Zimski sportovi

NHL: Montreal Canadiensi angažirali novog trenera za sljedeću sezonu

Ivan Dominik • srijeda, 06.06.2012.
NHL: Montreal Canadiensi angažirali novog trenera za sljedeću sezonu

Legendarna franšiza iz ponajvećeg kanadskog grada te jedan od najstarijih sportskih kolektiva u povijesti sporta na sjevernoameričkom kontinentu, Montreal Canadiensi, doveli su poznato trenersko ime na svoju klupu. Canadiensi nisu imali dobre rezultate u prošlih nekoliko sezona, dok je tekuća bila potpun neuspjeh pa su stoga za iduću sezonu angažirali renomiranog stručnjaka...

Kako se NHL liga i finale Stanley Cupa bliži kraju tako se pred sam kraj tekuće sezone gotovo sve momčadi pripremaju za novu sezonu. Preslagivanju trenerskog i igračkog kadra pridružili su se i Montreal Canadiensi koji su za iduću sezonu potpisali novog trenera Michela Therriena.

Kanađanin ima zavidnu karijeru na svom životopisu, a na klupu trenera neke NHL momčadi vraća se nakon godine dana izbivanja jer je radio kao televizijski analitičar i sukomentator za RDS. Kanadskom 48-godišnjem stručnjaku bit će to drugi angažman u momčadi Montreala jer je Canadiense već bio trenirao u razdoblju od 2000. do 2003. godine te je u njima i započeo svoju trenersku karijeru prije 12 godina, kada je na klupi zamijenio Alaina Vigneaulta, koji je danas vrlo uspješni trener Vancouver Canucksa.

Michel Therrien, nakon što je od Randyja Cunneywortha preuzeo klupu Canadiensa: "Biti trener u NHL-u je privilegija, ali biti trener Canadiensa je čast. Kada sam prvi put došao ovdje imao sam 38 godina i probio sam se do pozicije trenera Montreala preko AHL-a i nižih liga. Činilo mi se da se to sve odvilo nekako prebrzo. Pokušao sam tada momčad voditi po iskustvu koje sam imao, a tako ću raditi i sada, međutim, sada se osjećam spremnijim i mnogo iskusnijim nego kad sam imao 38 godina."

Therrien je s Montrealom 2002. godine došao do polufinala doigravanja, a zaposlen je kako bi posrnulu ekipu Habsa ponovno odveo u play-off. Za vrijeme njegova vođenja Montreala klub je doživio neke od najljepših trenutaka u posljednjih deset godina jer je Vezina trofej pod njegovim vodstvom dobio osrednji tadašnji vratar Montreala, a danas Floride Jose Theodore, dok se trijumfalno nakon raka bio vratio današnji veteran Ducksa, Saku Koivu.

Međutim, nakon pola određene 2003. godine je popularni Bulldog dobio otkaz te je posao pronašao u AHL-u i filijali Pittsburgh Penguinsa, Wilkes-Barre Scrantonu. Nakon kratkog vremena njihova treniranja, dobio je priliku kao prvi trener Penguinsa zamijenivši Eda Olczyka, a tada je, 2005. godine, u ligu i u momčad Pensa uveo najboljeg hokejaša današnjice Sidneyja Crosbyja, dok je godinu kasnije u mirovinu otišao veliki Mario Lemieux kojeg je Therrien također imao čast trenirati.

Penguinse je vodio dvije i pol sezone i u prvoj cjelovitoj sezoni s njima, došao je do prvog kruga doigravanja gdje su Pensi izbačeni od kasnijeg finalista Ottawe, ali su u "regularnoj" sezoni skupili ogromnih 105 bodova. U posljednjoj sezoni na njihovoj klupi došao je Therrien do finala lige gdje je u šest utakmica poražen od Red Wingsa. Tada je dobio otkaz, a na klupu Penguinsa sjeo je današnji njihov trener Dan Bylsma koji ih je te sezone 2008./2009. odveo do trofeja. No, Therrienu nitko ne može uzeti činjenicu da je afirmirao Crosbyja kao Next Onea, koji je pod njegovim vodstvom uzeo brojne pojedinačne trofeje.

Bivši hokejaški branič tako će naredne sezone po drugi put u karijeri u ligu povesti Habse momčad s 24 naslova u ligi (23 u NHL-u, jedan u NHA) što je najviše od svih momčadi u povijesti, a Montreal očekuje mnogo uspješnije sezone od posljednje dvije u kojima nije stigao do doigravanja ili je ispao u ranoj fazi istog. Naslov pobjednika Stanley Cupa Canadiensi čekaju još od 1993. godine kada su predvođeni legendarnim Patrickom Royom i Denisom Savardom u finalu porazili vjerojatne ovogodišnje osvajače LA Kingse.

U dosadašnjoj karijeri Therrien ima skor od 212 pobjeda, 182 poraza te 68 poraza u produžetku, dok je s Penguinsima ostvario 105 pobjeda i 32 poraza u 137 utakmica za njihovim kormilom. Zasad je vodio ukupno 499 utakmica u najjačoj hokejaškoj ligi na svijetu što znači da mu se početkom iduće sezone sprema jubilej na klupi "Trikolora".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!