izbacila bivšu pobjednicu i lanjsku finalisticu Francescu Schiavone. U trećem setu Talijanka je prokockala prednost od 3:1. 26-godišnjoj Lepchenko ovo je najbolji rezultat na Grand Slamu.

Estonki Kaia Kanepi trebalo je čak pet servisa za meč i ukupno pet meč lopti za pobjedu nad devetom nositeljicom Caroline Wozniacki 6:1, 6:7 (3), 6:3. Kanepi je vodila 5:1 u drugom setu i u njemu propustila dvije meč lopte, a u trećem je također vodila 5:1. Wozniacki je nadoknadila jedan break zaostatka i spasila još dvije meč lopte, no onu petu Kanepi je ipak uspjela iskoristiti i doći do pobjede poslije gotovo tri sata igre.

Kanepi će za proboj u svoje drugo četvrtfinale na Roland Garrosu igrati protiv Nizozemke Arantxe Rus, koja je u smiraj dana sa 7:6 (5), 2:6, 6:2 nadjačala 25. nositeljicu Juliju Goerges. I 21-godišnjoj Rus, nekoć prvoj juniorki svijeta, ovo je najbolji rezultat na Grand Slamu.

Roland Garros, 3. kolo (Ž):
Li (Kina, 7) - McHale (SAD) 3:6, 6:2, 6:1
Švedova (Kazahstan, Q) - Suarez Navarro (Španjolska) 6:4, 7:5
Lepchenko (SAD) - Schiavone (Italija, 14) 3:6, 6:3, 8:6
Kvitova (Češka, 4) - Bratčikova (Rusija) 6:2, 4:6, 6:1
Rus (Nizozemska) - Goerges (Njemačka, 25) 7:6 (5), 2:6, 6:2
Kanepi (Estonija, 23) - Wozniacki (Danska, 9) 6:1, 6:7 (3), 6:3
Zakopalova (Češka) - Pavljučenkova (Rusija, 22) 6:3, 7:5
Šarapova (Rusija, 2) - Peng (Kina, 28) 6:2, 6:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.06.2012. u 18:42
    Čudo na pomolu ako Šarapova ovo ne uzme!
    Obrisan korisnik