Zimski sportovi

Vladimir Tarasenko u St. Louis Bluesima

Ivan Dominik • nedjelja, 03.06.2012.
Vladimir Tarasenko u St. Louis Bluesima

U jeku finala doigravanja najjače hokejske lige svijeta i borbe NJ Devilsa i LA Kingsa za Stanley Cup, mnoštvo se stvari vezanih uz momčadi koje se pripremaju za nadolazeću sezonu događa izvan leda. Tako su St. Louis Bluesi potpisali jednog od najperspektivnijih ruskih igrača na svijetu, Rangersi su na pola godine ostali bez svog najboljeg strijelca ove sezone, dok bi se na godinu dana iz hokeja mogao povući vratar Bruinsa Tim Thomas...

Iako NHL sezona još uvijek nije završila te je zapravo sada tek dosegnula svoju najvišu točku usijanja, mnoge franšize slažu svoje kadrove za iduću hokejsku godinu. Tako su u "remont" krenuli i u St. Louisu, momčad Bluesa koja je ove sezone dosegnula polufinale Zapada i koja je bila druga najbolja ekipa te konferencije u "regularnom" dijelu, dovela je novo pojačanje.

Radi se o mladom i perspektivnom ruskom 20-godišnjaku, Vladimiru Tarasenku, koji je dosad karijeru gradio u KHL-u u SKA-u iz Sankt Peterburga. Mladi Rus igra na poziciji desnog krila i bio je prvi izbor Bluesa na draftu iz 2010. godine, a 16. izbor ukupno. Dosad je osim za SKA igrao i za HC Sibir Novosibirsk, a od 2008. godine do ove sezone je u KHL-u za te klubove odigrao 176 utakmica ostvarivši točno 100 bodova od čega 52 zgoditka. Osim toga, Tarasenko je bio i prvak svijeta na juniorskom SP-u 2011. godine u Buffalu gdje je bio i ponajbolji igrač Zbornaje.

Tarasenko je tome dodao i 18 nastupa u doigravanjima najjače ruske hokejaške lige u kojima je ukupno imao 16 bodova od čega deset pogodaka. Prešle je sezone u Sankt Peterburgu i Novosibirsku igrao sjajno zabivši 23 gola uz 24 asistencije u 54 utakmice, u doigravanju KHL-a došao je do konferencijskog finala, a ugovor s Bluesima potpisat će na tri godine, najavio je GM Bluesa Doug Armstrong. Očekuje se da će Tarasenko potpisati ugovor 1. srpnja ove godine jer su sve pojedinosti do detalja već dogovorene.

Dok se lijepe vijesti slažu na Zapadu u Missouriju, na Istoku nema lijepih vijesti za NY Rangerse i Boston Bruinse. Najbolja momčad "regularnog" dijela sezone ne Istoku, NY Rangersi, ostali su bez svog najboljeg strijelca ove sezone te ponajboljeg igrača uopće, Slovaka Mariana Gaborika. On je u svom rodnom gradu Trenčinu u Slovačkoj najavio kako odlazi "pod nož" radi teške ozljede ramena koju je zabio još u travnju.

Gaborik je 30-godišnje desno krilo Rangersa i zbog operacije te oporavka izbivat će pet do šest mjeseci s leda što je veliki hendikep za njega i za klub iz Velike jabuke. "Očito je da sam frustriran, znao sam da nisam dobro, ali sam se nadao boljim vijestima od doktora. ovo je frustrirajuće, ali tako je kako je i sada se samo moram koncentrirati na što brži povratak", izjavio je ponajbolji slovački hokejaš današnjice na konferenciji za novinare.

Ove je sezone igrač Rangersa svoju momčad doveo do finala konferencije u kojem su Rangersi poraženi s 4-2 u seriji s Devilsima, a Gaborik je u 20 utakmica play-offa postigao 11 bodova od čega pet golova. Tijekom sezone je odigrao 82 utakmice postigavši 76 bodova, a od toga je zabio 41 gol čime je bio treći strijelac lige iza Stevena Stamkosa (60) i Jevgenija Malkina (50). Ozljedu ramena zadobio je u seriji doigravanja protiv Ottawa Senatorsa. U karijeri je odigrao 722 NHL utakmice te je drugi najbolji slovački igrač ikad sa 647 bodova, odmah iza Mariana Hosse.

Boston Bruinsi mogli bi na jednu sezonu ostati bez prvog vratara i dvostrukog dobitnika Vezina trofeja, Tima Thomasa, koji ozbiljno razmatra prekid karijere jer želi biti bliže obitelji, najavio je GM Bruinsa Peter Chiarelli. Vratar prvaka iz 2011. godine koji je tada bio i najbolji igrač Bostona ima 38 godina i svi u Bostonu bit će vrlo razočarani ukoliko ostvari svoju ideju.

Thomas je jedan od najboljih američkih vratara ikad, prošle je godine Bruinse odveo do prvog Stanley Cupa nakon 39 godina i ere Bobbyja Orra, a pritom je nagrađen i Conn Smythe trofejom. Aktualni je rekorder po postotku obrana u sezoni kojeg je preuzeo od legendarnog Dominika Hašeka baš te 2011. godine, a ukoliko on zaista ode u privremenu mirovinu, Bruinsi će ostati na dvojici vratara, Fincu Tuukki Rasku i Rusu Antonu Hudobinu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!