Tenis

Švedova protiv Li nastavila svoj niz, Šarapova jedva do četvrtfinala

Vedran Babić • ponedjeljak, 04.06.2012.
Švedova protiv Li nastavila svoj niz, Šarapova jedva do četvrtfinala
Foto: EPA

U četvrtfinalu Roland Garrosa u ženskoj konkurenciji igrat će sedam nositeljica i jedna kvalifikantica. Ta kvalifikantica je Jaroslava Švedova, koja je izbacila braniteljicu naslova Na Li. Marija Šarapova dobro se namučila protiv Klare Zakopalove, a Petra Kvitova i Kaia Kanepi puno lakše su došle do trijumfa...

Samo dan nakon što je prva tenisačica svijeta Viktorija Azarenka završila svoj nastup na Roland Garrosu, pridružila joj se braniteljica naslova Na Li. Kineskinja je bila prilično uvjerljiva u prva tri kola, no u osmini finala morala je stisnuti ruku i čestitati Jaroslavi Švedovoj na zasluženoj pobjedi (3:6, 6:2, 6:0).

24-godišnja Ruskinja koja od 2008. godine igra pod zastavom Kazahstana prije dvije godine je ispala u četvrtfinalu Roland Garrosa, no od onda se mučila s ozljedom koljena te je u jednom trenutku čak bila ispala iz Top 200. Trenutno je 142. tenisačica svijeta, a protiv Li došla je do svoje sedme pobjede u Parizu s obzirom da je morala proći kvalifikacije.

"Borila sam se za svaku loptu i koncentrirala se na ono što trebam činiti, ali vjerujte mi stalno sam bila u mislima. Neke cure su gubile nakon vodstva 5:1 ili 5:2, a ja sam samo razmišljala o tome da se moram koncentrirati i boriti. Moj plan igre nije funkcionirao u prvom setu pa sam promijenila taktiku i upalilo je. Ovo je trenutno najveća pobjeda moje karijere", izjavila je Švedova, koja je meč završila s deset uzastopnih gemova.

Li, koja je napravila neobično puno pogrešaka (41), unatoč porazu nastoji na stvari gledati optimistično. "Sve što mogu učiniti sada jest raditi i pokušati pobijediti sljedeći put. To što sam prošle godine osvojila naslov ovdje danas ne znači ništa. Godina dana je prošla. Danas sam izgubila, ali neću dopustiti da me to uništi."

Švedova će u svom drugom Grand Slam četvrtfinalu karijere igrati protiv četvrte nositeljice Petre Kvitove, koja je sa 6:2, 6:1 nadigrala Varvaru Lepchenko za točno sat vremena igre. Kvitova se na ovom turniru još nije susrela s nositeljicom.

Nakon ispadanja Azarenke, a sada i Li, Marija Šarapova nameće se kao glavna favoritkinja za naslov. No, Ruskinja se protiv nepostavljene Klare Zakopalove morala dobro pomučiti za pobjedu.

U meču koji je trajao tri sata i 11 minuta i u kojem je napravljen čak 21 break (Šarapova 12, Zakopalova 9) druga nositeljica pobijedila je 6:4, 6:7 (5), 6:2. Šarapova je propustila ukupno tri servisa za meč (kod 5:4 i 6:5 u drugom setu te kod 5:1 u trećem).

Zakopalova je odigrala jedan od svojih najboljih mečeva, ako ne i najbolji u karijeri. Tijekom cijelog meča bila je ravnopravna suparnica Šarapovoj te je čak imala više izravnih poena (44-38) i manje pogrešaka (53-48). No u trećem setu upornost ruske tenisačice ipak se isplatila, a Zakopalova je počela gubiti preciznost koju je imala.

"Zakopalova je igrala vrlo dobro, ovo joj je najbolja partija koju je odigrala protiv mene. Jako je opasna, imala je nekoliko dobrih pobjeda ranije i ima samopouzdanja. Imala sam priliku završiti meč u dva seta, ali nisam. U trećem setu sam bila jaka i to je ono što je važno. Lijepo je opet biti u četvrtfinalu", rekla je Šarapova, kojoj je ovo 20. pobjeda u posljednjem 21 meču koji je otišao u treći set.

Za plasman u polufinale Šarapova će igrati protiv 23. nositeljice Kaije Kanepi, pobjednice nad Arantxom Rus 6:1, 4:6, 6:0.

Roland Garros, osmina finala (Ž):
Švedova (Kazahstan, Q) - Li (Kina, 7) 3:6, 6:2, 6:0
Kvitova (Češka, 4) - Lepchenko (SAD) 6:2, 6:1
Kanepi (Estonija, 23) - Rus (Nizozemska) 6:1, 4:6, 6:0
Šarapova (Rusija, 2) - Zakopalova (Češka) 6:4, 6:7 (5), 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • boristurk04.06.2012. u 23:24
    Kad vidim ove slike naslovne i usporedim sa onom od Petrinom od jucer jos vise zalim od tog tvog razloga...
    boristurk
  • Obrisan korisnik04.06.2012. u 23:14
    Kad vidim neke prolaske,jos vise zalim sto nema Marticke u cetvrtfinalu!
    Obrisan korisnik
  • cameosis04.06.2012. u 22:41
    sve u rukama istocne europe. fantasticno!
    cameosis