Zimski sportovi

Reprizom prve utakmice serije Kingsi udvostručili vodstvo, izjednačili rekord i došli na prag osvajanja titule

Ivan Dominik • nedjelja, 03.06.2012.
Reprizom prve utakmice serije Kingsi udvostručili vodstvo, izjednačili rekord i došli na prag osvajanja titule

Gotovo identičan scenarij iz prve utakmice dogodio se i u drugoj utakmici finalne serije najjače svjetske lige u hokeju na ledu. Prije selidbe finala s rijeke Hudson u sunčanu Kaliforniju, Devilsi su drugi put u četiri dana ugostili LA Kingse te također drugi put izgubili 2:1 nakon produžetka. Kingsi su novom pobjedom izjednačili rekord Devilsa i Flamesa od deset uzastopnih gostujućih slavlja u doigravanju, poveli su 2-0 u finalnoj seriji i preselili ju u svoj grad gdje će samo trebati dovršiti posao...

Ono što je Martinu Brodeuru i New Jersey Devilsima napravio Anže Kopitar u prvoj utakmici finala Stanley Cupa, to je u drugoj pošlo za rukom Jeffu Carteru.

Druga utakmica serije često može biti ključna i odlučujuća u doigravanju, a takva će možda biti i ova između Devilsa i Kingsa koja je u noći na nedjelju odigrana u Prudential Centru između Devilsa i Kingsa. Utakmica je imala gotovo isti scenarij kao i prvi susret - Kingsi su poveli u prvoj trećini, Devilsi došli do izjednačenja, potom je završio "regularni" dio ogleda, a u produžetku su Kingsi zabili pobjednički gol za konačnih 2:1. Jedino što se promijenilo u odnosu na otvaranje serije jesu strijelci i junak utakmice.

Sam susret u Newarku započeo je oprezno na obje strane u pomalo uspavanom ritmu gdje su, kao i u prvoj utakmici, igrači obje ekipe više mislili na obranu nego na napad. No, brzo su Kingsi razbudili publiku i samu utakmicu jer je već u osmoj minuti dvoboja mrežu Devilsa zatresao ponajbolji bek Kingsa i kanadski reprezentativac Drew Doughty.

Fantastični je 22-godišnjak svoj treći gol doigravanja postigao na nevjerojatan način. Oduzeo je pak koji su Devilsi upucali u trećinu, prošao je trojicu napadača domaćih i ušao u njihovu trećinu te između dva beka poslao pak u rašlje Brodeurova gola. Sve je napravio sam i bez ičije asistencije je doveo "Kraljeve" u vodstvo.

Minimalnom prednošću Kingsa se otišlo na prvu pauzu nakon 20 odigranih minuta, a u nastavku je utakmica ponovno bila zatvorenija i više orijentirana na obranu kod oba sastava. Devilsi su počeli sve više napadati kako je vrijeme odmicalo, imali su odlične šanse, ali ih je sve zaustavljao ponovno odlični Jonathan Quick. Ni Kingsi nisu posustajali, tražili su novi pogodak koji bi mogao biti odlučujući, međutim u drugoj trećini nijedna ekipa nije uspjela zabiti. Izjednačena je utakmica stoga u zadnju trećinu ušla minimalnom prednošću sastava Darryla Suttera.

No, u trećoj se trećini konačno dogodio obrat i Devilsi su uspjeli izjednačiti. Momčad Petera DeBoera rezolutnije je i odlučnije krenula prema golu Kingsa, a napadačka igra s mnoštvom rezonskih i nerezonskih šuteva honorirana je izjednačujućim pogotkom u trećoj minuti posljednje trećine.

Nakon što su nekoliko puta okružili Quickov gol i nakon što su bekovi Devilsa odlično "zatvorili" plavu liniju pak je preko Stevea Berniera došao do Čeha Mareka Zidlickyja, koji ga je šutom uputio prema golu, a ispred njega se sjajno (s)našao Ryan Carter koji je skrenuo pak u gol i izjednačio rezultat svojim petim zgoditkom u ovogodišnjem play-offu.

Poslije tog pogotka više nije bilo novih golova u mrežama Brodeura i Quicka te je i treća trećina privedena kraju, a zbog rezultata 1:1 moralo se opet ići u produžetak. U dodatnom vremenu su se ponovno bolje snašli gosti koji su nakon lijepe akcije, ovog puta u 14. minuti produžetka, došli do svog drugog gola na susretu i konačne pobjede. Poentirao je Jeff Carter, igrač koji je ove sezone promijenio dva kluba i koji je u Grad Anđela stigao iz Columbusa s kojim je zamijenio Flyerse na početku sezone.

Jeff Carter je sam započeo akciju i odlično pucao na Brodeurov gol, no pak je odbijen, ali je uz pomoć Aleca Martineza i Dustina Pennera došao do strijelca koji je šutom s distance kroz gužvu pogodio mrežu i završio utakmicu. Time su Kingsi poveli 2-0 u seriji na četiri pobjede, a sada se serija seli u njihov Staples Center gdje će pokušati dovršiti započet posao.

Darryl Sutter postao je prvi trener koji je ostvario deset play-off gostujućih slavlja s dvije različite momčadi, budući da su Kingsi ovom pobjedom izjednačili taj rekord, oni su Sutterova druga momčad nakon Calgary Flamesa iz 2004. godine. Momčad LA Kingsa tako je postala četvrta u povijesti s tim dostignućem, osim Calgaryja baš su NJ Devilsi 1995. i 2001. godine imali deset gostujućih pobjeda zaredom.

Treća utakmica serije igra se u Gradu anđela u ponedjeljak.

NHL liga, finale Stanley Cupa, 2. utakmica, 2. lipnja 2012.:
New Jersey Devils - Los Angeles Kings 1:2 (OT) (0-2)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.06.2012. u 13:20
    Ajmo Kingsi, Stanley je vaš!!! :DDD
    Obrisan korisnik