Zimski sportovi

NHL: Kingsi na granicama mnoštva rekorda, ali najvažnije je ispisati povijest na domaćem ledu

Ivan Dominik • srijeda, 06.06.2012.
NHL: Kingsi na granicama mnoštva rekorda, ali najvažnije je ispisati povijest na domaćem ledu

2010. godine su nakon 49 godina posta Chicago Blackhawksi uzeli svoj četvrti Stanley Cup pobijedivši Philadelphiju. Godinu kasnije su Boston Bruinsi nakon 39 godina bez tog trofeja osvojili ligu po šesti put u svojoj povijesti sjajnim partijama protiv blago favoriziranih Canucksa. A sada - LA Kingsi imaju povijesnu šansu osvajanja prvog "Svetog grala" nakon 45 godina i 1967. godina kada je klub i osnovan. Što je još bolje u cijeloj priči - Kingsi tu priliku mogu iskoristiti kod kuće, a njihovi protivnici, Devilsi, već su u deficitu od 3-0 u pobjedama...

Osim što mogu prvi i povijesni naslov osigurati "metlom" protiv jedne od najprestižnijih franšiza posljednjih godina, New Jersey Devilsa, Kingsi ponovno mogu izjednačiti jedan stari rekord.

David Clarkson, napadač Devilsa: "Smatram da moramo pronaći način da napravimo više 'prometa' i onda da nasrnemo na te prilike koje nam se ukažu. Imamo mnogo srca u toj svlačionici i nastavit ćemo pritiskati i boriti se. Bilo je dosta zabavljanja za nas i još uvijek nije sve gotovo. Izaći ćemo i u sljedeću utakmicu kako treba, pokušat ćemo zabiti rani zgoditak te potom nastaviti raditi i stiskati."

Naime, davne 1988. godine u eri Edmonton Oilersa ta je ekipa jedan od svojih pet naslova osvojila na način da je pobijedila u 16 utakmica od 18 odigranih, što je i danas rekord doigravanja NHL-a otkad je prije 25 godina uveden sustav igranja na četiri pobjede. Od te 1987. godine i uvođenja best of seven pravila samo su Oilersi imali skor 16-2 u doigravanju, a Kingsi su trenutno na 15-2 te bi eventualnom pobjedom izjednačili rekord.

Eventualnom bi pobjedom Kingsi osvojili "kantu" 4-0 serijom pobjeda te bi nakon gotovo pola stoljeća podigli trofej namijenjen najboljoj hokejaškoj momčadi na svijetu, a Anžeu Kopitaru kao najboljem igraču ekipe te Dustinu Brownu kao kapetanu, pošlo bi za rukom ono što 1993. godine nije uspjelo Lucu Robitailleu te najvećem Wayneu Gretzkyju, koji su tada pokleknuli pred Patrickom Royem.

Inače, baš je Gretzky prije 24 godine svoje Oilerse predvodio do naslova s rekordom, a tada je ekipa - sigurno jedna od najboljih, ako ne i najbolja, u povijesti hokeja - pod vodstvom Glena Sathera između ostalih bila sastavljena i od Waynea Gretzkyja, Ese Tikkanena, Marka Messiera, Jarija Kurrija, Martyja McSorleyja, Kevina Lowea te legendarnog kanadskog vratara Granta Fuhra.

Kingsi će, stoga, zbog domaćeg leda, publike u Staples Centru, životne šanse i povijesne važnosti te mogućeg rekorda učiniti sve kako bi napokon u zrak podigli taj toliko puta spominjani i opjevani "Sveti gral".

Los Angeles Kings

Poslije dvaju klubova iz Original six ere, Chicaga i Bostona, jedna mlada i još lovorom ne ovjenčana momčad došla je u red za podizanje Stanley Cupa te pisanja svoje ne baš duge povijesti. LA Kingsima se smiješi titula najboljeg hokejaškog kluba na svijetu, osvajanje NHL-a te izjednačavanje još jednog rekorda nakon što su ih nekoliko već porušili ili izjednačili. Povijest, statistike, ali i igrački kadar te trenutna forma apsolutno su na strani Kingsa, dok će se demoralizirana momčad iz Newarka morati vaditi u sljedećoj utakmici ili sljedećim utakmicama kako bi polučila čudo.

Najteži period za ekipu koja je s jedva izborenog osmog mjesta Zapada ušla u ovogodišnji play-off prošao je, a sada bi "Kraljevi" pobjedom u narednom susretu mogli postati 18. aktivna NHL momčad koja je osvojila Stanley Cup. Cijela je momčad u odličnoj formi, Anže Kopitar i Jeff Carter su ponaosob zabili isti broj golova kao Devilsi u cijeloj finalnoj seriji, dok Slovenac ima 14 bodova, od čega polovicu golova, u zadnjih 11 utakmica. Ozljeda nema, vratio se Simon Gagne, a Jonathan Quick je na pragu još jednog povijesnog rekorda osim što je najozbiljniji kandidat za Conn Smythe Trophy.

Amerikanac, naime, trenutno ima najbolju golmansku statistiku u povijesti doigravanja s 95 posto obrana te 1.36 primljenih golova po susretu. U finalnoj seriji mu je postotak obrana 97.4, a rekord drži Patrick Roy iz 1996. godine kada je bio član Colorado Avalanchea. Quick dobrim nastupom u noći sa srijede na četvrtak može svojoj ekipi donijeti naslov prvaka, sebi osigurati dva fantastična rekorda i time ući u elitno društvo te si vjerojatno osigurati trofej nazvan po legendarnom NHL treneru Canadiensa, a namijenjen najkorisnijem igraču doigravanja lige.

New Jersey Devils

Trener Devilsa konačno se odlučio promijeniti taktiku, igru i napadačke linije svoje ekipe te je tako gotovo u potpunosti izrotirao svoje igrače po pozicijama na posljednjemu treningu. Nakon što je izbivao od treće utakmice finala Istoka protiv Rangersa, u redove ekipe Petera DeBoera vratit će se u narednoj utakmici sjajno češko desno krilo Devilsa i dvostruki osvajač NHL-a, Petr Sykora. Čeh će ući u drugu napadačku liniju "Vragova" sa sunarodnjakom Patrikom Eliašom i Litavcem Dainiusom Zubrusom, dok će iz te linije ispasti Jacob Josefson.

Po prvi puta nakon početka 2012. godina, točnije od 17. siječnja, na led će stati i vrlo dobri švedski bek Devilsa, Henrik Tallinder koji se vraća u momčad. Od ostalih su igrača svi zdravi, a iako nisu još potvrđeni povratci Tallindera i Sykore, oni bi se trebali naći u DeBoerovu sastavu za možda i posljednju utakmicu sezone. No, Devilsima je mnogo važnije nalaženje rješenja za Jonathana Quicka kojeg su u dosadašnja tri ogleda matirali samo dva puta, dok su primili solidnih osam golova. Međutim, solidna obrana uz loš napad nije nimalo dovoljna za išta više od "metle" jer oba segmenta moraju biti na vrhunskoj razini za zamjetniji rezultat.

Devilsima apsolutno ništa nije naklonjeno što se tiče statistika i povijesti lige u ovakvim situacijama u kakvim se oni sada nalaze. Šesta momčad Istoka je prilično iznenađujuće "dogurala" do finala lige, a nakon tri poraza, od čega dva domaća u Prudential centru, čak su i Devilsi izgubili "oštar jezik" i najavljeno samopouzdanje te su mnogo blaži s izjavama o finalu i sljedećim utakmicama u odnosu na ranije događaje. Samo su se tri momčadi u povijesti NHL-a vratile iz "minusa" od tri pobjede - Toronto 1942. godine protiv Red Wingsa, NY Islandersi 1975. godine protiv Penguinsa te posljednji slučaj otprije dvije godine kada su Flyersi preokrenuli Bruinse. Zato je teško vjerovati u ikakav drugačiji rasplet ove serije od pobjede Kingsa, mada bi Devilsi definitivno zasluženo mogli uzeti barem jednu pobjedu.

Četvrta utakmica finalne serije NHL doigravanja igra se u noći na četvrtak s početkom u 2:00h po hrvatskom vremenu u Staples Centru.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.06.2012. u 00:49
    ne mozda,nego ziher
    Obrisan korisnik
  • gangrena06.06.2012. u 22:21
    ova amerika je stvarno obećana zemlja, prvak u hokeju na ledu će možda postati klub iz grada u kojem je prosječna dnevna temperatura 30 stupnjeva:)
    gangrena