Zimski sportovi

NHL: Veliko pojačanje u redovima Pittsburgh Penguinsa u liku iskusnog češkog vratara

Ivan Dominik • ponedjeljak, 04.06.2012.
NHL: Veliko pojačanje u redovima Pittsburgh Penguinsa u liku iskusnog češkog vratara

Pittsburgh Penguinsi, jedna od ponajboljih momčadi NHL-a u posljednjih 20-ak godina, dovela je novo vratarsko ime u svoj kadar za narednu sezonu, a radi se o iskusnom i još uvijek vrlo dobrom češkom vrataru Tomašu Vokounu. Čeh kojem je na leđima već 36 godina bit će vratar momčadi Dana Bylsme sljedeće sezone uz standardnog Marca-Andrea Fleuryja, a došao je iz rivala Washington Capitalsa.

Češki reprezentativni vratar Tomaš Vokoun novi je član Pittsburgh Penguinsa, objavio je izvršni potpredsjednik kluba i GM Penguinsa Ray Shero. Nakon relativno neuspješne sezone na vratima Washington Capitalsa, jednog od rivala svog novog kluba, Vokoun je odlučio promijeniti sredinu. Ugovor s Pensima vrijedan četiri milijuna dolara potpisao je na dvije godine.

Franšiza sa sjeveroistoka SAD-a za 36-godišnjeg je vratara, koji ima 17-godišnje iskustvo branjenja u najjačoj svjetskoj hokejskoj ligi, dala svoj izbor sedme runde nadolazećeg drafta koji će se krajem mjeseca lipnja održati baš u Pittsburghovu Consol Energy Centru. Iz toga se može zaključiti kako su se Capitalsi vjerojatno željeli i riješiti Vokouna te prednost dati mladim vratarima poput Michala Neuvirtha i Bradena Holbyja, koji su ove sezone branili sjajno, osobito Holtby u doigravanju.

Dolaskom iskusnog Čeha gotovo sigurno će ponestati mjesta za trećeg vratara Pensa, Brenta Johnsona, jer je u klubu zasad nedodirljiv vrlo dobar kanadski vratar Marc-Andre Fleury. Ovo je sigurno dobra kupovina Penguinsa, koji će se, neki će reći na sreću, riješiti Johnsona na korist kvalitetnog drugog vratara.

Vokoun je drugi češki najbolji vratar svih vremena u "regularnim" sezonama NHL-a - pogotovo statistički - iza nedodirljivog Dominika Hašeka, a u ligi se u raznim klubovima natječe od 1995. godine. Kao 226. pick izabrali su ga Montreal Canadiensi 1994. godine u devetoj rundi drafta, a braneći za Habse, Nashville Predatorse, Florida Pantherse te naposljetku Capse izgradio je respektabilnu karijeru.

U njoj ima 287 pobjeda iz 680 utakmica, u prosjeku prima 2.55 golova po utakmici, te mu je prosjek obrana u karijeri 91.7 posto. Ove sezone imao je 25 trijumfa u 44 utakmice, 2.51 golova je primao po utakmici uz 91.7 posto obrana, no od ožujka nije igrao zbog ozljede te je tako propustio i doigravanje. U dva je navrata bio uvršten i u All Star momčad lige, a s reprezentacijom Češke je osvojio dva zlata na Svjetskim prvenstvima te broncu na ZOI-u 2006. godine u Torinu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.06.2012. u 01:47
    Bespotrebno
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.06.2012. u 00:56
    takav golman bit rezerva fleuryu..hmmm
    Obrisan korisnik