Tenis

Marija Šarapova suvereno osvojila Roland Garros i zakoračila u povijest

Vedran Babić • subota, 09.06.2012.
Marija Šarapova suvereno osvojila Roland Garros i zakoračila u povijest
Foto: EPA

Ruska tenisačica Marija Šarapova ove subote postala je jedna od legendi bijelog sporta. U finalu Roland Garrosa ova 25-godišnjakinja pobijedila je Saru Errani i tako postala tek šesta tenisačica u Open eri kojoj je pošlo za rukom osvajanje svih četiriju Grand Slam turnira...

Sa samo jednim izgubljenim setom u posljednja dva tjedna Marija Šarapova otišla je do kraja na Roland Garrosu. U finalnom dvoboju Ruskinja je sa 6:3, 6:2 nadigrala Saru Errani, najugodnije iznenađenje turnira.

Statistika

Errani - Šarapova
Trajanje meča: 1h 29min
Prvi servis (%): 79%/60%
Poeni na prvom servisu (%): 46%/69%
Poeni na drugom servisu (%): 38%50%
Asovi: 0/6
Dvostruke pogreške: 1/5
Izravni poeni: 12/37
Neprisiljene pogreške: 11/29
Break lopte: 2/5 // 5/13
Izlasci na mrežu: 6/10 // 5/9
Ukupan broj poena: 50/71

Šarapova je ovim trijumfom postala tek šesta tenisačica u Open eri koja u svom vlasništvu ima trofeje na sva četiri Grand Slam turnira. Prethodno je to uspjelo Margaret Court, Chris Evert, Martini Navratilovoj, Steffi Graf i Sereni Williams. Prije Open ere taj uspjeh ostvarile su još Maureen Connolly, Shirley Fry i Billie Jean King. Šarapova je 2004. godine osvojila Wimbledon, 2006. US Open, a 2008. Australian Open. Bilo joj je ovo prvo finale u Parizu.

"Osjećaj je nevjerojatan, ne znam što reći. Naporno sam radila za ovo. Bilo je dana kada sam htjela odustati, ali nisam", izjavila je Šarapova, koja je još polufinalnom pobjedom nad Petrom Kvitovom izborila povratak na poziciju broj jedan WTA ljestvice.

Prije dolaska u Pariz Errani nikada u 28 mečeva nije pobijedila Top 10 tenisačicu, a onda je u posljednja dva tjedna izbacila dvije bivše pobjednice (Ivanović, Kuznjecova) i dvije tenisačice iz Top 10 (Kerber, Stosur). No nije uspjela okončati svoj najuspješniji Grand Slam nastup trofejem.

Ruskinja se od početka meča očekivano nametnula kao ofenzivnija suparnica, no Errani se do samog završetka meča nije predavala i zaslužuje sve pohvale za svoju borbenost i zalaganje koje je pružila. Snaga i preciznost loptica koje su dolazile s reketa Šarapove ipak su bile previše za 25-godišnju Talijanku, koja će od ponedjeljka biti među deset tenisačica svijeta na WTA ljestvici.

Što se tijeka meča tiče, Šarapova je prvi set mogla osvojiti i uvjerljivije s obzirom da je vodila 4:0 uz servis te je kod 5:2 na servisu Errani propustila dvije set lopte. U drugom setu Šarapova je napravila još dva breaka za konačnih 6:2. No, u posljednjem gemu borbena Errani spasila je dvije meč lopte, čak imala i break loptu, ali do produženja meča nije došlo.

"Čestitke Mariji na osvojenom turnira. Ne osjećam se kao tenisačica Top 10, ali bit ću. Još ne mogu vjerovati, jako sam sretna", kazala je Errani.

Nakon što su iz turnira ispale Serena Williams i Viktorija Azarenka, Šarapova se prometnula u glavnu favoritkinju za naslov i tu ulogu je opravdala. Ovo je njezin ukupno četvrti Grand Slam naslov u sedmom finalu i ukupno 27. u karijeri. Ove sezone već je osvojila dva turnira na zemlji (Stuttgart, Rim).

Errani je ove sezone osvojila Acapulco, Barcelonu i Budimpeštu (sve na zemlji), a u Parizu je sa svojom sunarodnjakinjom Robertom Vinci u petak osvojila turnir u konkurenciji parova. Dan poslije protiv Šarapove nije išlo pa će tako ostati na pet naslova u karijeri.

Roland Garros, finale (Ž):
Marija Šarapova (Rusija, 2) - Sara Errani (Italija, 21) 6:3, 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.06.2012. u 09:10
    Bravo za obje. Ljepša je obnovila povijest grand slamova osvojivši i zadnjeg, a talijanka je pokazala da se može sve ako dovoljno grizeš i dala novu nadu za one koji nisu u prvom planu.   Samo je slijedeći poen važan, ništa više, ali i ništa manje!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.06.2012. u 01:51
    najbolja i naljepsa na wta touru!!!uzitak ju je gledat
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.06.2012. u 00:07
    A nije ni ruzna! Nemrem verovat:-D Ocekivao malo ipak napetije finale. Ovako jedino stenjanje bilo napeto... Marija pre-moćna.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 17:42
    Bravo Maša-danas je ipak sve ovisilo o njoj,a kad nema previse neforsiranih pogresaka (ko danas) tesko joj se ko moze suprostavit! Svaka cast Eranni na finalu,ali ipak se vidi da je jos uvijek jednu stepenicu ispod Maše!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 17:20
    Jednostrano finale, šteta šta je Serena ispala. To bi bio pravi cat fight. U muškom tenisu bi ovakvo finale bilo praktički nemoguće. Nadal - Seppi, pokušajte zamisliti!
    Obrisan korisnik