Nogomet

Mogu li domaćini iskoristiti povoljan ždrijeb?

Lovro Štrbinić, Mišo Gulić, Ivan Dominik, Ivan Dorian Molnar • utorak, 05.06.2012.
Mogu li domaćini iskoristiti povoljan ždrijeb?
Foto: EPA

Skupina A Europskog nogometnog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini na prvi pogled je najmanje atraktivna, ali i najteža za prognozu. Sve četiri reprezentacije s pravom se nadaju drugom krugu, a Poljaci su odlučni u namjeri da pred svojim navijačima iskoriste povoljan ždrijeb i izbore četvrtfinale...

Što zanimljivo može ponuditi najneatraktivnija skupina Prvenstva?

Češka

Izbornik: Michal Bilek
Reprezentacija
Zvijezda
Mlada zvijezda

Titulu najmanje atraktivne skupina A dobila je jer nijedna od reprezentacija ne spada u sam europski vrh, ali sigurno je kako se njihovim momčadima mogu naći igrači najviše klase ili bar s potencijalom da se u skoroj budućnosti probiju među "velike ribe". Doduše, Čech je već sad zaslužio mjesto u povijesti, a Rosicky je igrač čije nogometne kvalitete se nikad ne smije zanemariti. Baš kao ni one Aršavina u dresu Rusije, gdje će još prijetiti i Žirkov, kao i mladi golgeter Džagojev. S druge strane, Grci uvijek mogu ponoviti nešto slično 2004. godini, dok Poljaci na krilima sjajnog Lewandowskog i navijača imaju razloga za optimizam.

Također, kako je teško jednu reprezentaciju izdvojiti jer toliko odskače kvalitetom, ne bi trebalo čuditi da posljednje kolo po skupinama upravo kod ove četiri momčadi bude najuzbudljivije. Na prvi pogled se čini da svatko može pobijediti svakoga, a na drugi - to se čini još sigurnijom okladom. Već prvi dan Eura ponudit će odgovore na neka pitanja, ali još će ih niz ostati pred preostala četiri dvoboja.

Kakve su šanse domaćina Poljske za četvrtfinale?

Poljska je automatizmom smještena u grupu A, a ples kuglica bio joj je vrlo milostiv, jer su za protivnike dobili Grčku, Rusiju i Češku, stoga je za očekivati da do posljednje utakmice budu u ozbiljnim kombinacijama za prolazak skupine, što je i njihov osnovni cilj.

Grčka

Izbornik: Fernando Santos
Reprezentacije
Zvijezda
Mlada zvijezda

Poljska će prvenstvo otvorili susretom protiv Grčke osmog lipnja u Varšavi, a rezultat tog dvoboja umnogome će odrediti i njihovu sudbinu. Huk s tribina biti silan motivator Poljacima, ali isto tako i svojevrsna obveza. Kako će sve to odraziti i na same igrače te mogu li podnijeti silan pritisak i nametnuta očekivanja, tek ostaje za vidjeti, međutim, odgovor na to pitanje dobit ćemo već nakon prve utakmice.

Sukladno napisanome, dojam je da je prolazak skupine itekako dohvatljiv zadatak. Domaći teren, poznato je, sa sobom donosi i neke privilegije, što nije podatak kojeg treba zanemariti.

Grci prvaci 2004., Česi polufinalisti 2004., Rusi polufinalisti 2008. - tko ima najbolje šanse za napraviti sličan, iznenađujuće dobar rezultat?

Reprezentacija Grčke gotovo je u potpunosti izmijenila svoj sastav u odnosu na trijumfalnu 2004. godinu. Što je najvažnije, osim Karagounisa nema nijednog od najvažnijih igrača otprije osam godina poput Charisteasa, Zagorakisa ili Basinasa. Isto tako Grčka je ostala i bez izbornika Otta Rehhagela, koji je svojom obrambenom taktikom bio najzaslužniji za prvi grčki naslov prvaka Europe u povijesti.

Rusija

Izbornik: Dick Advocaat
Reprezentacija
Zvijezda
Mlada zvijezda

Mlada i nova momčad Grčke ne obećava mnogo, zadržala jest obrambenu igru te joj je teško zabiti, no Grci više nisu toliko dobro ukomponirani, kvalitetni i napadački efikasni da bi mogli šokirati u Poljskoj i Ukrajini. U Portugalu su 2004. godine imali i mnogo sreće unatoč "ružnom" nogometu i gotovo je nemoguće takav rezultat ponoviti pored mnoštva boljih reprezentacija, stoga je teško očekivati bilo kakvo veće iznenađenje od Grka na predstojećem Euru.

Ista stvar vrijedi i za Češku koja ima nekolicinu važnih igrača iz Portugala, ali su oni već podosta stari i izvan životne forme u kojoj su realno gledajući bili 2004. godine. Nema više glavnih uzdanica iz Portugala, Pavela Nedveda i Jana Kollera, dok Milan Baroš odavno nije onaj "stari" Baroš iz velikog Liverpoola. Budući da Česi u odnosu na spomenuti Euro imaju bitno mlađu i neiskusniju momčad koja i nema pretjerano izraženu klasu, ne bi trebala biti u krugu reprezentacija koja može napraviti velik rezultat ove godine i polučiti iznenađenje.

Poljska

Izbornik: Franciszek Smuda
Reprezentacija
Zvijezda
Mlada zvijezda

Međutim, ako itko od tih iznenađenja može ponovno učiniti zamjetniji iskorak, to je onda Rusija Dicka Advocaata. Nizozemski "štih" ostao je u ruskoj reprezentaciji i nakon odlaska Guusa Hiddinka, najbolji su igrači, iako četiri godine stariji, još uvijek na okupu, a iako ne igraju svi u vrhunskoj formi potencijala za veliki rezultat još uvijek ima. To je reprezentacija koja ima zajedništvo, iskustvo na velikim natjecanjima i potrebnu klasu, pogotovo u Andreju Aršavinu koji je nekoliko puta pokazao da za "Majku Rusiju" igra kao preporođen te da je igrač za velike stvari. Rusi bi definitivno trebali proći u četvrtfinale, a onda ni poluzavršnica ne bi bila nimalo nedohvatljiva. Ako itko od tih triju ekipa, koje su imale iznenađujuće dobre rezultate na prošlim manifestacijama, može iznenaditi velikim rezultatom, onda je to iznad svih Zbornaja komanda.

Koliko najbolji dvojac iz ove grupe može napraviti u četvrtfinalu, gdje slijedi križanje sa "skupinom smrti"?

Prije svega treba naglasiti da bi bilo koja od ove četiri reprezentacije prolaskom u drugi krug Europskog prvenstva ostvarila svoj osnovni cilj i spriječila da se u naknadnoj analizi kontinentalne smotre spominje riječ "podbačaj". No, isto tako je činjenica kako bi zasigurno imali svoje želje u borbi za polufinale. Koliko su one realne?

Objektivno gledajući, ukoliko Nizozemska i Njemačka opravdaju svoj status u skupini B, bit će favoriti u susretima protiv bilo koga od ove četvorke. Ipak, rasterećenost i eventualna navijačka podrška (u slučaju prolaska Poljske) mogu odigrati svoju bitnu ulogu. Kako bilo, o ovom pitanju će ipak biti lakše govoriti nakon što svi odrade svoje tri utakmice, a nakon toga bude vidljivo tko je, i u kolikoj mjeri, posložen, kao i kakvoj formi je stigao u Poljsku i Ukrajinu.

EP 2012. - Skupina A

1Češka 34:5-16
2Grčka 33:304
3Rusija 35:3+24
4Poljska 32:3-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.06.2012. u 00:02
    Poljska ima stvaro kvalitetnu momčad i uz popomoc domaćeg terena sigurno prolaze u 1/8
    Obrisan korisnik
  • emilio2105.06.2012. u 19:09
    ljudi, ovo je skupina smrti.. poljska odličan golman + dortmund, rusija polufinalist prošlog eura, može puno napravit, a skupinu prolazi 100%.
    emilio21
  • Obrisan korisnik05.06.2012. u 18:46
    grci su grci ali mislim da ovoga puta nemaju šanse a ove tri druge reprezentacije svaka može proči.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.06.2012. u 18:43
    Unogometu je sve moguče-a domačin zašto ne
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.06.2012. u 18:10
    Grcka se nikad ne smije otpisivati....Poljska je ipak domacin a i imaju neke solidne igrace pogotovo Lewandovskog,Rusija najjaca ekipa i glavni favorit skupine...dok je Ceska prema meni najslabija
    Obrisan korisnik