Košarka

Cedevita preživjela vlastiti kolaps i produžila finale prvenstva

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • subota, 02.06.2012.
Cedevita preživjela vlastiti kolaps i produžila finale prvenstva
Foto: Kristijan Komarica

Finale hrvatskog košarkaškog prvenstva imat će još najmanje jednu utakmicu. Cedevita je ostala u igri za naslov prvaka pobjedom nad Cibonom u Domu Dražena Petrovića, čime je prekinula 18 utakmica dugi pobjednički niz Vukova u domaćoj ligi i ujedno vratila finalnu seriju na svoj teren. Sljedeći susret na rasporedu je u utorak u Domu sportova...

Vrlo uzbudljiva treća utakmica finala hrvatskog prvenstva donijela je Cedevitin povratak nade u završetak sezone s trofejem u rukama. Poslije izgubljena prva dva susreta, po jednom u gostima i kod kuće, momčad Dražena Anzulovića je u subotu navečer u Domu Dražena Petrovića proslavila 79:70 protiv Cibone, uz odluku u produžetku, iako je mogla slaviti i lakše od toga.

Poslije trice Marina Baždarića malo manje od tri i pol minute do kraja četvrte četvrtine, Cedevita je vodila sa 66:56, ali poslije toga nije zabila više ništa u nastavku te dionice, što je momčad Jasmina Repeše iskoristila za povratak. Taj nalet od sveukupnih 10:0 domaćina zaključen je s tri pogođena slobodna bacanja Damjana Rudeža, kojega je u posljednjim trenucima četvrtine na trici faulirao Chris Owens.

Propuštanje 10 razlike u nepune tri i pol minute, pa odlazak u produžetak zasigurno su bili šok za goste, no Cedevita je preživjela i s takvim šokom. U dodatnih pet minuta su odmah preuzeli kontrolu i držali prednost na svojoj strani od početka do kraja, završivši s na koncu prilično uvjerljivih +9 na semaforu.

Atmosfera najbolja dosad

Utakmica u kojoj je Cibona mogla dohvatiti naslov, a Cedevita se nadala produžetku finala ponovno je napunila Dom Dražena Petrovića. Tribine su bile jako lijepo popunjene i prošle subote u prvoj utakmici, ali ove večeri je to bilo još bolje - i definitivno bučnije, već od prvih minuta susreta.

S obzirom na interes koji izaziva ovo finale, šteta je što Mala dvorana Doma sportova u utorak neće moći primiti veći broj ljudi. Vjerojatno bi se mogla napuniti i dvostruko veća.

Iako je šansa postojala i kada su se dovukli do produžetka, Cibona je svoju najbolju priliku propustila u prvom poluvremenu. Utakmicu su otvorili jako dobro, s 14:2 u prvih pet minuta, a nakon što su u drugu četvrtinu ušli s 22:14, solidnu prednost držali su i kroz najveći dio te dionice. No, sa serijom u završnici prvog poluvremena, Cedevita se do 15-minutnog predaha u svlačionicama vratila u egal (36:36), da bi u trećoj četvrtini stigla do prednosti, koju je i povećala prije završnog posustajanja zbog kojega su morali u dodatnih pet minuta.

Početak utakmice teško je mogao biti bolji za domaću momčad. Uz dobar posao u obrani, kako Jasmin Repeša i voli, i s glavnom ulogom Andrije Žižića na drugom kraju parketa, sa šest Žižićevih poena u ranoj fazi susreta, Cibona je sredinom prve četvrtine povela s 14:2, bolje iskoristivši razdoblje s nekoliko iznenađenja u startnim petorkama na obje strane. Repeša je krenuo s Pavlom Marčinkovićem, koji je u petorci na pozicijama dvojke i trojke bio u paru s Marinom Rozićem, dok je Dražen Anzulović na početku dao minute Daliboru Bagariću pod košem, a od starta je igrao i Marino Baždarić, koji je bio pod upitnikom za nastup.

Poslije otvaranja koje je bilo Cibonino, Cedevita se prvi put ozbiljnije približila tricama Baždarića i Ivana Opačka, za prekid suparničkih 12:0 i smanjenje na samo 14:8 u šestoj minuti. Ipak, do kraja prve četvrtine prednost Vukova je ponovno porasla. Poslije trice Gorana Sutona, u 10. minuti na semaforu je stajalo 22:13, a prva dionica okončana je s 22:14 za domaću momčad.

Cibona je početkom druge četvrtine ponovno stigla do dvoznamenkaste prednosti, s +10, držeći Anzulovićevu momčad na nešto većoj distanci do 15. minute, kada je Damjan Rudež ubacio tricu za 29:19. No, zonska obrana koju je trener gostiju postavio sredinom druge dionice počela je davati ploda u nastavku prvog poluvremena. Kako se Vukovi nisu dobro snašli, izgubivši nekoliko lopti, Cedevita je postupno smanjivala zaostatak i potpuno se vratila u igru.

Na tom putu goste nije previše usporila ni tehnička pogreška dosuđena Draženu Anzuloviću zbog prigovora nakon što je tražio prekršaj na šutu Dontayea Drapera, s čime je Cibona privremeno zaustavila vlastiti prazan hod uz dva El-Aminova slobodna bacanja za 32:26 u 17. minuti. No, poenima Owensa, Warrena, Vukušića i Bilana, gosti su se u posljednjoj minuti prvog poluvremena vratili u egal, do 36:36, a u svojem posljednjem napadu u drugoj četvrtini mogli su i povesti, ali Bilan nije iskoristio dodatno bacanje nakon polaganja za 36:36 sa Sutonovim prekršajem.

Ono što joj nije uspjelo krajem druge, Cedevita je izvela u ranoj fazi treće četvrtine, u minutama kada su obje momčadi igrale zonsku obranu. Gosti su svojom ponovno usporili Vukove, a na drugom kraju parketa to su kapitalizirali serijom od 7:0 za svoje prvo značajnije vodstvo, 50:44 u 28. minuti. Poslije trice Baždarića, do kraja treće dionice ta je prednost Anzulovićeve momčadi još malo porasla. U posljednjih 10 minuta ušlo se s 53:46.

Cibona se nakon nešto više od dvije minute posljednje četvrtine primaknula na samo 53:50, ali dijelom i zbog tehničke pogreške Tomislavu Zubčiću koji se pobunio zbog dosuđenog prekršaja na Miri Bilanu, naredno razdoblje ponovno je bilo Cedevitino. Ubačajima Bilana pod košem i iz slobodnih bacanja, pa tricom Baždarića, prednost gostiju je tri i pol minute do kraja došla do okruglih +10.

Poslije toga, Cedevita je prije produžetka napravila baš sve krivo. Bilo je tu promašenih slobodnih bacanja (Draper i Warren po dva), promašenih šuteva i polaganja, ali i izgubljenih lopti, od kojih je ona Baždarićeva kod 66:63, prilikom izvođenja lopte sa strane na vlastitoj polovici, završila u rukama Zacka Wrighta, pa nakon što su gosti propustili načiniti prekršaj na nekom od Ciboninih igrača prije šuta, na koncu dospjela do Damjana Rudeža, kojega je na trici faulirao Chris Owens - što je značilo tri slobodna bacanja koja su, kako je Rudež bio mirne ruke, donijela produžetak. U 0,6 sekundi prije zadnje sirene, Vukušić je još promašio tešku dvicu iz okreta.

Gostujuća momčad otvorila je produžetak s po jednim pogođenim slobodnim bacanjem Baždarića i Drapera, za 68:66, a kada su Bilan i Baždarić svojim ubačajima za dvicu to povisili na 72:67, pobjeda se ponovno smiješila Cedeviti. No, za razliku od četvrte četvrtine, u dodatnih pet minuta su Anzulovićevi igrači znali zadržati prednost, a do kraja je još i povećati na završnih +9, za povratak finala u Dvoranu II Doma sportova.

Pobjedničku momčad je s 18 poena, devet skokova i tri asistencije predvodio njihov kapetan Marino Baždarić, koji je, iako je bio pod upitnikom, stisnuo zube i odigrao vrlo kvalitetnu utakmicu. Miro Bilan dodao je 13 poena, a Chris Warren 10 poena, četiri skoka i tri asistencije.

Cibonu je s 15 poena vodio Damjan Rudež. Andrija Žižić imao je 14 poena i šest skokova, a Davor Kus 10 poena i tri asistencije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10803.06.2012. u 22:31
    da se finale malo dugovlaci, to je dobro za nasu kosarku. Ne smije Ciboni sve tako lako uspjeti jer cekaju protivnici u Evropi koji su drugi kosmos prema nasem prvenstvu. A ako ovo ipak Cedevita dobije (jao onda Ciboni), onda su jos jednom pokazali da imaju karakter i da neke osnove stvari stimaju... [više na forumu]
    narada108
  • Obrisan korisnik03.06.2012. u 19:17
    igralo se je ...ali tad je Cibona koliko toliko mogla njima konkurirati sa parama ,sad vise ne moze
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.06.2012. u 13:38
    Ne lupetaj,igralo se i onda za pare,pogotovo vani,Real,Maccabi ... ali se ovdje radilo strucno i zestoko!!! 
    Obrisan korisnik
  • Torca-Dubrava03.06.2012. u 11:44
    ...neka je bilo ' Radosti loptanja pod obručima'...neka se malo zakuha to je poželjno pa nek se vide junaci....u doigravanjima.....
    Torca-Dubrava
  • Obrisan korisnik03.06.2012. u 11:15
    KAd te uništi Baždarić, onda je jasno kakvu je utakmicu odigrala Cibona čak i bez gledanja!
    Obrisan korisnik