Nogomet

Gullit: "U slučaju rasizma, utakmice treba prekidati"

Branimir Korać • petak, 08.06.2012.
Gullit: "U slučaju rasizma, utakmice treba prekidati"

Nizozemski velikan Ruud Gullit izjavio je kako strahuje od pojave rasizma tijekom odigravanja susreta na Europskom prvenstvu. Gullit je upozorio kako su se neki igrači Nizozemske već suočili s rasizmom na treningu u Krakowu...

Europsko prvenstvo je započelo, a Ruuda Gullita osim nogometa, zanima i ponašanje navijača. Nekada jedan od najboljih igrača svijeta upozorio je kako su igrači nizozemske reprezentacije već bili na udaru "navijača" tijekom treninga u Krakowu gdje su bili izloženi rasističkom ponašanju.

"To je vrlo tužno i ružno. Od strane dijela posjetitelja treninga u Krakowu bilo je hukanja i igrači su uzrujani. Povezujem to s razočaranjem stanovnika Krakowa jer nisu grad domaćin na ovom Prvenstvu i razumijem njihovu frustriranost, međutim ne razumijem rasizam i takvo ponašanje", rekao je Gullit.

Bivša nizozemska zvijezda smatra kako su to stvari oko kojih se ne bi trebalo uopće voditi polemika i kako se jednostavno moraju iskorijeniti.

"Ovo ne koristi nikom, u konačnici će najgore proći Poljska i Ukrajina kao domaćini, njih će smatrati rasistima. Južna Afrika nije imala taj problem tijekom Svjetskog prvenstva, no činjenica je kako je tamo u osamdesetim godina rasizam bio još uvijek raširen."

Gullit smatra kako Uefa mora biti posve jasna u ovakvim situacijama.

"Tu uopće nema zbora, utakmice se u slučaju najmanjeg skandiranja moraju prekinuti. Uopće nije važno što je to Europsko prvenstvo, treba poslati jasnu poruku. Znam da će biti teško donijeti takvu odluku, stoga se nadam kako za to neće biti niti potrebe."

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!