Zimski sportovi

NHL: Kingsima prva od dvije "meč lopte" za pisanje povijesti

Ivan Dominik • ponedjeljak, 04.06.2012.
NHL: Kingsima prva od dvije "meč lopte" za pisanje povijesti

Los Angeles Kingsi vraćaju se kući nakon dvije uzastopne pobjede kod kojih su u dvije večeri zaredom Anže Kopitar i Jeff Carter utišali ispunjeni Prudential Center. Kingsi na kontu imaju vodstvo od 2-0 u seriji, izjednačen rekord od deset nanizanih gostujućih pobjeda u doigravanja, a u povijest je još jednom ušao njihov famozni trener Darryl Sutter zbog navedenih dostignuća te ekipe. Finalna serija još nije blizu kraja, premda tako rezultat i dvostruko domaćinstvo sugerira, ali ako Devilsi konačno ne pokažu zašto su stigli do finala, neće im se pisati dobro pored ovakvih Kingsa...

LA Kingsi imaju povijesnu šansu. Osvajanje prvog Stanley Cupa "metlom" jednih Devilsa i to pred svojom publikom. Neprocjenjivo.

Prva od dvije utakmice u Staples Centru, dvorani u kojoj su svoje sugrađane svojevremeno oduševljavali Ian Leperriere, Luc Robitaille, tragično poginuli Pavol Demitra i primjerice Rob Blake, ali i jedan Shaquille O'Neal, spremna je biti prva nakon legendarnog Foruma u kojoj će gradska hokejaška momčad izaći na led u finalu Stanley Cupa.

Kingsi od svog osnivanja davne 1967. godine čekaju na toliko željenu "kantu" do koje ih nije uspio odvesti niti veliki Wayne Gretzky, a ni mnogi drugi famozni igrači svog vremena. Stoga će ove dvije utakmice biti od velikog značaja za cijeli grad koji se okrenuo hokeju nakon ispadanja Lakersa i Clippersa iz NBA doigravanja, međutim ni Devilsi se još nisu predali i oni će u svemu tome itekako imati još pokoju riječ.

Los Angeles Kings

Kingsi su se s odličnom "zalihom" vratili u Los Angeles i sada su im prema riječima trenera Darryla Suttera najviše potrebni odmor i rekuperacija: "Najvažnije je bilo da brzo stignemo kući, mnogo momaka je spavalo par sati u avionu, a neki su dobili i slobodno jutro da se što bolje spreme".. Jedna od važnijih utakmica sezone, ako ne i najvažnija, stoji pred Kingsima koji su u sjajnoj formi, velikom naletu.

Na njihovu sreću, ozljeda nemaju, a svi igrači su im spremni za treći okršaj protiv momčadi iz Newarka. Dvjema gotovo identičnim pobjedama nadvisili su svoje protivnike s istoka kontinenta, još jednom dokazali slabost Martina Brodeura na stick-sideu, a svi igrači, pogotovo oni bolji poput Doughtyja, Cartera i Kopitara dosegli su vrhunac forme. Stoga, a iz mnogih drugih razloga, Kingsi se mogu nadati najboljem barem u prvoj utakmici na domaćem ledu.

New Jersey Devils

U Devilse sve više sumnjaju ljubitelji hokeja diljem svijeta jer su njihovi najbolji napadači, kojih inače ima malo, vrlo efikasno i bez previše muke zaustavljeni, dok tradicionalna obrambena igra zasad nije dala ploda. Ne izgledaju moćno na ledu i Kingsi su mnogo potentniji i kvalitetniji u gotovo svim segmentima igre. No, Devilsi ne sumnjaju u svoje mogućnosti te se i dalje nadaju najboljem.

Sada moraju pobijediti u četiri od narednih (najviše) pet utakmica, a od toga u barem tri gostujuće što je vrlo teška misija. Uostalom, samo su dvije ekipe u povijesti lige uspjele osvojiti Stanley Cup nakon dva uvodna domaća poraza, dok je devet momčadi bilo poraženo u istoj situaciji. Stoga se Devilsi ne bore samo protiv Kingsa i gostujuće protivničke atmosfere, Oni se bore i protiv povijesti, svoje igre, i objektivno bolje momčadi jer je čak i njihova najjača karika, Brodeur, poražena u zadnje dvije utakmice od Jonathana Quicka.

No, ne čini se da trener "Vragova" Peter DeBoer namjerava promijeniti igru ili pristup te taktiku.

Treća utakmica finalne serije NHL-a na rasporedu je u noći na utorak u 2:00h po hrvatskom vremenu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!