Nogomet

Je li ovo skupina smrti ili su stvarno Nijemci i Nizozemci za korak ispred Portugala, a dva ispred Danske?

Josip Piršljin, Damir Žbulj, Maj Gašparac • srijeda, 06.06.2012.
Je li ovo skupina smrti ili su stvarno Nijemci i Nizozemci za korak ispred Portugala, a dva ispred Danske?
Foto: EPA

Prilikom izvlačenja, činilo se kako se sudbina poigrala s reprezentacijama Njemačke, Nizozemske, Portugala i Danske, svrstavši ih u skupinu B Europskog prvenstva. Na prvi pogled bila je to takozvana skupina smrti s tri izuzetno kvalitetne reprezentacije, sastavljene od velikih klupskih igračkih zvijezda te s Danskom, za koju se vjerovalo da može pomrsiti račune svakoj od njih. No, je li uistinu tako i može li se uopće Portugal, bez obziran na Cristiana Ronalda, staviti u istu rečenicu s aktualnim svjetskim doprvacima Nizozemcima te aktualnim europskim doprvacima i trećoj reprezentaciji s posljednjeg Svjetskog prvenstva, Nijemcima?

Nijemci su otvoreno najavili kako su u Poljsku i Ukrajinu stigli po naslov prvaka. Može li ih takav pomalo arogantan i bahati stav koštati uspjeha, kao što se to dogodilo nogometašima Bayerna nedavno?

Njemačka nogometna reprezentacija uistinu je jedan od glavnih kandidata za naslov europskog prvaka, ali put prema završnici natjecanja morat će prvo osigurati preko Portugala, Danske i Nizozemske. Nimalo bezazleni protivnici, ali, u slučaju da prikažu svoju igru iz kvalifikacija trebali bi barem za jednu stepenicu biti bolji od Danaca i Portugalaca.

Iako Njemačka ima fantastičnu reprezentaciju neki posljednji rezultati pomalo su i zabrinuli izbornika Löwa, koji je možda u prijateljskim utakmica previše eksperimentirao i isprobavao različite igrače, taktičke varijante, a trpio je rezultat. Samo neodlučeni rezultati s domaćinima turnira, Poljskom i Ukrajinom lani, domaći poraz od Francuske te izuzetno neugodno posrtanje kod Švicaraca možda su malo 'spustili na zemlju' njemačke reprezentativce i vratili dozu odmjerenosti u njihove izjave. Bez obzira što u dvoboju protiv Hitzfelda, Löw nije računao na igrače minhenskog Bayerna, švicarskih pet komada u njihovoj mreži sigurno nije bilo ugodno i poticajno pred nastup na velikom turniru. Dojam su donekle popravili pobjedom nad Izraelom, ali u tom dvoboju igra nije bila na razini onih izvedbi iz 2010. ili 2011. godine.

Posljednju pravu utakmicu, gdje su samljeli svog protivnika na toliko prepoznatljiv način, odigrali su prije devet mjeseci, ali što je najvažnije u mlin im je uletjela reprezentacija Nizozemske, kojoj su u tom trenutku očitali nogometnu lekciju, svladavši ih 3:0. Sigurno će im taj rezultat donijeti dodatno samopouzdanje u dvoboju s Tulipanima, no prije njega, na samom otvaranju natjecanja, u subotu 9. lipnja, morat će Portugal ostaviti bez bodova. Inače bi moglo biti svega za aktualne europske doprvake.

Nijemci su samouvjereni, ali i samodopadni, sigurni u svoje kvalitete, pomalo bahati i (pre)potentni, uvjereni u odličan rezultat na ovom natjecanju. Reklo bi se - tipično Njemački. No, takvi su bili i igrači Bayerna, a svi znamo kako je to na kraju završilo u minhenskom finalu. Pitanje je može li ih zadesiti ista sudbina ili će jednostavno njemački stroj ipak proraditi kada će to biti najpotrebnije, a prva prilika za demonstraciju sile bit će im već u subotu, protiv Cristiana Ronalda i njegovih Portugalaca.

Koliko se nizozemski udarni kadar razlikuje od onog s proteklog Eura, odnosno Svjetskog prvenstva, kada su ih zaustavili Rusi/Španjolci? Je li Euro u Poljskoj i Ukrajini posljednja šansa generacije i hoće li za dvije ili četiri godine nositelji igre biti prestari za naslov?

U odnosu na Svjetsko prvenstvo prije dvije godine u Južnoj Africi, udarni sastav Nizozemske nije se značajno promijenio. Nositelji igre u sve tri linije ostali su isti. Uz Stekelenburga na golu, obranom i dalje dirigiraju Heitinga i Mathijsen, dok su u veznom redu glavni Van Bommel, Nigel de Jong iSneijder. Napadačka linija trebala bi i sada biti najjača karika, a puno se očekuje od Van Persieja i Robbena.

Taj je sastav s istim izbornikom, Van Marwijkom, pokleknuo tek u drugom produžetku finalnog susreta protiv Španjolske. Sada su dvije godine iskusniji i uigraniji, a kao dokaz tome nameće se i više nego uvjerljiva igra u kvalifikacijama za Euro. Momčad nije niti premlada niti prestara, u idealnoj je situaciji za veliki rezultat i možda je to posljednja prilika sjajnoj generaciji da ponovi uspjeh Van Bastena, Rijkaarda i Gullita.

Nizozemski navijači unatoč tome ne trebaju brinuti za budućnost svoje reprezentacije. Van Marwijk već sada u svom kadru ima nekoliko vrlo perspektivnih mladih igrača od kojih se očekuje da postanu lideri u dogledno vrijeme, a ističu se Willems, Strootman, Luuk de Jong i Narsingh.

Nizozemska

Izbornik: Bert van Marwijk
Reprezentacija
Zvijezda
Mlada zvijezda

Prije ždrijeba skupina Eura Nizozemska je odigrala prijateljski susret protiv Njemačke, svog najvećeg konkurenta za prolaz u četvrtfinale. Oranje je stradao s 3:0 u utakmici u kojoj je izgledao dosta blijedo i nadigrano. Nijemci su brzom i kombinatornom igrom kod sva tri gola izbacili nizozemsku obranu i na taj segment će Van Marwijk morati obratiti posebnu pozornost kod njihovog sljedećeg susreta. Obje momčadi gaje sličan, napadački stil nogometa, a ključnim bi se mogla pokazati igra u obrani.

Forma Tulipana ipak je rasla do početka natjecanja u Ukrajini i Poljskoj. Osim pobjede na Wembleyju nad Engleskom u veljači, uslijedio je neugodan poraz od Bugarske pred domaćim navijačima. Ipak, nagovještaj bolje igre došao je protiv Slovačke (2:0), a da su "namjestili ciljnike" Nizozemci su demonstrirali "razbijanjem" Sjeverne Irske rezultatom 6:0 i na najbolji način otputovali u Ukrajinu.

S obzirom da nije bilo većih problema s ozljedama, a atmosfera se u momčadi doima vrlo zadovoljavajućom, Nizozemska ima sve preduvjete da u prvoj utakmici na prvenstvu protiv Danske pokaže kako je došla po naslov. Taj bi susret mogao biti prevaga u daljnjim nastupima. Ako se pobijedi samopouzdanje će dodatno narasti i bit će vrlo teško ostalim ekipama zaustaviti moćan narančasti stroj.

Oslanja li se Portugal previše na individualizam Cristiana Ronalda? Jesu li oni uopće prava 'momčad'?

Igra portugalske reprezentacije se definitivno vrti oko Cristiana Ronalda, što nije nelogično jer je napadač Real Madrida jedan od ponajboljih svjetskih igrača. Radi se o nogometašu koji je u stanju jednim potezom riješiti utakmicu, a njegovi suigrači znaju kakve kvalitete njihov kapetan posjeduje. Stoga je i logično da je igra Seleccaa u jednoj mjeri podređena njemu.

No, daleko od toga da je Ronaldo jedini igrač od kojega će prijetiti opasnost protivnicima portugalske reprezentacije. Iako se ne radi o klasnim igračima poput napadača Real Madrida, Nani, Joao Moutinho i Raul Meireles su također nogometaši od kojih portugalski navijači očekuju mnogo.

Portugal je bez pobjede u posljednje tri utakmice, a protiv Poljske, Makedonije i Turske postigli su samo jedan pogodak? Imaju li se uopće čemu nadati na Euru te kako će ti rezultati utjecati na njihov nastup?

Istina da ti rezultati ne zvuče obećavajuće za momčad koja cilja na dobar rezultat na Europskom prvenstvu. No, na sreću portugalskih navijača, radi se "samo" o prijateljskim utakmicama koje su izborniku Paulu Bentu poslužile za isprobavanje različitih igračkih varijanti i uigravanje ekipe.

Portugal

Izbornik: Paulo Bento
Reprezentacija
Zvijezda
Mlada zvijezda

Protiv Turske Portugalci su propustili puno previše izglednih prilika, a Ronaldo je promašio jedanaesterac, što mu nije strano u posljednje vrijeme. Bentu će stoga glavni zadatak biti podići samopouzdanje u ekipi do izuzetno bitnog sraza s Njemačkom.

Zasigurno su ti loši rezultati pokvarili raspoloženje u momčadi, no Portugalci imaju vjere su sebe i sigurni su u svoj dobar nastup na natjecanju. Ostaje za vidjeti jesu li u pravu.

Danska - stvarni autsajder ili plutajuća mina? Može li osovina Agger - Eriksen - Bendtner biti dovoljna za prolaz skupine?

Simpatični i samozatajni Danci iz prikrajka vrebaju svoju priliku na Euru. U skupini s Nizozemcima, Nijemcima i Portugalcima nitko im baš ne daje previše šansi za prolaz, no, takva pozicija bit će njihova najveća snaga. Oni jednostavno na ovom natjecanju nemaju što za izgubiti, a svaki ostvareni povoljan rezultat, otkinuti bod ili možda sva tri protiv nekog od protivnika bit će izuzetno veliki podvig.

Danska

Izbornik: Morten Per Olsen
Reprezentacija
Zvijezda
Mlada zvijezda

Danska je kroz kvalifikacije, rame uz rame s Portugalom, dokazala kako se ravnopravno može nositi s kvalitetnim protivnicima. Pogotovo na duge pruge, gdje su na kraju natjecanja oni zauzeli prvo mjesto, a Portugal je morao u dodatne kvalifikacije. No, Euro je 'sprint' i svoju kvalitetu moraš dokazati u prve tri utakmice, kroz desetak dana. Tu i širina kadra ima veliku ulogu, a kratka klupa Danaca mogla bi biti presudna u njihovim nastojanjima da vide četvrtfinale.

Spomenuti trojac izuzetno je bitan za danske rezultate posljednjih godina. Iskustvo zadnje linije, povezano s mladošću i lucidnošću veze te solidnom realizacijom u vrhu napada dovoljna su garancija možda za jedan bljesak na turniru. Više od toga teško bi bilo za očekivati, a samo ostaje pitanje, koja će se od tri reprezentacije iz skupine B zaplesti u njihovu mrežu?

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.06.2012. u 21:59
    daj molim te,dabogda im se sve vratilo,samo zbog toga ih nevolim,pobijedi ako si bolji i cestitke a na takve nacine to je sramota
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.06.2012. u 18:01
    Daj nemoj govoriti gluposti da je taj sudac 2000 sudio protiv Portugala.Mene baš zanima prije svih sumnjivih stvari na utakmici nas i germana 1996,šta bi bilo da je sudac isključio a trebao je isključiti Bilić zbog trazaja kopačkom prema licu Ziege kojije ležao na zemlji.Tek nakon toga slijedi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.06.2012. u 13:48
    cijelu utakmicu je sudio protiv portugalaca onaj sudac u polufinalu ep-a 2000 i nikad im suci nisu pomagali ko njemcima i talijanima,1996 SU NJEMCI NAS POKRALI,2002 U CETVRTFINALU AMERIMA NISU PRIZNALI CISTI GOL,LOPTA PROSLA CRTU 10CM KOD 0-O,2010 ENGLEZIMA NISU PRIZNALI CISTI GOL,LOPTA POL METRA... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.06.2012. u 11:51
    Portugal 2000 pokraden??Ruka Abela Xaviera(ako se ne varam) bila je toliko očita!!Kermani imaju konitunitet osvajanja medalja i igranja u završnic kakv nitko drugi nemai,11 medalja sa Sp i 6 sa EP.Ako ćemo samo o osvajanjima onda je Brazil trebao najmanje još 5 puta biti svjetski prvak,ma morao ne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.06.2012. u 09:53
    sta su osvojili te zadnje 2,3 njemacke i nizozemske repke,nista,ko pampti 2,3 5-te,ako cemo tako i portugal 2000 pokraden u polufinalu,2004 finale,2006 polufinale,2008 cetvrtfinale,2010 u osmini ispo jedva od pobjednika,ne pricajte gluposti
    Obrisan korisnik